Tendințele campaniei de „diplomație a vaccinurilor” se exacerbează. Kremlinul valorifică intens canalele diplomatice, mass-media controlată de stat și rețelele unor organizații de mass-media favorabile și alternative pentru a-și susține enunțurile privind supremația vaccinului Sputnik V.
De la Anul Nou, tonul și peisajul mediatic s-au încrâncenat considerabil. Nu e suficientă promovarea vaccinului Sputnik V. Se derulează acum, ca o suită de bannere panoramice, o defăimare masivă, vulgară și înșelătoare a altor vaccinuri, în special a celor occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Campania împotriva Pfizer/BioNTech se întemeiază pe jumătăți de adevăr și insinuări.
În același timp, orice critică referitoare la absența rezultatelor unor teste clinice și la lipsa de transparență privind administrarea vaccinului Sputnik V este respinsă, catalogată drept reacție rusofobă și prezentată ca un „război vaccinal” purtat de Occident. Acest lucru ar avea sens numai dacă administrarea vaccinurilor ar fi privită, în general, ca un raliu, nu ca o certificare prudentă și confirmată prin dovezi.
Este remarcabilă și tăcerea în privința vaccinurilor chinezești. În comparație cu alte domenii de politică, în care Rusia își promovează în mod deschis relațiile cu China, pare că mărcile chinezești de vaccinuri, precum Sinovac sau Sinopharm, nu sunt vizate.
Nu este vorba doar despre produse farmaceutice
Pentru mass-media pro-Kremlin, începutul anului 2021 a adus ceea ce i-a lipsit anul trecut: o ofensivă în forță, cu o ferocitate care aduce puțin a război rece și a competiție ideologică. Și, odată cu ea, obișnuita abordare a ascunderii capului în nisip sau a închiderii ochilor în privința situației proprii.
Este o ofensivă unilaterală. De remarcat că această retorică este trâmbițată în organizațiile pro-Kremlin și difuzată la nivel global, în timp ce guvernele țărilor în care își au sediul marile companii producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19 (SUA, Germania, Regatul Unit etc.) nu răspund pe același ton.
„Câmpul de luptă” s-a încins în special în țările Parteneriatului estic: Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia oferă piețe mediatice ușor accesibile. Fenomenul se observă într-o mai mică măsură în Azerbaidjan și Belarus, unde există limite ca urmare a controlului mai strict al mass-mediei de către guvernele locale.
Actorii-cheie sunt organizațiile mass-media rusești de stat, precum canalele TV Rossiya 1, Rossiya-24, agenția de presă de stat RIA Novosti și platforma multimedia Sputnik, principalul mecanism de adresare către publicul vorbitor de alte limbi, datorită difuzării conținutului în peste 20 de limbi(opens in a new tab). Sunt implicate viguros și platforme de rețele de socializare, cum s-a întâmplat când RIA Novosti a introdus eticheta „Pfizer, Inc.(opens in a new tab)” pentru a răspândi ideea pericolelor vaccinului Pfizer/BioNTech. Relatările negative s-au înmulțit și s-au intensificat pe direcțiile observate în noiembrie cu privire la vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Pe scurt, enunțurile pro-Kremlin sunt:
– „Vaccinul Sputnik V este primul, este pe deplin eficace și nu are niciun efect secundar.”
– „Sputnik V este un succes global. Multe țări din întreaga lume achiziționează sau sunt interesate de Sputnik V, inclusiv SUA și unele state membre ale UE.”
– „Occidentul (SUA și UE) presează guvernele din întreaga lume să nu achiziționeze și să nu utilizeze Sputnik V.”
– „Situația în Europa suferă din cauza restricțiilor de deplasare și este îngreunată de birocrația din UE și de încetineala programelor naționale de vaccinare.”
Între timp, privind spre țările Parteneriatului estic…
În rândul țărilor Parteneriatului estic, sursele de dezinformare pro-Kremlin tind să repete narațiunile mass-mediei rusești principale, dar cu unele variații de la o țară la alta. Cele mai proeminente două enunțuri promovează siguranța și eficiența vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța și eficiența vaccinurilor occidentale, în special a celui produs de Pfizer/BioNTech.
Republica Moldova
Cea mai mare parte a dezinformării pro-Kremlin se concentrează pe promovarea siguranței și a eficacității vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța vaccinurilor occidentale, în articole îndreptate în special împotriva vaccinului Pfizer/BioNTech. Alte surse de dezinformare răspândesc teorii ale conspirației împotriva vaccinurilor. Când se menționează UE, actorii dezinformării o prezintă ca întocmind „registre” (pașapoarte de vaccinare) cu cei care refuză vaccinul, în timp ce cetățenii sunt sceptici. Câteva articole au acuzat UE că a lansat un „război informațional” împotriva vaccinului Sputnik V pentru a proteja companiile farmaceutice occidentale.
În Ucraina
Mass-media pro-Kremlin se concentrează pe trei teme principale: – eficiența și siguranța vaccinului Sputnik V; – presupusul pericol al vaccinurilor de fabricație occidentală, în special Pfizer/BioNTech; și – „” pe care îl comite guvernul ucrainean împotriva propriului popor refuzând să utilizeze vaccinul Sputnik V oferit de (NewsOne, 29 dec.(opens in a new tab)).
În întărirea acestei declarații vine teoria conspirației potrivit căreia Statele Unite obligă Kievul să vaccineze ucrainenii cu vaccinul american și interzice achiziționarea de vaccinuri rusești (Strana.ua, 17 oct.(opens in a new tab), 112, 27 dec(opens in a new tab).)
S-a prezentat situația din perspectiva testării locale, potrivit căreia vaccinul american va fi testat în Ucraina pe militarii aflați în Donbas și pe vârstnici, creându-se imaginea că aceștia sunt niște cobai sortiți pieirii: vaccinul occidental este periculos, oamenii mor.
Georgia
Ca și în alte locuri, majoritatea mass-mediei pro-Kremlin din Georgia referitoare la vaccinuri repetă presupusele pericole ale vaccinurilor de fabricație occidentală, în special a celui produs de Pfizer/BioNTech, susținând siguranța și eficacitatea vaccinului rusesc Sputnik V. Alte enunțuri conspiraționale(opens in a new tab) pretind că vaccinul Pfizer modifică ADN-ul uman(opens in a new tab). Actorii locali(opens in a new tab) răspândesc aceste enunțuri. UE este prezentată ca practicând dezinformarea(opens in a new tab) pentru a ataca în mod răuvoitor vaccinul Sputnik V.
Belarus
Teoriile conspirației și sentimentul antivaccin sunt, în general, la un nivel minim, în principal ca urmare a cenzurii guvernamentale stricte.
Sursele mass-media pro-Kremlin din Belarus urmează cu strictețe enunțurile complementare care, în primul rând, promovează siguranța și eficacitatea vaccinurilor de fabricație rusă și, în al doilea rând, pun sub semnul întrebării siguranța și eficacitatea vaccinurilor produse în Occident. Acest lucru vine în completarea imaginii prăbușirii iminente a ordinii occidentale (7 ian., Sputnik Belarus(opens in a new tab)).
Pandemia de COVID-19 prezintă o UE absolut neajutorată și dezbinată, în timp ce vaccinul rusesc este mult mai bun decât echivalentele din UE. În loc să gestioneze în mod eficace pandemia, UE s-a transformat într-un imperiu totalitar (3 decembrie 2020, Imhoclub.by(opens in a new tab)) (30 noiembrie 2020, Baltnews(opens in a new tab)).
Enunțurile anti-UE se concentrează, în general, pe succesul Chinei și al Rusiei în ceea ce privește vaccinarea populației proprii și pe incompetența relativă a țărilor UE de a face acest lucru.
Azerbaidjan
Guvernul azer exercită un control strict asupra mediului mass-mediei, iar teoriile conspiraționale antivaccin nu sunt proeminente. Dezinformarea provine, în general, de la versiunea locală(opens in a new tab) a canalului rusesc Sputnik –Sputnik.az(opens in a new tab) – și din alte surse relativ marginale. Enunțurile sunt, în general, o copie a celor din alte surse: promovarea vaccinului Sputnik V și denigrarea vaccinurilor occidentale.
Guvernul azer a anunțat că va utiliza vaccinul chinezesc CoronaVac de la compania Sinovac, importând patru milioane de doze, dintre care o mică parte i-a fost livrată Azerbaidjanului (Apa.az,(opens in a new tab)16 ianuarie).
Așadar, pentru moment, acest lucru plasează Baku în afara zonei directe de ofensivă a Moscovei în sprijinul Sputnik V.