”Badantele” din Italia: Pot fi înlocuite moldovencele, ucrainencele sau româncele care fac această muncă?

Conform unor estimări apărute în presa italiană, îngrijitorii străini prezenți în Italia ating cifra de aproximativ 1.200.000 de persoane, marea majoritate fiind femei, chiar dacă există și îngrijitori bărbați, în special pentru funcții secundare. Marea majoritate a îngrijitoarelor sau ”badantelor”, cum li se spune în Italia, provin din țările din Europa de Est: România, Republica Moldova, Ucraina, Georgia dar și din Filipine și într-o măsură mai mică din alte câteva țări asiatice, cum ar fi Bangladesh și America Latină, în principal Ecuador.

„Îngrijitoarele sunt o armată tăcută, care trăiesc în umbră, ocupate 24 de ore din 24 în case, cu cei pe care îi îngrijesc, bătrâni sau bolnavi care uneori sunt imobilizați la pat. Fără aceste îngrijitoare multe familii nu s-ar fi descurcat și sute de mii de bătrâni ar fi ajuns în aziluri sau abandonați, considerând că majoritatea familiilor nu au un venit suficient pentru a le plăti întreținerea în centre special amenajate și dotate”, scrie Il Manifesto, citat de rotalianul.com.

Articolul din Il Manifesto aduce în discuție argumentul plecării lucrătorilor casnici străini și implicit a celor români sau moldoveni din zona de sud a Italiei, îndeosebi a îngrijitoarelor de bătrâni. Plecarea acestora este atât de evidentă încât a devenit motiv de îngrijorare pentru localnici, mai ales că populația acestei țării este una care tinde să îmbătrânească tot mai mult în următorii ani. „Îngrijitorii străini părăsesc treptat orașele din sud pentru a merge în nord sau pentru a reveni în țările estice”, scrie sursa citată.

Așadar, în Italia, un domeniu în care străinii, inclusiv moldovenii, au devenit indispensabili este cel al muncii casnice, ei îndeplinesc numeroase ocupații în cadrul familiilor italiene, cum ar fi: îngrijitoare pentru persoane vârstnice și/sau bolnave, menajere, bone, grădinari, bucătari, șoferi, paznici, majordomi, etc.

Potrivit aceluiași articol, în ultimii ani, mulți lucrători străini din Europa de Est se întorc acasă, în special tinerii care au pus deoparte niște bani, dar și femeile care lucrează ca îngrijitoare.

Această concluzie din articolul publicat în Il Manifesto poate fi ușor pusă la dubii, cel puțin dacă ne referim la țara noastră și având în vedere faptul că în R. Moldova zilnic pleacă peste 100 de oameni, că satele rămân pustii. Sunt 8 localități din Moldova fără niciun locuitor, iar un altul Ciobanovca a rămas cu doar 6 oameni. Așadar, cine se întoarce acasă? Cine din tinerii care au pus ceva bani deoparte revin în Moldova? Până una alta, realitățile sunt cu totul altele.

Articole similare
Comentarii