Deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu a vorbit la încheierea sesiunii extraordinare a Parlamentului în calitate de istoric și le-a dat o lecție de istorie socialiștilor, dar și vorbitorilor de limbă rusă.
Deputatul a ales să vorbească în limba rusă pentru a se face mai bine înțeles de către comunitatea vorbitorilor de limbă rusă. Octavian Țîcu a calificat cele două inițiative ale președintelui țării Igor Dodon legate de 24 august 1944 și 660 de ani privind statalitatea, ca fiind o ”încălcare grosolană a istoriei noastre, dar și a mediului academic și de cercetare”.
”Socialiștii, desigur, acum ne sunt prieteni, dar pentru mine adevărul este mai presus. Am convenit să nu discutăm chestiuni ideologice, de aceea nu înțeleg de ce acum se pune în discuție această problematică”, și-a început discursul parlamentarul.
Istoricul a descris ce s-a întâmplat pe 20 – 24 august 1944 și i-a îndemnat pe socialiști să citiți istoricii ruși, dacă nu îi cred pe ai noștri.
”A fost o luptă pe teritoriul nostru. Armata română a apărat teritoriul unde românii trăiesc de veacuri și asta trebuie de înțeles. Ce ne-a rămas nouă în urma așa-zisei ”eliberări”: 400 de mii de refugiați basarabeni care au fugit de ”eliberare”. Au fugit învățători, profesori. Sunt documente ale Partidului Comunist din URSS care vorbesc despre toate aceste fapte. Aceste documente sunt, puteți merge să le verificați”, a precizat Țîcu.
”Acești refugiați au fost căutați pe întreg teritoriul României, pe unii i-au dus în Siberia, pe alții în lagărele din Ungheni, iar pe alții pur și simplu i-au împușcat. Au fost 36 000 de dosare politice, 8 000 au fost împușcați pe motiv de trădare. 260 000 de moldoveni au fost înrolați în Armata Sovietică, încălcând toate convențiile internaționale care interziceau luarea de militari de pe teritoriile eliberate. 70 000 au murit în Europa, alți 70 000 au fost deportați. Ce să facem cu cei 150 000 – 200 000 care au murit în timpul foametei?! Toate aceste lucruri trebuie înțelese, cu aceste lucruri trebuie cumva de trăit.
Aceasta este istoria noastră, este istoria europeană, este ceea ce se predă la istorie în școli. Cum se poate ca de la nivel prezidențial să se facă această propagandă a ideologiei sovietice, să fie promovată această mistificare a istoriei de către sovietici, asta în timp ce noi îi învățăm pe copiii noștri altă istorie”, a povestit deputatul.
Octavian Țîcu a făcut lumină și în subiectul ce ține de Țara Moldovei:
”Despre Țara Moldovei, da a fost un asemenea cnezat, dar ce s-a ales din Țara Moldovei? A fost împărțită de trei imperii: Otoman, Rus și Habsburgic. Acest stat nu mai există, el este acum pe teritoriul a trei țări. Puteți inventa orice, dar Ștefan cel Mare este îngropat la Putna și a domnit de la Suceava. Acest stat al lui Ștefan cel Mare este românesc. Ce puteți spune? Eminescu, cel mai mare poet. Da, s-a născut în Moldova, dar el niciodată nu a vorbit altceva. Este român și punctum. Iorga, cel mai mare istoric, s-a născut la Botoșani, tot este moldovean, dar el a vorbit și a scris istoria românilor”, a punctat legislatorul.
La finalul discursului, Octavian Țîcu a ținut să sublinieze că ”esența istoriei o reprezintă documentele, iar documentele arată că Igor Dodon nu are dreptate”.