Cum și de către cine a fost împușcat fiul deputatului din primul Parlament, Anatol Țăranu

Cazul omorului fiului deputatului din primul Parlament, Anatol Țăranu, șochează societatea. Se pare că am deviat de tot spre un stat banditesc din anii ’90. Auzim din ce în ce mai des despre împușcături în baruri, cluburi de noapte, împușcături în urma unor reglări de conturi la beție. În cazul omorului fiului lui Anatol Țăranu încă foarte multe detalii nu se cunosc, nu se știe dacă este vorba de o reglare de conturi, de la ce a pornit confictul între el și suspect, dacă erau ambii în stare de ebrietate sau dacă a fost omor la comandă. Sunt prea multe necunoscute.

Suspectul ar fi Boris Babin, născut pe data de 6 martie 1986. Potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare, acesta este originar din Tiraspol și din 2003 a început să își facă studiile la Universitatea Tehnică din capitală, iar în 2008 le-a întrerupt, scrie UNIMEDIA.

În apartamentul suspectului au fost găsite 4 arme. Potrivit legii privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, la art. 12 care prevede cantitatea de arme pentru care se poate acorda dreptul de procurare şi de deţinere:
Persoanele care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) şi nu se află în una din situaţiile specificate la alin. (2) al articolului menţionat pot fi autorizate să procure şi să deţină arme după cum urmează:
a) cel mult două arme de foc scurte cu ţeavă ghintuită (revolver sau pistol);
b) cel mult două arme de foc lungi cu ţeavă ghintuită cu dimensiuni diferite ale ţevii;
c) cel mult opt arme de foc lungi cu ţeavă lisă;
d) un număr nelimitat de arme de foc pentru sportivii de tir care fac dovada necesităţii acestora pentru antrenamente şi/sau pentru participare la competiţii sportive;
e) un număr nelimitat de arme pentru colecţionarii de arme.

Din informațiile publicate de UNIMEDIA, suspectul deținea trei pistoale, ceea ce, potrivit legii enunțate mai sus, nu se încadrează nici în punctul a), b) sau c), dar în punctele d) – sportiv de tir sau e) – colecționar de arme. Indiferent dacă este sportiv de tir sau colecționar, potrivit legii, el obligatoriu face parte dintr-o Asociație cu profil de tir și având în vedere ce s-a întâmplat, cel mai probabil sau Asociația nu instruiește corect membrii săi în ceea ce privește mânuirea armei sau nu instruiește deloc sau activitatea Asociației ridică semne de întrebare.

Și mai este un detaliu în acest caz care conduce spre ipoteza unui omor intenționat având în vedere că ancheta a stabilit survenirea decesului din cauza a trei plăgi produse prin împușcătură.

Toate aceste situații scot în evidență o problemă gravă în justiție și în activitatea IGP, care în loc să prevină astfel de situații, mai degrabă se ocupă cu tot felul de acte de binefacere și campanii sociale. Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă este cât de cât adaptată, doar că cea mai mare problemă este în aplicarea legii.

Dacă ar fi fost penalizate în justiție cazurile anterioare când s-a împușcat în plină stradă, la terasele restaurantelor, în baruri sau cluburi de noapte, atunci la ziua de azi poate nu am fi avut atâtea tragedii. Dar așa, s-a lăsat o ușă deschisă pentru tot felul de ilegalități. Cu ce s-a încheiat cazul feciorului deputatului Nae-Simion Pleșca care și-a ucis fratele? Corect – a fost angajat la Ambasada R. Moldova din Turcia
Cu ce s-a încheiat cazul feciorului femeii de afaceri Alla Vengher care s-a distrat cu pistolul la o terasă a unui restaurant din Chișinău, din care a tras în sus de cel puțin 10 ori? Corect- a scăpat doar cu o amendă de 3000 de lei.
Sau cazul lui Oleg Timofti și masacrul de la Metro care s-a încheiat cu trimiterea la închisoare a infractorului. Dar măsuri de prevevenire a unor asemenea cazuri nu au fost luate. Or, este demonstrat deja că a preveni este mult mai eficient decât a trata.

Cu ce se va încheia acest caz al omorului feciorului lui Anatol Țăranu? Cred că nu este greu să presupunem, dacă luăm în calcul toate exemplele de mai sus. Dar cred că este necesar să se investigheze următoarele:
1.cine a fost instituția care i-a oferit certificatul cursurilor pentru permisul de port-armă, cursuri care sunt obligatorii pentru a procura o armă.
2.care este Asociația de tir din care face parte
3.de unde au fost procurate armele respective
Asta ar fi munimum de informații pe care ar trebui să o facă publică IGP pe acest caz.

Sincere condoleanțe pentru Anatol Țăranu și familia sa!

Dacă vă doriți ca blogul www.elenarobu.md să vă informeze în continuare liber și echidistant, îl puteți susține făcând o donație aici.

https://www.paypal.com/donate/?token=_0z0Hozrae6nOEQ1uWOkpOYH6Fd3z4Be3z9zJ7KJwT-cwR_uyaxCHsnW7IOqCXu9N9bTo0&country.x=FR&locale.x=

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii