Ce răspuns a primit profesorul în medicină din SUA care i-a scris o scrisoare deschisă premierului Maia Sandu
Ce s-a schimbat la o lună de zile de când Ian Toma, un basarabean care activează de mai bine de 20 de ani profesor în medicină în SUA, s-a adresat premierului Maia Sandu prin intermediul unei scrisori deschise?
Conaționalul nostru transmite, în exclusivitate, prin intermediul portalului de știri ER NEWS, răspunsul pe care l-a primit ca urmare a adresării publice către premierul Maia Sandu. Publicăm în continuare textul integral semnat de profesorul în medicină Ian Toma:
La o lună de zile de la adresarea publică – ce s-a schimbat?
”Imediat după postarea scrisorii deschise către Doamna Prim-Ministru Maia Sandu, am auzit mai multe opinii despre rezultatul posibil, majoritatea fiind sceptice sau pesimiste. Înțeleg că pentru Moldova a devenit o normă ca adresările publice, de orice tip, să rămână fără reacție oficială. Așa mentalitate s-a îmbibat în societate de pe timpurile sovietice și continua sa se manifesteze în raportul dintre cetățeni și guvernatori. Rămâne doar să sperăm că va apărea, preferabil mai degrabă, o generație cu adevărat democrată, încrezuta în sine, convinsă ca vocea ei e auzită și că poate schimba situația nefavorabilă din țară.
În cazul scrisorii menționate, am avut un răspuns verbal în timpul întâlnirii Diasporei cu echipa Guvernului în cadrul vizitei oficiale la Washington. În linii generale, răspunsul a fost că situația din universitățile Moldovei se cunoaște, însă la moment nu există resurse umane sau măsuri legale care pot fi implicate. În acest context, voi aminti o zicătoare engleză care ar suna astfel: „Cine dorește rezultate – găsește soluții, iar cine nu – găsește scuze”.
Înțeleg că pentru un prim-ministru, cu toate problemele pe care le are, aceasta nu ar fi o prioritate și nu reușește să le știe pe toate. Dar nu pot înțelege indiferența manifestată din partea fondatorului USMF – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Este o poziție foarte stranie, începând de la refuzul pentru solicitarea domnului Igor Munteanu de audit, până la tăcerea demonstrativă față de demersul deschis. Cunosc că a fost adresată și o petiție a domnului Oleg Lozan către doamna ministră, care până acum nu are un răspuns oficial, încălcând legislația țării cu privire la petiții. Așa ceva în SUA ar fi fost imposibil, în special când se încalcă Constituția țării.
Urmăresc cu atenție evenimentele din Moldova, inclusiv și activitatea ministrei Sănătății. Îmi pare straniu că un ministru este foarte activ pe rețelele de socializare, „comunica” cu subalternii, se autosesizează chiar și la postări neverificate, însă nu găsește timp să răspundă la adresările primite, conform obligațiilor pe care le are. Dacă sincer, la acest capitol, am ajuns la dezamăgiri mari datorită conținutului și formei de postări publice, precum și a raportului de 100 de zile. Dacă la început eram convins de votul de încredere oferit doamnei din partea Blocului ACUM și eram impresionat de CV-ul citit, acum, după 3 luni de activitate, sunt foarte decepționat. Se pare că doamna ministră nu cunoaște ce schimbări sunt necesare sau cum să le facă, și nici nu are o echipă competentă pentru a iniția reformele adevărate. Se observă doar niște mișcări mărunte, așa ca lupta cu ambrozia cu metode inutile (fără considerații la dovezi și practicile țărilor cu experiență), certuri pe rețele de socializare, promovare de regulamente care trezesc multă nemulțumire între medici… Dar problemele sistemului de sănătate a Moldovei par a fi mult mai grave și necesită soluții efective.
Cu referire la situația actuală din USMF, îl felicit pe noul rector, domnul Emil Ceban, cu victoria în alegeri. Cu domnul Emil Ceban ne-am întâlnit de câteva ori la USMF. Îi doresc multe succese în funcția de rector și sunt sigur că nu îi va fi ușor. Sunt multe de făcut dacă se dorește cu adevărat schimbarea. În efortul de a dezvolta știința și cercetările la USMF, cred ca voi putea veni cu anumite sugestii, în caz dacă voi fi solicitat. Însă, fără schimbări esențiale în principiile managementul instituțional, toate sugestiile vor rămâne doar declarative, precum au fost și programele multor candidați din această electorală.
Timpul va arăta”.
Scrisoarea deschisă a profesorului în medicină Ian Toma către Maia Sandu poate fi găsită aici: