Deputații, prinși cu minciuna

Controversata lege cu privire la liberalizararea capitalului și stimularea fiscală, pe care economiștii o numesc amnistie fiscală s-a dorit a fi promovată și votată cât mai rapid, fără avizele din partea Guvernului. Așa ca societatea să nu prea înțeleagă de fapt care sunt adevăratele scopuri ale acestei legi.

Unul dintre autorii acestei legi, deputatul PD, Sergiu Sârbu, atunci când a prezentat proiectul de lege în ședința Parlamentului (16 decembrie, 2016) spunea că documentul se coordonează cu FMI și Banca Mondială.

Dar surpriză! Deputatul este prins cu minciuna! Într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale se spune că „au fost constatate un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016”. Fără a ține cont de recomandările Băncii Mondiale, majoritatea parlamentară votează legea în prima lectură, chiar a doua zi, pe 16 decembrie.

Mi se pare prea de tot, să încerci să minți organismele internaționale este un risc prea mare, după mine. Dar când la mijloc sunt milioane de dolari, ce mai contează, de fapt.

http://unimedia.info/stiri/mesaj-dur-de-la-banca-mondiala-despre-amnistia-fiscala-ne-asteptam-ca-noua-lege-nu-va-fi-aprobata-fara-o-revizuire-semnificativa-125177.html

(UPDATE) Și Fondul Monetar Internațional critică legea amnistiei fiscale, care a fost votată în prima lectură în Parlament.

http://unimedia.info/stiri/fmi-critica-legea-amnistiei-fiscale-pune-piedici-in-lupta-cu-spalarea-banilor-si-cu-fraudele-125213.html

Probabil ca să dreagă busuiocul, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat ieri, într-un interviu pentru europalibera.org, că proiectul de lege ce ţine de amnistia fiscală nu va fi votat în a doua lectură, până nu va exista o expertiză completă şi pozitivă din partea Fondului Monetar Internaţional, a Bancii Mondiale şi a structurilor europene. Însă speakerul nu spune niciun cuvânt despre faptul că au existat totuși niște recomandări ale Băncii Mondiale pe 15 decembrie.

De ce s-a luat o pauză în acest subiect? Poate este vorba și despre presiunea pe care a făcut-o societatea civilă în aceste zile. Aici s-a adăugat și solicitarea unor ONG-uri din România ca autoritățile de la București să ia atutudine și să nu ofere bani R. Moldova dacă acest proiect va deveni lege.

http://elenarobu.md/unica-sau-ultima-salvare-vine-de-peste-prut/

Este un exemplu când deputații au fost prinși cu minciuna, societatea civilă a făcut presiuni asupra guvernării, iar organismele internaționale au reacționat și au solicitat autorităților de la Chișinău să își respecte angajamentele. Deci, se poate!

Articole similare
Comentarii