Salariu de pedagog în Moldova. Pentru toți elevii și pedagogii din R. Moldova ieri a început un nou an de studii, unul care îi prinde pe dascăli cu aceleași probleme din sistemul educațional: salarii mizere și exodul cadrelor didactice.
Iată și câteva cifre care vin să ilustreze acest tablou. În prezent, salariul de funcție al unui pedagog cu studii superioare constituie 3289 lei, iar a personalului non-didactic 1170 lei.
Pe parcursul ultimilor 7 ani, din sistemul educaţional al R. Moldova au plecat 7 582 învăţători, numărul total al acestora reducându-se de la 36 134 la 28 552. Cine în aceste condiții ar mai dori să se facă profesor, se se angajeze la muncă având astfel de salariu?!
Recent, Grupul Pedagogilor Solidari a lansat o petiție online prin care solicită
majorarea urgentă a salariilor cadrelor didactice cu 50% și a personalului non-didactic cu 100%.
Pedagogii au identificat și sursele financiare pentru aceste majorări solicitate:
1. Redirecționarea fondurilor destinate Arenei Chișinău – 200 milioane de lei
2. Eficientizarea utilizării banilor publici. Vă aducem aminte că nou construitul gard din jurul Parlamentului costă 5 milioane de lei, iar pentru Târgul de Crăciun din Chișinău statul a mai cheltuit 15 milioane.
3. Respectarea democrației, a condițiilor partenerilor de dezvoltare și în consecință deblocarea asistenței UE – 100 milioane de euro.
4. Întoarcerea miliardului furat.
De asemenea, pedagogii mai spun că, în cazul neîndeplinirii solicitării de majorare a salariului, își rezervă dreptul la acțiunile prevăzute de Codul Muncii și Legea Sindicatelor, dar și alte acte legislative ale Republicii Moldova.
Autorităților le-a fost înaintat un termen: până la data de 5 octombrie 2018, când să anunțe despre rezultatele examinării petiției, dar și despre deciziile adoptate în vederea îndeplinirii solicitării înaintate de către pedagogi.
Petiția poate fi semnată în link-ul de mai jos, până pe 5 septembrie 2018.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKoAnf6iHTGS1y9KAuqAtaHdgt1B1SshQ3ha2Og4lHDzs7YQ/viewform