Vaccinarea anti-Covid-19: Între neîncredere și necesitate
Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, dar și în mai multe țări ale lumii care nu fac parte din blocul comunitar. Uniunea Europeana dă asigurări că în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru ca toată populația Uniunii Europene să se poată vaccina, dacă desigur va dori acest lucru.
Mai mulți președinți de țară, premieri, demnitari de rang înalt au decis să își administreze vaccinul anti-Covid-19 în speranța de a oferi încredere în rândul populației asupra inofensivității și eficienței acestui vaccin. Enumerăm aici: președintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul Israelului Benjamin Netanyahu, președintele României, Klaus Iohannis, președintele SUA, Joe Biden.
Scepticismul legat de vaccin
Cu toate acestea scepticismul legat de acest vaccin generează multe discuții controversate. Fiindcă în era minciunilor la scara largă distribuite în spațiul public, este greu să distingi unde este adevărul. Chiar dacă președinți de țară și-au administrat vaccinul, există multe voci care se întreabă dacă într-adevăr este vorba despre acest vaccin care le-a fost administrat președinților de țară sau e vorba de un cu totul alt medicament, iar toată această vaccinare în fața camerelor video nu e decât praf în ochi. Să nu neglijăm și neîncrederea în autorități care pe acest subiect al vaccinărilor este destul de evidentă.
Sunt pertinente aceste întrebări, este pertinentă această neîncredere? Să le luăm pe rând.
Neîncrederea în autorități este generată de atitudinea pe care o au acestea față de proprii cetățeni. Cu alte cuvinte, ceea ce semeni, aceea culegi. Mai ales în R. Moldova. Cum să aibă oamenii încredere că vaccinul este cel real? Că nu va fi diluat cu altceva? Că nu va fi schimbat? Cum să ai încredere în niște autorități false care nu au niciun gând pentru cetățeanul simplu? Cum să ai încredere în serviciile publice, dacă cei care încalcă legea nu pățesc nimic, dacă justiția nu îi pedepsește pe cei care se eschivează de la norme și reguli? Cum să ai încredere dacă fiecare face ce vrea și se joacă cu viețile oamenilor.
Despre calitatea vaccinurilor
Pe de altă parte, ce facem cu neîncrederea în calitatea vaccinurilor? Pornind de la faptul cât de mult evoluează medicina în lume, putem fi recunoscători unor țări dezvoltate precum Franța, Germania, Marea Britanie, SUA care alocă miliarde de euro anual pentru cercetări în medicină. Fără asemenea investiții și cercetări, ne-am fi luptat în continuare cu viruși ”fatali”.
În țările din Uniunea Europeană, deși la început oameni erau sceptici, acum tot mai mulți iau decizia să se vaccineze.
Situația din Moldova
Moldova nu poate nici măcar să viseze să poată obține vreodată asemenea performanțe în medicină, nu pentru că nu avem oameni de știință competenți, dar pentru că statul nu este capabil să finanțeze astfel de cercetări. În Moldova suntem la baza piramidei lui Maslow, unde satisfacerea necesităților primare de supraviețuire cum ar fi hrană, apă, adăpost este pe primul loc.
Sunt foarte multe necunoscute la moment cu referire la vaccinarea în R. Moldova? Câte tipuri de vaccin vor fi utilizate pentru vaccinarea populației? Cine va urmări îndeaproape tot acest proces? Câte comisii care să încurce mai mult lucrurile vor fi create?
În definitiv, acum politicienilor din Moldova (dacă mai putem folosi asemenea termeni în raport cu ei) nu le arde decât de alegeri anticipate și împărțirea fotoliilor calde din Parlament și Guvern.
Câteva informații despre vaccinurile împotriva COVID-19
Cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19?
Vaccinurile acționează pregătind sistemul imunitar (mijloacele naturale de apărare ale organismului) să recunoască boala și să se apere.
Construirea imunității
Majoritatea cercetărilor privind vaccinurile împotriva COVID-19 implică generarea de răspunsuri la o proteină (sau o parte a acesteia) specifică virusului care cauzează COVID-19. Odată administrat, vaccinul declanșează o reacție imunologică. Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID-19 necesită două doze pentru a construi imunitatea.
Dacă persoana se infectează ulterior cu acest virus, sistemul imunitar recunoaște virusul și este pregătit să-l atace.
Este adevărat că deocamdată sunt multe întrebări fără răspuns legat de vaccinul anti-Covid-19. De exemplu în acest moment nu se știe care este protecția oferită prin vaccinare și cât poate să dureze această protecție. Acest lucru îl vom cunoaște când se vor încheia studiile clinice care urmăresc acest aspect. De exemplu, Pfizer, compania care comercializează Comirnaty, primul vaccin autorizat anti COVID-19 din UE, va continua să urmărească persoanele vaccinate în principalul său studiu clinic timp de 2 ani. Acest lucru va permite companiei să adune informații despre durata protecției generate de vaccin.
Mă mai pot infecta cu COVID-19 dacă am făcut vaccinul?
Deocamdată nu este clar dacă cineva care a fost vaccinat poate să se îmbolnăvească în continuare de COVID-19 și cât va dura imunitatea obținută în urma vaccinării. Ceea ce se știe în acest moment este că ambele vaccinuri ARN mesager oferă o protecție de 95% împotriva COVID-19 și că organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a produce anticorpi împotriva bolii, timp în care este posibil ca o persoană să contacteze boala. Din acest motiv, populația nu trebuie să renunțe la măsurile actuale de protecție, cum sunt distanțarea socială, purtarea măștii și măsurile de igiena a mâinilor și igiena respiratorie.
Mai multe răspunsuri cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 puteți găsi AICI.
În concluzie: oricine este în drept să decidă pentru sine dacă este bine sau nu să se vaccineze. Însă ceea ce este important de subliniat este că această decizie trebuie luată nu în funcție de emoții și neîncredere față de autorități, dar după o analiză a studiilor științifice, medicale, după lecturarea mai multor articole semnate de medici, oameni de știință din domeniu.
Nu lăsați politicul/liderii politici să vă determine să luați decizii care sunt importante pentru viața dumneavoastră.