Experiment: Cum puteți face traseul din R. Moldova spre Franța pe timp de pandemie

În această perioadă pe care o traversăm, călătoriile și vacanțele în alte țări au devenit un lux. Și asta pentru că mai multe state impun restricții ca urmare a crizei sanitare generată de nou coronovirus COVID-19.

Moldovenii stabiliți în străinătate nu pot reveni în R. Moldova decât cu condiția să stea în carantină 14 zile. Măsura este valabilă până la 1 august 2020. Vor urma alte decizii ale Guvernului de la Chișinău care să explice ce se va întâmpla după 1 august.

În acest context, Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS a decis să facă un experiment pentru a vedea cum puteți traversa diferite țări în această perioadă când s-au impus din nou restricții de călătorie. Este vorba despre un traseu din R. Moldova spre Franța, realizat pe data de 16 – 17 iulie.

Întâi de toate, trebuie să știți că doar moldovenii care dețin acte de identitate românești sau ale altor țări membre UE pot ieși din R. Moldova. Pentru deținătorii pașapoartelor biometrice, intrarea în România este interzisă, cu anumite excepții care pot fi consultate pe site-ul Ministerului de Exerne de la Chișinău.

La frontiera moldo-română vi se va cere, tradițional, prezentarea actelor de identitate și veți fi întrebați despre țara de destinație. Temperatura nu a fost măsurată.

Cetățenii R. Moldova pot tranzita Ungaria timp de 24 de ore. Pentru tranzitarea Ungariei au fost create culoare speciale cu locurile de oprire/odihnă care pot fi consultate la următorul link:

(http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

Personal, am traversat frontiera româno-maghiară prin Oradea, vama Borș.  Ni s-a cerut să facem dovada șederii în Franța, iar prezentarea unui contract de muncă a fost suficientă. Precizăm că nici la acest punct vamal temperatura nu a fost măsurată și nu au fost puse niciun fel de întrebări cu referire la COVID-19.

De la vama Borș, pentru culoarul de tranzitare aveți o singură opțiune: direcția spre Debrecen – Budapesta – Erd – direcția spre Ljubljana.

Însă toate aceste informații le găsiți pe indicatoarele de tranzit, după cum puteți remarca în imaginile de mai jos, care au fost făcute pe 16 iulie.

De menționat că la traversarea frontierei între Ungaria și Slovenia a fost amenajat un punct de control al actelor de identitate. La fel, temperatura nu a fost măsurată.

După acest control la frontiera între Ungaria și Slovenia, în apropiere de Novo Gorice, drumul spre Italia a fost liber, fără niciun fel de alte puncte de control. La fel s-a întâmplat și la traversarea hotarului între Italia și Franța, în apriere de Cesena (Italia).

Așadar, este foarte important ca, înainte de a vă porni la drum, să vă informați din surse credibile asupra măsurilor aprobate de țările în care mergeți, pentru a ajunge la destinație fără niciun fel de probleme.

 

Articole similare
Comentarii