Zilele trecute am avut ocazia să vizitez localitatea de unde provine și unde se fabrică renumita brânză cu mucegai franceză – Roquefort. Denumirea este dată de localitatea unde s-a născut această brânză. Vorbim așadar despre un teroir, așa cum se întâmplă și în cazul vinurilor.
Roquefort este o denumire de origine protejată în Uniunea Europeană, prin urmare nimeni nu poate fabrica această brânză nici în Franța, nici în altă parte, decât în raza localității Roquefort-Sur-Soulzon.
În video de mai jos ofer mai multe detalii în acest sens.
Și beciurile unde se maturează brânza Roquefort, dar și localitatea în sine sunt de poveste. Se află în inima regiunii Midi-Pyrénées, departamentul Aveyron, unde de altfel există multe locații de excepție, cu statut de Patrimoniu mondial UNESCO.
Puteți îmbina foarte bine drumețiile cu vizitarea pivnițelor pline cu brânzeturi. În total sunt 7 producători de brâzeturi Roquefort. Eu am vizitat Compania Société, care este cel mai vechi producător de astfel de brânză.
Datează din 1842 și de altfel este una dintre cele mai vechi societăți din Franța. În prezent, deține până la 70% din patrimoniul beciurilor Roquefort, care au fost deschise publicului începând cu 1957. Astăzi este unul din cele 5 locații turistice de descoperit din Franța din punct de vedere economic.
Trebuie spus că din 1979, denumirea Roquefort este denumire de origine controlată (AOC) înregistrată, iar începând cu anul 1996, este denumire de origine protejată (AOP). Ce înseamnă acest lucru? Denumirea de origine protejată – Roquefort – se caracterizează prin aceste peșteri unde există flori de mucegai și aceste crăpături în stânci care creează un flux continuu de aer și mențin o umiditate de minimum 80% și o temperatură medie de 10°C. Aceste condiții permit dezvoltarea ”Penicillium roqueforti” cea care dă brânzei un gust unic. Brânza este maturată pe o suprafață de 2000 × 300 m.
Pe scurt, denumirea de origine protejată presupune că nicăieri în altă parte, nici în Franța, nici în lume, nu poate fi creat acest timp de brânză, pentru că nu există asemenea condiții naturale.
Brânzeturile Roquefort se vând în mare parte în Franța, în jur de 80% din producție. Iar restul 20% este pentru export. Pentru Compania Société de exemplu principalele țări de export sunt Spania și Germania. Deja de câțiva ani, aceste brânzeturi nu mai ajung pe piața rusă, din cauza embargoului impus de UE Kremlinului, după ce Rusia a anexat Crimeea și menține un război pe teritoriul Ucrainei. Este un gest de solidaritate cu Ucraina, dar și o condamnare a politicii de expansiune a Moscovei.
Așadar, dacă vedeți pe rafturi aceste brânzeturi asigurați-vă că sunt originale și nu cumva niște făcături ale unor producători locali care se folosesc de acest nume pentru a induce în eroare consumatorul, oferindu-le un produs fals.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu