Ai absolvit clasa a douăsprezecea, ai susținut examenele de Bacalaureat și acum urmează perioada fierbinte a admiterii la o facultate. Sunt Daniela Dumbrava, originară din municipiul Strășeni, am încheiat primul an de studii la Universitatea din Craiova și împărtășesc aici experiența proprie de student basarabean, vin cu recomandări pentru absolvenții care vor să urmeze studiile în România. De la student pentru un viitor student.
Știu că este o perioadă dificilă, stresantă și îți dorești să afli cât mai rapid că ai fost acceptat la facultate.
Însă, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru că admiterea presupune multă bătaie de cap: trebuie să cauți în ce orașe este specializarea pe care vrei să o urmezi, trebuie să afli numărul de locuri cu bursă și la buget pentru românii de pretutindeni, inclusiv basarabeni, să afli de ce documente ai nevoie și desigur să îți faci dosarul pentru concurs în cazul în care aplici în mai multe orașe din România.
Există două metode ca să transmiți dosarul în România:
- Să depui dosarul direct la facultate
- Să depui dosarul online pe mail-ul facultății
În decurs de două zile ar trebui să obții un răspuns de confirmare a dosarului, în caz contrar îl retrimiți. Pentru a fi trimis online, documentele se scanează și se trimit în format pdf.
Toate informațiile despre admitere le găsești pe site-ul facultății, dar și la târgul de universități care se organizează în fiecare an. Reprezentanții de la universitate, voluntari, studenți îți explică tot ce ține de admitere.
Eu am depus dosarul în cinci orașe din România unde era specializarea Jurnalism (București, Cluj, Constanța, Timișoara și Craiova) pentru că îmi doream și îmi doresc să profesez în acest domeniu. Totodată când depui dosarul în mai multe orașe, ai siguranța că vei fi acceptat, pentru că sunt foarte mulți absolvenți care aplică la universitățile din România.
Pe internet aflasem că la universitățile din aceste orașe este specializarea Jurnalism, cu excepția orașului Craiova. La târgul universităților, care a avut loc pe 5-6 iulie 2018, am aflat că și la Craiova este specializarea pe care mi-o doresc. Am aflat unele detalii care pe site-uri încă nu erau afișate. Așa că îți recomand să mergi la acest târg și să te informezi, pentru că acolo vei întâlni studenți de la facultatea pe care vrei să o urmezi care pot să te ajute cu mai multe informații.
La Universitatea din Craiova am fost admisă din prima etapă, însă la Universitățile din Timișoara și Cluj am fost în lista de așteptare, așa că nu a mai stat mult pe gânduri. Plus la asta numărul de locuri cu bursă pentru românii de pretutindeni în celelalte orașe era mai mic.
Beneficiile pe care le are un student basarabean în România
Ca student basarabean în România beneficiez de bursa de basarabean de 65 de euro lunar. Avem și gratuitate la tren, un abonament la tramvai, la autobuz care costă 32,50 RON pe lună și circuli de cate ori ai nevoie. Pe când o singură călătorie într-o direcție cu tramvaiul costă 2 RON. De aceea este mai eficient să îți iei abonament. În plus jumătate din sumă, adică 16 RON îți sunt returnați și îți sunt transferați pe card atunci când primești și bursa de basarabean.
Un alt moment pozitiv este că pe lună pentru chirie la cămin achităm doar 95 de RON pe lună, pe când chiria pentru cetățenii români ajunge la 200 de RON. Însă sunt orașe unde căminul pentru basarabeni este gratuit. Desigur contează și în ce cămin ești cazat sau vrei să te cazezi. Inițial când vii la studii în România, ești cazat conform mediei de la BAC. După care, în anul următor, îți rezervi tu căminul și camera. Însă, din nou, depinde de media ta anuală din primul an de facultate și de concurență.
Un alt lucru pe care este bine să îl știi: în România se apreciază foarte mult voluntariatul, așa că atunci când vii aici încearcă să te încadrezi în cât mai multe asociații și să faci față la toate activitățile din cadrul acestora. De exemplu, poți să te înscrii în asociația studenților din orașul respectiv. La Craiova, unde studiez, există Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (ASBC). Este o asociație de nota 10. Datorită acestei Asociații am ajuns la Craiova în mod organizat, cu transport, unde desigur ni s-au explicat multe lucruri și am fost ajutați în multe demersuri. Când vii într-o țară străină, într-un oraș nou, ai nevoi de susținere și când sunt ai tai acolo să ajute, îți este cel mai drag.
O altă asociație în care ai putea să te implici ar fi cea din cadrul facultăți tale. Se ia în considerare activitatea de voluntariat în diferite cazuri: atunci când ești cazat, contează media pe care ai obținut-o la studii, dar și la munca de voluntariat. De asemenea, activitatea de voluntariat presupune să te implici în diverse activități, evenimente, să îți faci prieteni, să faci parte dintr-o comunitate de oameni.
Voluntariatul se face din plăcere și din voință
Când am ajuns aici, la Craiova, nu am fost cazată în unul din cele mai bune cămine și am stat doar două zile acolo, după care am plecat la administrație și mi-am schimbat căminul.
Contează de tine, de atitudinea ta și de propria inițiativă să îți găsești locul sub soare. Acum stau într-un cămin destul de confortabil, îmi place aici, condițiile sunt decente. Stau într-o cameră destul de mare de 4-5 persoane. Avem baie în cameră. Pe lângă condiții, contează și ce colege de cameră ai, pentru că tot anul universitar îl petreci cu ele. Am colege prietenoase, înțelegătoare, dar mă rog mai există niște scântei, însă și acestea trec foarte repede.
Aici la Universitatea din Craiova, la Facultatea de litere, specializarea Jurnalism profesorii sunt superbi, înțelegători. Foarte mult contează prezența la cursuri, la seminare. Contează activitatea ta, să te implici foarte mult, să îți faci lucrările de seminar. De asemenea, colegii mei sunt foarte bravo, îi ador, suntem uniți, participăm la diferite evenimente. Noi, ca viitori jurnaliști, încercăm să ne implicăm în cat mai multe activități. Unii dintre noi facem practică la ziarul ”Cuvântul Libertății”, alții la ”Gazeta de Sud”. Mergem pe teren, interacționăm cu lumea, luăm interviuri. De asemenea, avem un site despre și pentru studenți unde noi, studenții de la jurnalism, ajutăm și informăm studenții. De asmeneea, promovăm talente, pasiuni, hobby-uri ale studențiilor. Sunt multe articole utile pe site-ul Vivat Studenția.
Primul an de facultate a fost foarte interesant, a trecut repede, am învățat multe. Am fost departe de casă, dar totuși m-am adaptat repede. Multe lucruri contează de tine. Aici devii mai independent cu mai multe responsabilități. Obții noi experiențe, perspective și prietenii.
Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS.