Vocea diasporei: Este oare un sacrificiu revenirea acasă și accederea în funcții publice?
ȘI totuși, este oare un sacrificiu decizia unor conaționali din diaspora care revin acasă și acced în funcții publice?
Subiectul ”sacrificiului” a fost intens discutat în spațiul public după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu a explicat, într-un interviu, cum una dintre verișoarele sale a fost numită purtător de cuvânt al premierului Natalia Gavrilița.
”Este acesta un beneficiu? Eu mai degrabă cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, pentru că a fost rugată de dna prim-ministru să meargă s-o ajute în cabinet. Deci, lucrurile acestea trebuie toate prezentate, pentru că, altfel, se creează o imagine și nu este imaginea corectă”, declara la sfârșitul lunii august șefa statului într-un interviu pentru Radio Europa Libera.
Eu nu cred că revenirea în Moldova şi angajarea într-o funcție publică e un sacrificiu
”Eu nu cred că revenirea în Moldova şi angajarea într-o funcție publică e un sacrificiu. Ba chiar invers. Socot că persoanele care sunt gata să facă astfel de paşi în viaţa lor profesională sunt mobilizați, pe de o parte, de ideea beneficiului pe care-l pot oferi ţării lor şi de valoarea adăugată a acestei categorii de posturi, pe de altă parte. Altfel zis, ei se încadrează într-un model win-win. În acest caz, fiecare partener – atât statul Republica Moldova care oferă postul în cauză cât şi candidatul care dorește şi are toate competențele necesare ca să ocupe acel post – se preocupă în egală măsură de interesul altuia şi al său propriu”.
Este opinia formulată în cadrul unui interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS de conaționala noastră, stabilită la Strasbourg, Franța, Svetlana Spoială, unica moldoveancă absolventă a Școlii Naționale de Administrație din Franța (ENA), o instituție prestigioasă care a dat Franței 4 președinți, 9 prim-miniștri, aproape 100 de miniștri.
În același interviu, conaționala noastră își continuă gândul: Nu e vorba de a căuta cel mai bun compromis de împărţire echitabilă a beneficiilor, ci de un acord care prevede înmulţirea beneficiilor fiecăruia dintre parteneri. Compatrioţii noştri care decid să aducă ţării noastre toată expertiza, toate cunoştinţele şi toată experienţa lor academică şi profesională vor avea în contraparte o ocazie inegalabilă de a fi de folos Patriei lor, de a da dovadă de profesionalismul şi integritatea lor în serviciul unei cauze nobile şi în situaţie de criză.
Valoarea adăugată pentru cel care-şi oferă serviciile se va traduce printr-o experienţă profesională fără precedent, un carnet de contacte consistent şi alte oportunităţi de viitor obţinute în urma acelor vreo câţiva ani în serviciul ţării lor.
Cei care vin de peste hotare o fac, în mare măsură, deaceea că-şi iubesc sincer Patria lor şi doresc să o ajute să se ridice din genunchi şi să meargă cu capul sus şi cu inima deschisă spre un viitor mai bun pentru noi toţi.
Moldova, în schimb, are o ocazie inestimabilă de a le arăta tuturor celor care vin să o servească că ştie să aprecieze, să preţuiască eforturile acestora.
Interviul integral oferit de Svetlana Spoială pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS îl puteți citi accesând link-ul de mai jos: