Basarabeancă, studentă cu bursă Erasmus în Franța : ”În pofida epidemiei de coronavirus, am considerat rezonabil să rămân pentru a-mi continua studiile”
Studenta din R. Moldova, Mădălina Lisnic, care își face studiile la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău (România) și care momentan se află la studii, prin programul Erasmus, în orașul Saint-Etienne (Franța) este una dintre sutele de studenți străini puși în situația să aleagă ori să abandoneze anul de studii și să revină acasă din cauza epidemiei de coronavirus ori să rămână în Franța pentru a continua anul de învățământ.
Mădălina Lisnic a dat dovadă de responsabilitate și a decis să rămână aici, în Franța, pentru acest schimb de experiență pe care îl oferă programul Erasmus. Care au fost motivele care au determinat-o să ia această decizie, cum sunt organizate cursurile de la distanță și ce crede despre această epidemie de coronavirus aflați din interviul oferit pentru Portalul Nr1 al Diasporei ER NEWS.
Mulți dintre studenții străini care au venit prin programul Erasmus au abandonat studiile și au revenit în țările lor de baștină. Tu ai decis să rămâi. Care au fost motivele?
Am luat această decizie în primul rând pentru că virusul s-a răspândit în majoritatea țărilor. E mai dificil în aceste momente să îți controlezi emoțiile, dar am ales să am încredere în guvernul francez. În plus, am vrut să rămân pentru a nu-mi pune viața în pericol și nici a-i supune riscului pe ceilalți. Menționez asta deoarece întorcându-mă acasă va trebui să petrec multe ore alături de persoane pe care nu le cunosc. O bursă Erasmus nu este atât de ușor de obținut, tocmai de asta trebuie să știm să ne adaptăm unor circumstanțe neobișnuite pentru a găsi soluțiile pertinente. Am considerat rezonabil să rămân pentru a-mi continua studiile, în definitiv scopul venirii aici în Franța este acesta.
Cum se fac studiile de la distanță aici la Universitatea ”Jean Monnet” din Saint-Etienne ?
Chiar dacă Universitatea ”Jean Monnet” este închisă, cursurile continuă. Vreau să accentuez că trăim în secolul în care tehnologiile ne ajută foarte mult. A trecut deja o săptămână de când stăm acasă și în timpul acesta am primit multe e-mailuri de la profesori, de la coordonatori cu toate materialele necesare și detalii referitoare la examene. Pot să vă dau un exemplu ca să înțelegeți mai bine. La cursul de CILEC noi primim în fiecare joi la ora 14:00, prin poșta electronică, exerciții de efectuat, bineînțeles nu înainte de a citi și partea teoretică. Apoi ascultăm o înregistrare audio și răspundem la întrebări în baza acesteia. Iată cum funcționează sistemul, trebuie doar să faci temele și să le trimiți înainte de o dată limită stabilită de profesor pentru ca să-ți fie notată prezența. Nu este atât de complicat, trebuie doar să-ți verifici poșta eletronică de câteva ori pe zi și să nu încetezi să înveți.
Cum respecți regulile de carantină impuse de autoritățile franceze ?
În primul rând încerc să fiu rațională și să urmez restricțiile impuse de autoritățile franceze. Trebuie să caut surse de informare de încredere. Sunt norocoasă pentru că trăiesc la verișoara mea și soțul ei și am cele mai bune condiții. Oamenii din această regiune 90% respectă regulile anunțate de președintele Franței, Emmanuel Macron. În caz de necesitate, magazinele funcționează și în regim online. În această perioadă stau în casă.
În ce măsură ești îngrijorată de ceea ce se întâmplă în legătură cu epidemia de coronavirus ?
Îmi aduc aminte că înainte cu vreo câteva săptămâni eram terifiată, pentru că era ceva nou, faptul că nu cunoșteam prea multe și văzând viteza cu care se răspândea COVID-19 m-au speriat foarte mult. După ce a trecut luna februarie, am reușit să mă calmez totuși. La început întotdeauna e mai greu, dar odată cu trecerea timpului lucrurile se schimbă. Datorită faptului că am primit mai multe informații despre virus și cuvinte de încurajare, am putut să privesc situația obiectiv. Chiar dacă cifrele deceselor și îmbolnăvirilor de coronavirus se ridică la cote alarmante eu știu totuși că medicii și autoritățile care au luat măsurile necesare vor să ne protejeze și asta îmi dă speranță că situația se va îmbunătăți. Un fapt ce-mi întristează sufletul este că medicii sunt permanent supuși riscului, tocmai de asta fiecare este responsabil să fie prudent pentru binele său și al tuturor.
Interviu realizat de Elena Robu, jurnalistă ER NEWS