(VIDEO) Campionul din scaunul cu rotile: Istoria moldoveanului Vasile Agache, devenit campion al Spaniei
Istoria moldoveanului Vasile Agache este parcă ruptă din filme, o istorie de viață cutremurătoare, un exemplu cum putem înfrunta destinul și prinde din nou dorința de a trăi. În momentul în care a ajuns în scaunul cu rotile, viața lui Vasile Agache nu mai avea niciun sens, dar destinul face așa încât să îți trimită oameni potriviți la momentul potrivit. Iar un asemenea moment l-a readus la viață pe moldovean, ba mai mult, l-a făcut campion al Spaniei. Tipul de sport pe care îl practică Vasile Agache se numește ”boccia”. Este un sport de origine greco romană, care se joacă cu bile ce cântăresc aproape un kg. Boccia este și o probă paralimpică practicată de persoane cu paralizie cerebrală severă sau cu dizabilități fizice severe.
În video de mai jos, realizat pentru www.elenarobu.md, Vasile Agache își povestește viața și vine cu un îndemn pentru cei care, fiind în scaun cu rotile, au pierdut orice chef de a mai trăi. E impresionat ce povestește! Urmăriți!
Vasile Agache, în vârstă de 51 de ani, este originar din satul Bălceana, raionul Hâncești. În 1984 a venit la Chișinău, a vrut să învețe economia, dar s-a făcut strungar. În 1986 s-a căsătorit, s-a născut primul fecior și tot în acest an a fost luat în armata sovietică. Doi ani s-a aflat la Polul Nord. Când a revenit acasă, avea de toate și casă și familie și profesie și serviciu la uzina de televizioare.
Dar au venit anii de criză, anii 90, iar Vasile a rămas fără un loc de muncă. Plus la toate, a trecut și prin divorț.
În 1997, și-a întemeiat o altă familie, iar în anul 2000 s-a născut al doilea fecior. Și pentru că era din ce în ce mai greu să se descurce, un prieten i-a propus să meargă în Portugalia. Însă din cauza salariului mic pe care i l-au propus acolo, a decis să meargă în Spania. A făcut mai multe munci, ultima fiind munca în pădure la scos copaci. A fost de altfel o muncă istovitoare din punct de vedere fizic. În 2003, Vasile și-a adus și familia în Spania și atunci a început o viață nouă pentru ei. Dar nu pentru multă vreme… Pe 11 septembrie 2004 i se naște fiica, bucuria era imensă, familia s-a întregit cu un nou membru. Însă câteva zile mai târziu un accident avea să îi schimbe radical viața. S-a întâmplat pe 26 septembrie, când, după ce a sărit într-un bazin ca să înoate un pic, s-a trezit peste 10 zile, plin de aparate medicale.
Un accident care i-a schimbat viața: N-a mișcat decât capul 8 luni de zile
Bărbatul nu știa ce s-a întâmplat. Povestește că parcă totul era ca într-un vis strașnic. ”Nu puteam mișca nici mâinile nici picioarele. I-am zis soției să găsească o clinică și să mă dea acolo pentru organe. Nu aveam niciun chef să mai trăiesc. 8 luni de zile am stat la pat, puteam mișca doar capul. Am avut și probleme, pentru că din cauza contractului meu de muncă (era fals), au vrut să mă dea afară din clinică. Dar a venit consulul Moldovei la spital și ulterior mi-au dat reședință (se oferă pentru oamenii invalizi care nu pot sta acasă)”, a povestit bărbatul pentru www.elenarobu.md.
Sportul care l-a readus la viață
La puțină vreme după asta, Vasile a făcut cunoștință cu o persoană care i-a povestit despre un fel de sport pentru invalizi. Inițial a fost destul de sceptic, dar după ce i-au fost aduse bilele pentru acest tip de sport – ”boccia”, a început să se antreneze.
”Viața mea s-a schimbat radical de atunci. În jumătate de an am ajuns în selecționata catalană. Apoi, am dorit foarte mult să reprezint Moldova la jocurile paralimpice, dar a fost foarte greu și până la urmă nu am mai obținut nimic. Așa am rămas să joc pentru Spania.
Medaliile și titlurile care îi aduc o satisfacție enormă
Când am obținut prima medalie, eram cel mai fericit om din lume. Nu știam că sunt capabil de așa ceva. Nu știam că pot face sport în situația în care sunt. A început o altă viață, în scaun cu rotile, dar foarte interesantă”, spune emoționat Vasile Agache.
A început să reprezinte Spania la diferite competiții organizate în diferite țări. A fost invitat și de selecționata Rusiei ca să le arăte cum joacă. Iar medaliile pe care le are pe fundal vorbesc de la sine. Sunt extrem de multe și toate pline de semnificații.
În anul 2015 Vasile Agache a devenit campion individual al Spaniei la ”boccia” la categoria BC4 (sportivi cu dizabilități fizice severe).
Federația spaniolă a Sportului pentru Persoane cu Dizabilități (FEDDF) consideră importantă participarea lui Vasile Agache la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020.
Din 2007 și până în prezent este campion al Cataloniei la ”boccia”, categoria BC4. Nu este an în care să nu obțină câte cel puțin 5 medalii. Iată principalele titluri care i-au marcat cariera sportivă, din 2006 și până în prezent.
În 2018, Vasile Agache a participat la Campionatul Mondial la ”boccia”, care s-a desfășurat în Liverpool (Marea Britanie) și s-a clasat pe locul 16 din 150. Așadar, potrivit clasamentului mondial, este al 16 sportiv în lume la ”boccia”, categoria BC4.
2007 campion în Catalonia și în Girona
2008 locul 2 în Catalonia și locul 1 în Girona
2009 locul 2 în Catalonia și locul 1 în Girona. Locul 1 în Spania, joc în echipă
2010 locul 1 în Catalonia, locul 2 în Spania în echipă, locul 3 individual în Spania
2011 locul 1 în Catalonia, locul 1 Spania în echipă, locul 2 individual în Spania
2012 locul 1 în Catalonia, locul 2 Spania în echipă, locul 3 individual în Spania, locul 1 pe internațional
2013 locul 1 în Catalonia, locul 3 Spania în echipă, locul 2 individual în Spania, locul 1 competiție internațională în Polonia, și locul 1 în perechi, competiție inernațională în Barcelona.
2014 locul 1 în Catalonia, locul 1 individual în Spania, locul 1 competiției internațională în Polonia
2015 locul 1 în Catalonia, locul 1 individual în Spania – campion al Spaniei
Mesaj către invalizi: Cât sunteți vii, totul se poate schimba
”De ce fac asta? Vreau să le spun celor din Moldova care sunt în situația mea și au pierdut toată speranța de a trăi, vă pot spune că totul este în mâinile noastre. Cât sunteți vii, totul se poate de schimbat. Ar fi foarte bine, dacă s-ar găsi o persoană să creeze selecționata Moldovei. Din păcate eu nu pot reprezenta Moldova pentru că am naționalitate spaniolă și nu pot avea dublă cetățenie. Dar i-aș ajuta pe toți oamenii din Moldova care vor să facă acest sport. Este un sport foarte interesant și foarte bun pentru toți. Acest sport mi-a salvat viața. Eram complet pierdut”, mărturisește Vasile Agache în interviu.
La final, moldoveanul ține să mulțumească tuturor celor care l-au susținut în tot acest drum, acest parcurs deloc ușor. De altfel, un parcurs care îți arată cine sunt cu adevărat prietenii tăi.
”Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. Când credeam că am mulți prieteni, am greșit amarnic. Prietenul este cel care îți dă mâna și te ridică. De lângă mine s-au dus toți, dar au rămas prietenii adevărați, mai bine spus m-a ajutat foarte mult Biserica Catolică. Tare mult aș vrea să îi ajut și eu, la rândul meu, pe cei care au nevoie”, a mai spus Vasile Agache.
Moldoveanul a obținut cetățenia spaniolă prin naturalizare, în urma unui decret regal, în aprilie 2017.
***
Vă mulțumesc mult pentru acest interviu! Este o lecție de viață incredibilă și care merită a fi preluată!