Când justiția într-o țară funcționează, corupții ajung după gratii. Știrea ”surpriză” care a pus pe jar astăzi întreaga Românie, a ținut primele pagini și în presa internațională este fără dubii condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea la închisoare cu executare. Acesta este deja în pușcăria de maximă siguranță din România, Rahova. Bloomberg chiar a scris că este vorba despre cel mai puternic om din România care este condamnat pentru corupție.
Ce concluzii putem trage de pe urma cazului lui Liviu Dragnea, până mai ieri sigur că justiția română nu-l va atinge? La ce ar trebui să se gândească politicienii de pe Bâc care se simt cu musca pe căciulă?
În primul rând, acest exemplu este o dovadă în plus că în România justiția funcționează, este independentă, iar politicienii, oricât ar vrea, nu pot să o influențeze așa încât să scape de pedeapsă sau de pușcărie. Cum e posibilă o asemenea justiție? Să ne amintim de protestele sutelor de mii de români care au ieșit în stradă în apărarea justiției. Înșiși magistrații au ieșit să apere justiția în România. Iată că România demonstrează că are judecători cărora nu le este frică nici măcar de cel mai puternic om politic. În cătușe cu toții sunt slabi și neputincioși.
În al doilea rând, e bine ca toți politicienii să țină minte un lucru – mai devreme sau mai târziu le vine rândul la toți cei care au furat din banul public, din buzunarele oamenilor, care au umilit o societate întreagă, care au dus-o la degradare.
Lecții de învățat pentru R. Moldova
Deși suntem încă departe să avem un asemenea model de justiție, cu judecători care să iasă la proteste pentru apărarea statului de drept, a legii supreme a țării, cu cetățeni conștiincioși și fără frică, totuși este bine ca politicienii moldoveni să nu uite un lucru: nimeni nu este veșnic nici în funcție și nici pe acest pământ.
Odată și odată vine vremea pentru toți. Vremea să răspundă pentru faptele lor.