Prim-ministrul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 27-28 septembrie curent. Aceasta este prima vizită în străinătate a Nataliei Gavrilița în calitate de prim-ministru și are loc la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles. Șefa Executivului este însoțită de vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.
Natalia Gavrilița a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles.
Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS publică integral declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, după întâlnirea cu Prim-ministrul Gavrilița și Ministrul de Externe Popescu.
„Am avut plăcerea de a-i întâmpina la Bruxelles pe noul Prim-ministru și pe noul Ministru de Externe al Republicii Moldova.
I-am felicitat, și permiteți-mi să vă felicit din nou – și în mod public – pentru mandatul foarte clar și puternic pe care l-ați primit de la cetățenii moldoveni. Iar acest mandat este pentru a avansa reformele.
Ați obținut un vot de încredere puternic și acesta înseamnă atât o mare onoare, cât și o mare responsabilitate. Acest lucru va aduce, de asemenea, o nouă dinamică în relațiile noastre.
În cadrul ședinței de astăzi, am discutat despre perspectivele de consolidare a cooperării dintre Uniunea Europeană și Moldova.
Salut obiectivul dumneavoastră clar de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, pe baza valorilor noastre comune: democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului.
Știți că susținem cu fermitate agenda ambițioasă de reforme a guvernului dumneavoastră, în special în ceea ce privește statul de drept, reforma sistemului de justiție și combaterea corupției.
Cred că este foarte important ca aceste reforme să fie durabile și să aducă rezultatele scontate. Comisia Europeană a promis sprijin financiar pentru punerea lor în aplicare.
Toate instituțiile Uniunii Europene vor continua să se angajeze în asocierea politică și integrarea economică cu Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Moldova. În curând, la sfârșitul lunii octombrie, vom participa la ședința Consiliului acestui Acord de Asociere.
Am discutat, de asemenea, calea de urmat pentru cooperarea în domeniul securității și apărării – domeniu foarte important pentru Republica Moldova – și am convenit să relansăm consultările bilaterale pentru a identifica sectoare mai concrete pentru o cooperare ulterioară.
Inevitabil, am abordat soluționarea conflictului transnistrean. În continuare suntem pregătiți să facilităm un proces de soluționare cuprinzător, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria.
Am discutat, de asemenea, politica Parteneriatului Estic, care, în opinia mea, ar trebui să se dezvolte în continuare pe principiile incluziunii și diferențierii, atât la nivel bilateral, cât și multilateral.
În cele din urmă, am căzut de acord că viitorul Consiliu de Asociere Uniunea Europeană – Moldova, care este programat pentru sfârșitul lunii octombrie, va oferi o nouă posibilitate de a discuta despre aceste și alte domenii de cooperare mai detaliat și mai concret.
Doamnă Prim-ministru, a fost o plăcere, domnule Ministru de Externe, a fost o plăcere să vă cunosc. Felicitări încă o dată și mult succes pentru această misiune dificilă.”