(VIDEO) România nu va trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar cu Rusia

România nu va trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă, însă Bucureștiul sprijină „intens” Kievul la nivel diplomatic, fiind implicat în toate deciziile care se iau la nivel UE și NATO, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile dure pregătite împotriva Moscovei. Deocamdată, însă, există un răgaz de două săptămâni în care „dialogul mai are o șansă”, iar România speră că Moscova va face o evaluare „serioasă și responsabilă” a propunerilor de aplanare a tensiunilor înaintate de Occident, a declarat joi seara, la Digi24, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Eu sper că partea rusă va analiza cu foarte mare atenție și cu foarte mare responsabilitate propunerile pe care atât Statele Unite, cât și Alianța Nord-Atlantică le-au înaintat către partea rusă. E vorba despre un set de propuneri complementare, atât documentul pe care Statele Unite l-au înmânat, în urma promisiunii făcute de secretarul de stat Blinken ministrului de externe Lavrov, vinerea trecută, la Geneva, cât și documentul care a fost elaborat la nivelul NATO sunt documente complementare. Și România a fost implicată în redactarea tuturor acestor documente, alături de ceilalți aliați. Sunt documente extrem de solide, care iau în calcul tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate europeană actuală, iau în calcul atât preocupările care au fost exprimate de Federația Rusă, dar în egală măsură subliniază foarte clar și preocupările pe care aliații le au față de Federația Rusă”, a detaliat Bogdan Aurescu la Digi24.

România nu trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar

Bogdan Aurescu a precizat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, este exclus ca România să trimită trupe militare în această țară, care nu este membră NATO și nu este acoperită de clauza de apărare colectivă prevăzută de Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. „Nu se pune problema ca NATO să intervină militar în cazul unui conflict între Federația Rusă și Ucraina, deci nici România. Această perspectivă nu există”, a dat asigurări ministrul de externe.

În schimb, există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina.

Astfel, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, pe care România le va sprijii, fie că este vorba despre „sancţiuni individuale”, care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare ale economiei, precum cel energetic sau financiar.

Interviul îl puteți urmări accesând link-ul de mai jos:

 

 

 

Articole similare
Comentarii