Ce ar mai fi de spus despre bomboanele de la Bucuria

Articolul pe care l-am scris săptămâna trecută despre bomboanele de la ”Bucuria” a generat foarte multe reacții în mediul on-line. Unii au apreciat necesitatea ca oamenii să fie informați cu privire la ceea ce consumă zi de zi, alții au insinuat că ar fi vorba de defăimarea brandului autohton. Pentru cei din urmă pot să spun doar că asemenea articole în străinătate ar fi suscitat interesul populației și ar fi trezit aprecierea unei asemenea informații, pentru că așa pot să își pună întrebări și să obțină informație cu privire la ceea ce mănâncă și să nu creadă orbește în tot ce le spun producătorii, pentru că scopul producătorilor este să vândă produsul, indiferent ce conține acel produs. Dar așa se procedează atunci când nu există gândire critică.

Apreciez faptul că S.A. Bucuria a venit cu o reacție în urma articolului meu, prin vocea directorului de producere, Maxim Palețki.  Mesajul îl voi reproduce în întregime la finalul articolului.

Să vă spun la ce nu s-a referit totuși responsabilul de la S.A. Bucuria. Directorul de producere nu spune că de fapt Directiva Europeană are doar 10 poziții atunci când ne referim la denumirile de vânzare ale produselor din cacao şi din ciocolată destinate consumului uman, iar hotărârea de Guvern 204 din 2009 cu privire la aprobarea Reglementării  tehnice „Produse de cofetărie” are trecute la denumiri comerciale tocmai 25 de poziții. De unde s-au luat restul? Ei, bine, unele sunt din GOST-ul rusesc, altele sunt de proveniență autohtonă.

Pentru comparație, le găsiți pe toate aici:
http://www.justice.gov.md/file/Centrul%20de%20armonizare%20a%20legislatiei/Baza%20de%20date/Materiale%202008/Legislatie/32000L0036-RO.pdf

http://lex.justice.md/md/331076/

http://internet-law.ru/gosts/gost/38360/

Simplu și comod să combini mai multe acte legislative, ca într-un final cel mai mare beneficiar să fie producătorul și nicidecum consumatorul. Pentru populație și partenerii de dezvoltare, ne lăudăm că legislația este racordată la standarde europene, că transpunem directivele europene; pentru ruși, păstrăm GOST-ul, deși demult nu mai suntem parte a URSS, iar de produs producem ce este mai ieftin și mai puțin sănătos pentru oameni. Hotărârea de Guvern vine să împace și UE și Rusia, dar și să dea mână liberă producătorului autohton. Iar la consumator cine se mai gândește?!

Precedentul meu articol era despre faptul că oamenilor nu li se oferă produse de calitate. Nu comparația între produsele de ciocolată pe care am făcut-o ar fi esențială, ci faptul ca Bucuria produce în mare parte bomboane, apropo un termen care nu există în Directiva Parlamentului European cu referire la produsele din cacao și din ciocolată. Este un produs pe care îl găsim în GOST-ul rusesc sau în HG 204 din 2009:
15) bomboane − produse obţinute din zahăr tos, sirop de glucoză, cacao – produse, arahide, miez de nucă, produse lactate, arome şi coloranţi alimentari, alte ingrediente. Bomboanele pot fi glazurate, neglazurate sau modelate;

Pot să formulez și altfel, bomboanele în niciun caz nu sunt ciocolată.

Ciocolata desemnează produsul obţinut din produse de cacao şi zahăr care conţine minimum 35% substanţă solidă uscată totală, incluzând minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% cacao în substanţă uscată fără grăsime

Într-un final, cine are de suferit?! Răspunsul este evident – consumatorul. Dar care anume consumator?! Cel care nu se informează și, la o adică, nici nu-i pasă de sănătatea proprie, care mai este nostalgic după vemurile sovietice și crede orbește în timpuri demult apuse. Mai mult, preferă să critice, decât să studieze și să intre în esența lucrurilor.

Reproduc aici integral comentariul directorului de producere, Maxim Palețki,  publicat pe pagina de Facebook a blogului elenarobu.md:

Dați-mi voie, din numele S.A. “Bucuria”, să vă contrazic în afirmațiile și acuzațiile care le aduceți producătorului autohton. Fiindcă doriți să informați – dar nu să defăimați acest brand, ar fi bine și corect, ca informația adusă să fie obiectivă și echidistantă.
Anume:
• Produsele “Bucuria” corespund standardelor prevăzute de HOTĂRÎREA DE GUVERN Nr. 204 din 11.03.2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice ,,Produse de Cofetărie’’. Reglementarea tehnică „Produse de cofetărie” transpune Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao şi din ciocolată destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 197, 3.8.2000, p. 19-25 (JO L 197, 3.8.2000, p. 19-25).

• Comparațiile făcute de D-tră sunt eronate, întrucât comparați produse din diferite categorii de produse. În conformitate cu Directiva Parlamentului și Consiliului European cu privire la produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman, Anexa I, sunt comparate p.4.Ciocolata cu lapte cu conținut ridicat de lapte și respectiv Bomboanele “Bucuria” p.10.Bomboane de ciocolată sau pralină. Bomboanele aduse de D-tră ca exemplu, la rândul lor fac parte din categorii diferite de produse de cofetărie. Bomboanele „Meteorit” și „Spicușor” fac parte din categoria „Bomboane glazurate cu glazură de ciocolată”, “Clepsidra” din categoria “Praline”, iar pentru comparație aduceți exemplu de ”Ciocolată”. Pentru o comparație corectă, diferențierea trebuie facută între ciocolată și ciocolată. Vă îndemnăm insistent pentru o comparație obiectivă să consultați anotațiile și înscrierile de pe „Ciocolata” produsă de S.A.Bucuria.

• Producția ,,Bucuria’’ corespunde standardelor, normelor sanitare naționale și internaționale, întrucât producția este exportată in Uniunea Europeană, Uniunea Euroasiatica, Statele Unite ale Americii ș.a. . Mai mult ca atît, vă putem foarte simplu și ușor demonstra că diferite cantități de marfă din același lot se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova și în paralel se exportă peste hotarele acesteia. Ceea ce demonstrează o dată în plus pentru cei care ar avea dubii, că concetățenii noștri consumă același produs de inaltă calitate ca și cei din afara țării. Mai mult, S.A.,,Bucuria’’ din proprie inițiativă în noiembrie 2017, a expediat spre verificarea conformității cu standardele Internaționale la laboratorele: -VEREENIGDE LABORATORIA DRS. W.H.NAGEL B.V.(Olanda, Amsterdam), -SGS MULTILAB (Franța,Paris ), mostre ale produselor noastre, care au confirmat o dată în plus conformitatea standardelor internaționale. Au fost trimise spre verificare Ciocolata: ,, Dulce Plai’’, ,,Bucuria’’,,Circ’’,,Deceluș’’ etc.

• Cu privire la Bomboanele de Ciocolată (Glazurate cu glazura de ciocolată ) ținem să vă asigurăm că și ele sunt produse conform standardelor naționale și internaționale. Glazura de ciocolată conform legislaţiei în vigoare a RM și anume Reglementarea tehnică pentru produsele de cofetărie, permite ca glazura să fie fabricată pe baza atît a untului de cacao cât și pe baza echivalentelor acestuia. Toată informația despre conținutul produselor de cacao și a altor ingrediente o puteți vedea pe ambalajul fiecărui produs a Fabricii “Bucuria”. Vă asigurăm că informația de pe ambalaj corespunde realității și permite cumpărătorului să obțină informația necesară despre : Denumire,ingrediente,alergeni, intoleranțele la anumite ingrediente,declarația nutrițională,riscurile de sănătate la anumite categorii de persoane, data fabricării și data de expirare etc. Ceea ce permite consumatorului să aleagă produsul potrivit.

• S.A. “Bucuria” este producătorul care aduce spre atenția consumatorului informația cea mai deplină și veridică, ceea ce nu putem spune despre alți producători și importatori.

• S.A. “Bucuria” achiziționează materia primă pentru producerea mărfii sale de la cei mai mari producători mondiali de produse de cacao, aceeași producători de unde achiziționează materia primă și producătorii Elvețieni, Belgieni, Francezi, Germani etc.

Iar în loc de concluzii, vă las pe fiecare dintre voi să decideți ce preferați mai mult să consumați și cum aveți grijă de propria sănătate!
Așa sau altfel, să aveți poftă!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Articole similare
Comentarii