Ce spun despre condițiile de studii și acomodare basarabenii care învață la Craiova

Fiecare tânăr vrea o schimbare și un viitor mai bun, iar pentru a te afirma în societatea noastră ai nevoie de studii superioare. După absolvirea liceului, tinerii se văd nevoiți să facă o facultate, pentru că acest lucru înseamnă noi perspective, noi oportunități. Totul depinde însă de tine, de cât de ambițios ești pentru ceea ce îți dorești să faci.

Tendințele din ultimii ani arată că tot mai mulți tineri pleacă în România pentru studii universitare.  Unii dintre ei aleg România datorită oportunităților pe care statul român le oferă basarabenilor. Alții vor să își continue studiile peste Prut din dorința de a descoperi ceva nou.  Mai este și o categorie de tineri vor să înțeleagă pe pielea proprie cum e să fii independent.

Vă invit în cele ce urmează să urmăriți ce au declarat pentru ER NEWS câțiva dintre tinerii care studiază la Craiova despre condițiile de studii și acomodare în România.

Pentru Corina Mihailov, studentă în anul I la Facultatea de jurnalism, a studia în străinătate înseamnă în primul rând să  te maturizezi, să fii mai responsabil și să fii o persoană puternică. Ea a ales să studieze în România pentru că există mai multe avantaje fiind basarabean.

Corina Mihailov, studentă, anul I, Facultatea de jurnalism, Universitatea din Craiova

,,Am ales să studiez în România din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi oportunitățile pe care le avem ca basarabeni. Suntem priviți cu ochii mai buni. Cu toți știm că noi, basrabenii, avem bursă de basarabean lunar, cămine asigurate și studii gratuite. De asemenea, beneficiem de gratuitate la tren, putem călători măcar și în fiecare zi. La fel avem și reducere în transportul public. Din păcate, în străinătate suntem mai apreciați, decât acasă. Aici, în România, nivelul studiilor este altul. La facultatea pe care am ales să o urmez, facem multă practică. În raport cu românii, mă simt destul de bine, chiar dacă m-am acomodat un pic mai greu,, a declarat tânăra.

Studenta din anul I de la Facultatea de litere, Anastasia Rusanovschi, mărturisește că a fi student în străinătate e atât de frumos, dar în același timp complicat.

Anastasia Rusanovschi, studentă, anul I, Facultatea de litere, Universitatea din Craiova

Ești departe de casă și trebuie să înveți să fi independent. Însă e o altă lume, faci noi cunoștiințe, noi relații de prietenie și desigur aici se deschide o cale plină de posibilități și tu devii mai lucid. ”Am ales să îmi fac studiile în România pentru că doresc să-mi croiesc un alt viitor, să descopăr noi locuri și să înțeleg ”viața de independent”. După terminarea studiilor aș dori să devin profesor universitar. E o cale lungă până acolo și multe obstacole, dar voi lupta pentru ce îmi doresc”, a precizat studenta.

O altă tânăra care își face studiile în anul I la Facultatea de litere, Anastasia Tudos, a menționat că a studia în străinătate înseamnă să te adaptezi la un mediu nou, să înveți lucruri noi și să împărtășești experiențele tale cu alți oameni. ”Am ales România pentru că doream să fiu mai independentă și să  fac studii conform cărora obții o diplomă”, a mai spus tânăra.

Anastasia Tudos, studentă, anul I, Facultatea de litere, Universitatea din Craiova

Carmen Ibraim, studentă în anul II la Facultatea de drept, ne-a spus că a studia în străinătate înseamnă succese, mai multe posibilități și prestigiu. ”Am ales să studiez în România pentru că altfel am mai multe posibilități. După terminarea studiilor sper să profesez în jurisprudență. Aici, mă simt la egal cu românii. Chiar sunt foarte prietenoși”, a mărturisit tânăra.

Carmen Ibraim, studentă, anul II, Facultatea de drept, Universitatea din Craiova

Despre Ana-Maria Eremia putem spune că a absolvit colegiul de medicină din Republica Moldova și a lucrat ca asistentă medicală la ambulanță, însă a simțit că trebuie să facă un pic mai mult.

Ana-Maria Eremia, studentă, Facultatea de educație fizică și sport, Universitatea din Craiova

,,Am venit să studiez în România din dorința de a descoperi ceva nou!’’ Acum studiază la Facultatea de educație fizică și sport, specializarea kinetoterapie și motricitatea, fiind în anul I. ,,Pentru mine a studia în străinătate e un fel de provocare, un loc care să mă șlefuiască și să mă pună la locul potrivit așa încât să fiu de folos. Uneori este dificil, dar chiar merită efortul. După încheierea studiilor îmi doresc să am un cabinet al meu unde să pot ajuta oamenii să se recupereze după anumite traume”, a povestit studenta.

Iar Nicoleta Stog, studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism, ne spune că de câțiva ani dorește să studieze în România.

Nicoleta Stog, studentă, anul I, Facultatea de Jurnalism, Universitatea din Craiova

”Am ales România pentru că îmi doream de mult acest lucru. Nu mi-am dorit exact la Craiova, dar în orice oraș din România. Mă simt bine aici, chiar dacă să înveți în străinătate înseamnă să înveți departe de casă”, a mărturisit tânăra.

Potrivit paginii de Facebook a instituției, Universitatea din Craiova înseamnă 12 facultăți și 17 000 de studenți și este cel mai important furnizor de educație și know-how din sud-vestul României. La moment, la Universitatea din Craiova studiază în total 256 de basarabeni. Dintre aceștia 231 sunt la licență și 25 – la masterat.

Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS 

Articole similare
Comentarii