Din dorința de a oferi tot ce este mai bun pentru copiii noștri, suntem prinși în eternele discuții dacă ne vaccinăm sau nu odrasele, chiar și acum în era tehnologiilor informaționale și a evoluției medicinei. De-a lungul secolelor, milioane de oameni au murit în masă din cauza unor maladii care astăzi pot fi prevenite sau tratate.
Tare îmi doresc să fie inventat un vaccin și pentru cancer, una dintre maladiile secolului XXI care ne ucide în fiecare secundă. Îmi pun speranțe ca peste 10-20 de ani să se vorbească despre cancer la trecut ca și despre poliomielită, boală din cauza căreia de-a lungul secolelor au murit sute de mii de oameni. Cu siguranță bolnavii de poliomielită care își petreceau zilele într-un tub ce îi ajuta să respire nu se gândeau pe atunci că astăzi, printr-un vaccin, această maladie poate fi prevenită.
Ce este poliomielita?
Este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Ea afectează sistemul nervos central și poate cauza paralizii, afectând mai ales copiii sub vârsta de 5 ani. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul că distruge sistemul nervos, cauzând paralizie. Frecvența manifestărilor severe este de 1 caz de paralizie la 200 de infecții cu virus.
M-a sensibilizat să scriu acest articol un film pe care l-am văzut recent ”Breathe” și care redă povestea reală a lui Robin Cavendish, un britanic pe care poliomielita îl lasă paralizat de la gât în jos, la doar vârsta de 28 de ani.
Filmul este realizat de fiul său, ca un omagiu pentru viața pe care au trăit-o părinții săi. Datorită iubirii soției sale și a curajului său, Robin Cavendish a trăit 36 de ani cu această paralizie, când medicii îi prognozau doar maxim trei luni de viață. Bărbatul este considerat un fenomen medical și cel mai longeviv supraviețuitor ai poliomielitei din Marea Britanie.
Iar aici aveți povestea incredibilă al unui supravieţuitor al poliomielitei care se foloseşte de un aparat de oţel pentru a rămâne în viaţă.
Povestea sa a făcut înconjurul planetei. Aparatul de oţel este de fapt o cutie înspăimântătoare din metal, similară unui sicriu. Pacienţii sunt obligaţi să stea întinişi în el, cu nişte tuburi amplasate în jurul gâtului. Funcţionează prin crearea unui vacuum care are rolul de a oxigena plămânii celor care au deficienţe pulmonare majore din cauza poliomielitei.
Astăzi, asemenea drame pot fi evitate datorită vaccinului pentru poliomielită. Maladia pare a fi eradicată în lume. Însă se aud tot mai multe voci care spun că situația tragică din Siria și alte zone cuprise de războaie, dar și faptul că mulți părinți decid să nu își vaccineze copiii, ar putea readuce virusul poliomielitei.
Vaccinul contra acestei maladii a fost descoperit de Jonas Salk, biolog american, în anii ’50, iar în 1961, Albert Sabin a dezvoltat un vaccin administrabil pe cale orală. Datorită unui efort global de a eradica poliomielita, cazurile au scăzut până la 223 în 2012 (de la 350.000 în urmă cu 25 de ani).
În Franța, Societe Generale desfășoară o campanie de strângere de fonduri inițiată de UNICEF pentru vaccinarea contra poliomielitei.
Iată câteva cifre în plus:
Ultimul caz de poliomielită din România (aprilie 1992) a fost la un copil de etnie romă, din judeţul Giurgiu, care nu fusese niciodată vaccinat.
Pe plan european, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sărbătorit, la 21 iunie 2012, la Copenhaga, zece ani de când Regiunea OMS Europa (53 de ţări) a fost certificată „liberă de poliomielită“.
Republica Moldova este declarată, în prezent, țară liberă de poliomielită, rujeolă și rubeolă. Dar riscurile devin din ce în ce mai accentuate, pentru că părinții refuză să își vaccineze copiii. În ultimii 8 ani, acoperirea vaccinală a scăzut de la 95,4% până la 89,7%.
”În mai multe ţări din Europa subiectul vaccinării a devenit şi mai acut după ce în Ucraina au fost înregistrate cazuri de poliomelită. Din cauza conflictului armat, copiii din Ucraina nu au mai fost prinși în schema de vaccinare. Viruşii nu cunosc hotare şi se pot răspândi extrem de repede, mai ales în zilele noastre, când există un flux migraţional intens”, scria în 2016 report.md.
Nu este un articol de promovare a vaccinării. Este un articol informativ, decizia pentru propria viață și viața copiilor voștri o luați singuri. Însă ce v-ar întreba totuși copiii dacă li se întâmplă o astfel de tragedie și rămân paralizați pe viață?! Alte scenarii nici nu vreau să aduc în discuție.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu