Experiența Marianei Plămădeală ca angajată la o prestigioasă companie mondială

Mariana Plămădeala are 29 de ani, este originară din orașul Ialoveni. Tânăra este stabilită de 3 ani în Marea Britanie, dar a plecat de acasă de la vârsta de 18 ani pentru a-și face studiile în Franța.


În prezent, deține postul de Inginer Sisteme Calitate și Producție pentru cel mai mare furnizor de scaune pentru automobile din lume, Adient. Fiecare al doilea automobil în lume are scaune produse de Adient. Pe lângă asta, este și reprezentantul deputatului Partidului Mișcarea Populară Diaspora Doru Coliu în sânul comunității românești din Marea Britanie și Irlanda.

Mariana Plămădeala a acceptat să împărtășească din experiența ei de viață, în cadrul unui interviu pe blogul elenarobu.md, pentru a inspira și alți tineri să își urmeze visele.

1.Când și de ce ați decis să plecați din R.Moldova?

Deja la vârsta de 14 ani visam să plec în Franța pentru că eram înnebunită după cultura franceză. Am îndrăgit ușor limba franceză și mă simțeam bine în universul meu francez, dar știam bine că părinții nu își permit să îmi finanțeze studiile. Totuși, am continuat să muncesc mult și să am speranța că visul meu se va împlini.

 2. Ați plecat de acasă când aveați 18 ani pentru a vă face studiile în Franța. De ce ați decis să vă faceți studiile în afara R. Moldova?

Până la urmă, m-a ales Franța pe mine. Eu nu cred în coincidențe, dar cred în energia pe care un om o are și o transmite în Univers și cred în faptul că ea revine sub o formă sau alta.

În ziua în care am aflat notele de la examenul de la bacalaureat, după un caz de corupție, am venit în lacrimi acasă și i-am spus mamei că eu NU îmi voi face studiile universitare în Republica Moldova (era vorba despre faptul că se dadea mită înainte de examene pentru ca cei care cunosc mai puțin materialul să ia note bune și, respectiv, eu am fost dezgustată de aceste practici). Știam că mămica nu își permite să mă finanțeze și nu mă încuraja să plec, deci nu am mers la Alianța Franceză să depun dosarele necesare (asta se întâmpla în februarie 2006).

Pe 27 aprilie 2006, încurajată de profesoara mea de franceză, Serafima Bondari, căreia îi mulțumesc pentru inspirație și susținere, am mers la prezentarea INSA (Institutul Național de Științe Aplicate, aka Școala de Ingineri). La sfârșitul acelei prezentări, am fost rugați să trecem câteva teste (franceza, fizica, matematica, chimia), iar peste o lună am aflat că am fost acceptată la una din cele mai prestigioase școli de ingineri din Franța. Atunci, am înțeles că Universul a avut grijă de mine.


3.Cum se fac studiile în Franța? Ce ați învățat de la francezi?

Nu pot să le compar personal cu studiile universitare din Republica Moldova, pentru că nu am fost în „sistem”, dar din cele auzite de la prieteni și rude, este o mare diferență. Concluzia mea este următoarea : în Vest se încurajeaza spiritul critic de analiză, ai mereu dreptul la opinie și acest fapt este încurajat de când copiii sunt mici. Țin minte și acum primele lecții când un profesor de facultate ne-a spus: „Nu există răspuns corect sau greșit, atâta timp cât poți să îl argumentezi”.Am lucrat supervizor de examene la un Liceu de elită din Strasbourg, unde elevii susțineau teste în fiecare sâmbătă pentru a putea fi pregătiți de bacalaureat. Nu se copie și chiar dacă se face, dacă ești prins cu copiatul ești exmatriculat și revii cu greu în instituțiile de învățământ.

4.De cât timp sunteți stabilită în Marea Britanie și de ce ați ales această țară?

Sunt stabilita în Marea Britanie de 3 ani și am ales-o pentru a îmi continua cariera profesională. Cautam o altă oportunitate de a cuceri noi tărâmuri.

5.Cu ce vă ocupați în Marea Britanie?

În Marea Britanie dețin postul de Inginer Sisteme Calitate și Producție pentru cel mai mare furnizor de scaune pentru automobile din lume, Adient. Fiecare al doilea automobil în lume are scaune produse de Adient. Job-ul meu presupune mai multe sarcini:

  • Administrarea și actualizarea Manualului Calității în conformitate cu standardele internaționale ISO 9001 si IATF 16949, a procedurilor de sistem, analiza indicatorilor de calitate pe baza target-ului ppm.
  • Tratarea reclamațiilor de la clienti, deschiderea acțiunilor corective și preventive, urmărirea eficienței acțiunilor implementate.
  • Participarea la reuniunile de management pentru a transmite toate cerințele clientului și de a ameliora continuu produsul, cât și întregul proces.
  • De asemenea, de 2 ani sunt Auditor Proces, fapt ce îmi permite să auditez uzine Adient din Europa (Franța, România, Slovacia, Polonia etc).

Totodată, recent am fost identificată pentru un program de formare pentru viitorii manageri, deci scriu aceste rânduri din Praga, unde suntem în a doua sesiune de training.

6.Sunteti Consilier Parlamentar Onorific la Partidul Miscarea Populară Marea Britanie si Irlanda. Ce presupune această funcție?

Sunt reprezentantul deputatului PMP Diaspora Doru Coliu în sânul comunității românești din Marea Britanie și Irlanda, adică promovez activitatea parlamentarului și disponibilitatea acestuia de a se întâlni cu membrii comunității, preiau și transmit către cabinet problemele comunității, particip la elaborarea proiectelor de legi și propun subiecte de amendamente sau proiecte de legi, vizitez locurile de cult, reprezentanțele diplomatice și asociațiile în care ofer disponibilitatea parlamentarului și a mea pentru dialog. Când vorbim despre diaspora, este vorba despre cea română, inclusiv basarabeni.


Am fost numită de domnul deputat în această funcție în baza activităților mele în diaspora românească (românii de pe ambele maluri ale Prutului), în baza fișei de post pentru Consilier Onorific, dar și pentru că mi-am manifestat interesul în PMP de mai mult timp, atât în Republica Moldova, dar mai ales în Diaspora. Partidul Mișcarea Populară este unicul partid din Romania care spune clar că reunirea Republicii Moldova cu România este un obiectiv de țară. Domnul Deputat are consilieri în fiecare țară. Este vorba despre persoane din diaspora, el înșiși fiind ales în calitate de deputat din diaspora, deci toți consilierii sunt la curent cu problemele diasporei românesti din zona lor și se implică pentru a le soluționa.

7.Cât de mare este numărul basarabenilor din Marea Britanie și cum păstrați legătura?
Nu am un număr exact al basarabenilor din Marea Britanie, dar cu majoritatea din ei păstrăm legătura online, la evenimentele sociale și culturale.

8.în ce măsură veți ieși la alegerile parlamentare în 2018, după ce a fost schimbat sistemul electoral?

Bineînțeles că voi ieși la alegeri. Indiferent ce sistem ni s-a impus, noi trebuie să luptăm pentru ca țara noastră să iasă din impas. Este datoria fiecărui cetățean al RM să se implice, dar din păcate marea majoritate a celor plecați nu sunt interesați  să facă acest lucru și, de fapt, nici nu le pasă.


 9.Ce mesaj ați dori să transmiteți autorităților cu această ocazie?

Să nu se gândească că au scăpat. Noi încă nu avem spiritul civic foarte dezvoltat, dar încet-încet ne cerem drepturile și nu mai vrem să fim călcați în picioare. Nu trebuie să ne fie frică și să fim ignoranți. Poate voi gestionați această țară ca pe un SRL și vă satisfaceți interesele proprii, dar ccum crește o generație care începe să își ceară drepturile și care va deturna sistemul actual.

10.În ce măsură credeți că în prezent are loc o depopulare a Moldovei? Care ar putea fi consecințele?

Satele Moldovei sunt goale, în fiecare zi pleacă în jur de 300 persoane din Moldova, deci asistăm la momente tragice din viața tărișoarei noastre. Atâta timp cât Guvernul sau Consiliul Municipal vor oferi cadouri Bisericii, mai avem mult de învățat.

Întrebarea ar fi cine mai rămîne acasă? Rămân bătrânii și copiii.

Avem acum mai multe cazuri de basarabeni care revin acasă și deschid business-ul lor și asta e îmbucurător.

11.În ce condiții ați reveni acasă?

Aș reveni acasă, când:
Guvernul, în loc să ne dezbine, ne va uni.
Justiția își va face lucrul cu adevărat.
Guvernul va propune legi de includere a tuturor minorităților cu respectarea drepturilor lor.
Vor dispărea non sensuri de genul (care este limba de stat, româna sau moldoveneasca)
Legile vor fi respectate în realitate, nu numai pe hârtie
Salariul va fi decent pentru a acoperi nevoile de bază, măcar o vizită pe an (vacanță) și oportunități de ameliorare a vieții.
Asta nu înseamnă că aștept ca aceste lucruri să se întâmple de la sine, mă implic în măsura posiblităților și încurajez toți cetățenii să facă la fel.
Cea mai mare greșeală pe care cetățenii noștri ar face-o este să fie ignoranți față de situația de acasă. Trebuie să ne pese și să ne implicăm, să nu așteptăm doar ca lucrurile să se întâmple de la sine.

12.În ce masură vă simtiți imigrant în Marea Britanie?

Eu mă simt bine în Marea Britanie, spre exemplu în uzina unde lucrez ( cca 300 de oameni), sunt peste 20 de naționalități. Oamenii își respectă viziunile și naționalitatea. Iar colegii mei sunt impresionați de entuziasmul cu care mă implic în comunitatea română de aici și din Moldova și mereu mă susțin să particip la cât mai multe evenimente. Îmi spun mereu că sunt un exemplu pentru ei și mă întreabă cum le reușesc pe toate. Răspunsul meu este simplu: trebuie să ai un vis, să lucrezi pentru el cu suflet.

Am parte de o echipa de suflet, cu care mă împac foarte bine, ne respectăm reciproc, deci nu mă simt deloc străină în mijlocul lor. Au început să afle cât mai mult despre România și Republica Moldova, vor să vină în vizită și mă întreabă ce pot vizita.

Cu o lună în urmă mai mulți colegi mi-au spus: „Ador pasiunea ta față de țara ta, mai ales la distanță” și asta mă bucură și mă motiveaza să merg mai departe.

13.Care este cel mai mare vis al Dvs legat de R. Moldova, de viitorul ei?

Reunirea cu Țara Mamă, România. Când am redobândit cetățenia românească la Strasbourg în 2010, am jurat să fiu devotată patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția şi legile României. Asta încerc sa fac, cu suflet. Și îi încurajez pe toți cei care au redobândit cetățenia română să se alăture și să se implice așa cum pot. Vreau să trăiesc într-o Românie fără graniță la Prut.

Vă mulțumesc pentru acest interviu!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii