Belarus: Lukașenko obține și mai multe puteri după referendumul de duminică
Peste 65% din populația acestei foste republici sovietice, apropiată puterii ruse, a votat duminică în favoarea amendamentelor la Constituție, care acordă în special imunitate judiciară pe viață foștilor președinți, scrie presa franceză.
Deloc surprinzător, votul „da” a câștigat duminică, 27 februarie, în Belarus, în cadrul unui referendum constituțional de întărire a puterilor președintelui Alexandru Lukașenko, în vârstă de 67 de ani, care a condus această fostă republică sovietică cu o mână de fier din 1994.
Citește și:
Printre modificările propuse: imunitatea judiciară pe viață pentru foștii președinți și introducerea a maximum două mandate prezidențiale. Dacă Constituția nu prevedea o limită în această chestiune, această nouă prevedere s-ar aplica de la intrarea în funcție a unui nou președinte, ceea ce i-ar permite lui Alexandru Lukașenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.
Sfârșitul obligației de a fi o „zonă non-nucleară”
În versiunea modificată, dispare și obligația ca Belarus să rămână o „zonă non-nucleară”. Acest articol va fi înlocuit cu un altul „excluzând agresiunea militară de pe teritoriul” Belarusului.
Realgerea lui Alexandru Lukașenko în funcția de președinte în august 2020 a declanșat o mișcare istorică de protest, reprimată violent de autorități, care au recurs la arestări în masă, lichidări de mass-media și ONG-uri. În Rusia, o reformă constituțională adoptată în 2020 a deschis calea pentru ca președintele Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.