Cazul lui Mihail Dogotari vs Valentina Buliga. Zilele trecute, R. Moldova a fost condamnată din nou la CtEDO, iar Guvernul a fost obligat să achite 7.680 de euro despăgubiri pentru Mihail Dogotari, un pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din luna mai 2014, când acesta a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a constatat că a fost încălcat articolul 5 al. 1 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului, articol care se referă la dreptul la libertate şi la siguranţă al cetățeanului.
Astfel CtEDO a obligat Statul Republica Moldova să-i achite reclamantului 6 mii de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro – costuri și cheltuieli. Dar ceea ce trebuie să înțeleagă cetățenii este că acești bani vor fi plătiți din buzunarul lor, adică din bugetul de stat. În mod normal această sumă de 7.680 de euro ar trebui să fie plătită de către cei care l-au dus, ilegal, la Spitalul de Psihiatrie Chișinău pe pensionarul Mihail Dogotari.
Într-un stat unde justiția aproape că nu mai este în serviciul cetățeanului, cum se va stabili cine a dat ordin ca acest pensionar, în vârstă de 76 de ani, să fie internat cu forța la Spitalul de Psihiatrie Chișinău și ce rol a avut în toată această istorie ex-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga?
Incidentul a avut loc în luna mai 2014. Mihail Dogotari a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, la o întâlnire a deputatei Valentina Buliga cu locuitorii raionului Glodeni.
Potrivit Asociației Promo-Lex, avocații căreia l-au reprezentat pe pensionar la CEDO, fostul inginer Mihail Dogotari, fiind nemulțumit de Casa Națională de Asigurări Sociale care i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a abordat-o pe Valentina Buliga la finalul întâlnirii cu cetățenii. Bărbatul avea stabilită o pensie de aproximativ 58 de euro. După întâlnire, a adresat Ministrei o întrebare privind metoda de calcul a pensiei sale. El a susținut că coeficientul folosit pentru calcul a fost greșit și că pensia sa era prea mică. Ministra a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare și a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă reclamantul chiar înțelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, ultimul aplicându-i o lovitură peste fața Ministrei.
După incident, în privința pensionarului a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, pensionarul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de 7 zile.
În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 CEDO.
CtEDO a considerat că detenția lui Mihail Dogotari în spitalul de psihiatrie a fost în contradicție cu prevederile art. 5 a Convenției și a dispus achitarea prejudiciilor morale și a costurilor în beneficiul pensionarului.
Reacția deputatei Valentina Buliga nu a întârziat să apară. Iată ce a declarat demnitara pentru „Radio Chișinău”: ”Nu e bine și chiar e josnic să lovești o femeie, indiferent cine ar fi ea. Pentru cei care cer demisia, spun că nu Valentina Buliga s-a ocupat de investigații și de proceduri de demonstrare a acestui caz de violență asupra unei femei, s-au ocupat autoritățile abilitate cu această misiune, conform legislației în vigoare. Regret că cineva încearcă să folosească această situație într-o concurență politică. Eu l-am iertat pe domnul Dogotari, Dumnezeu cu el și mai mult nu am nimic de spus la acest caz”.
Și totuși, de ce cetățeanul trebuie să plătească pentru iresponsabilitatea instituțiilor statului?!