Covoare basarabene, vechi de câteva sute de ani, admirate la o expoziție din Madrid

Spaniolii pot admira la Madrid, până pe 17 mai, covoare reprezentative pentru spațiul basarabean, expuse sub genericul „Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe și unelte de industrie textilă din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Inaugurarea expoziției a avut loc la 8 aprilie. Organizată de Ambasada Republicii Moldova în Spania în cooperare cu Fabrica Regală de Tapițerie (Madrid), MNEIN și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, expoziția oferă publicului una dintre cele mai inedite manifestări ale bogatului patrimoniu etnologic al Republicii Moldova, scoarța fiind tipul de țesătură tradițională cea mai reprezentativă. Tehnicile de confecționare și valoarea culturală a scoarțelor a fost confirmată de Comitetul interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural prin includerea în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei R. Moldova în Spania.

Dintr-o colecție de circa 2000 de covoare ale Muzeului, pentru expoziția de la Madrid au fost selectate 24 dintre cele mai vechi și reprezentative scoarțe, datate cu secolele XVIII și XIX. Aceste capodopere artizanale au fascinat invitații prin coloristica lor vie, bogăția motivelor și simbolurilor stilizate. Maiestuozitatea covoarelor a fost scoasă și mai mult în evidență pe fundalul războaielor de țesut din sec. XVIII, funcționale până prezent, amplasate în una dintre sălile–atelier ale Fabricii Regale de Tapițerie.

Gazda expoziției (Fabrica Regală de Tapițerie), fondată în 1721, activează necontenit, fiind o întreprindere de referință de confecționare și restaurare manuală a covoarelor și tapițeriilor în Europa și în lume. De menționat, că prima serie de schițe pentru tapițeriile fabricii au fost desenate de marele pictor spaniol Francisco de Goya.

Expoziția “Imaginea lumii țesută în lână” a fost inaugurată de Ambasadorul Republicii Moldova în Spania, Directorul General al FRT, Președintele Fundației FRT și Director general pentru arte al Ministerului Culturii și Sportului al Spaniei și Vicedirectorul/Secretar științific al MNESN.

Evenimentul a fost onorat de prezența numeroșilor invitați, circa 100 de persoane: ambasadori și membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai autorităților spaniole și funcționari ministeriali (cultură, externe, muncii, etc.), reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, alți invitați. Actul festiv s-a încheiat cu un cocktail oferit de Ambasada Republicii Moldova și FRT, la care a fost servit vin și bucate tradiționale moldovenești.

Articole similare
Comentarii