Ce spune o moldoveancă din Italia despre șoferul imigrant care a luat ostatici 51 de elevi și a incendidat autobuzul în care se aflau aceștia
Apar noi detalii despre teroarea la care au fost supuși cei 51 de elevi de la o școală din localitatea Crema de către șoferul autobuzului care i-a luat ostatici, iar ulterior a incendidat autobuzul în care se aflau copiii.
Moldoveanca Mara Calestru, care lucrează de 12 ani în Italia, dintre care 8 ani în apropierea localității Crema, l-a cunoscut, acum 4 ani, pe șoferul Ousseynou Sy, de origine senegaleză, în vârstă de 46 de ani care i-a luat ostatici pe elevi. Spune despre el ca era o persoană amabilă.
”Când l-am cunoscut, el era controlor de bilete în autobus. Eu nu știam bine localitatea Crema și m-am adresat la el cu întrebări. După aceea, el de câte ori mă vedea, mă saluta. Aproape în fiecare zi îl întâlneam în autobus. Am început să-l stimez ca lucrător, fiindcă era o persoană care se saluta și îmi răspundea la orice întrebare”, a declarat Mara Calestru pentru portalul de știri ER NEWS.
Întrebată ce crede despre gestul extrem la care a recurs șoferul, moldoveanca spune că îi pare foarte rău prin ce au trecut copiii și este alături de părinții lor.
”Eu cred că în momentul cela șoferul nu s-a gândit ce face și de ce face asta. Îmi pare rău pentru copiii care au avut de suferit și sunt alături de ei și de parinții lor. Mă rog să treacă acest moment cât mai repede și să fie uitat. Mai cred că este vorba și despre rasism. Unii italieni spun că africanii sunt răi. E adevărat, nu este pădure fără uscături, dar nu sunt de acord să fie puși toți pe același cântar”, a mai spus Mara Calestru pentru portalul de știri ER NEWS.
Cum își justifică șoferul acest gest extrem
”A recurs la acest gest pentru că opinia publică occidentală este indiferentă față de imigranții care mor în Marea Mediterană și această situație nu mai poate fi tolerată.
Aceasta a fost cea mai bună metodă de a atrage atenția publică”, spune avocatul șoferului Davide Lacchini care vrea să ceară un examen psihiatric pentru clientul său, scrie rainews.it.
„Am făcut-o pentru Africa, pentru că africanii să rămână în Africa și astfel să nu moară în mare. Am vrut să iau un avion și să mă întorc în Africa și am vrut să folosesc copiii ca un scut”, a mărturisit șoferul.
A fost un gest premeditat
„Am avut acest lucru în minte de ceva vreme”, a declarat șoferul, confirmând astfel premeditarea și factorul „declanșator” care a reprezentat cazul navei Mare Jonio, acea picătură care a umplut paharul. Cu toate acestea, în fața anchetatorilor, șoferul a spus că nu a vrut să provoace durere, că focul a izbucnit accidental, după o lovitură cu o mașină de-a carabinierilor. Scopul său a fost să plece cu avionul în Senegal.
Elevii, pe de altă parte, își amintesc bine scena cu acea brichetă în mână, când șoferul îi amenința că le dă foc. Istoria elevului erou care a evitat o mare tragedie o puteți citi mai jos.
Erou la 13 ani în Italia: Elevul care și-a salvat cei 50 de colegi de la moarte
Șoferul riscă până la 15 ani de închisoare, fiind acuzat de acte cu urmări teroriste, sechestrare de persoane, rezistență și incendiere, acuzații contestate de acesta.