Cu un sistem medical la pământ, fără medici și utilaj medical performant, bolnavii de cancer, ajunși în pragul disperării, apelează la oamenii de bună credință pentru a strânge banii necesari tratamentului. În multe țări, cum ar fi Italia de exemplu, tratamentul cancerului este gratuit în spitalele publice, iar statul italian suportă cheltuieli enorme pentru tratarea cetățenilor săi. Vestea bună este că și moldovenii care muncesc legal în Italia pot beneficia de un asemenea tratament gratuit, în cazul în care este diagnosticat cu cancer.
Totuși, din ce în ce mai mulți cetățeni din R. Moldova se orientează pentru un tratament eficient în străinătate, decât să plătească mită în sistemul medical de acasă și fiind cu riscul de a muri cu zile.
Las mai jos câteva spitale din străinate specializate în tratarea cancerului, potrivit site-ului romanialibera.ro.
***
Din ce în ce mai mulţi români merg în străinătate pentru tratarea cancerului, în primul rând pentru că acolo găsesc tehnologie de înaltă performanţă, iar tumorile pot fi extirpate cu exactitate. În al doilea rând, în centrele din străinătate se pot face şedinţe de radioterapie şi chimioterapie ţintite, astfel încât să nu fie iradiat tot corpul. Nu în ultimul rând, recuperarea este mai rapidă pentru că în urma intervenţiilor chirurgicale există un risc mai mic de a rămâne cu sechele.
În Germania, un centru foarte bun pentru tratarea cancerului este Clinica Robert Janker din Bonn. Pentru extirparea unei tumori preţurile pot varia între 7.000 şi 35.000 de euro.
În Austria, puteţi merge la:
– Spitalul Rudolfina House Viena
– Spitalul Confraternite Viena
– Spitalul Universitar din Viena
– AKH
Preţul unei cure de chimioterapie variază între 1.000 şi 3.000 de euro, iar al unui tratament radioterapic complet, între 5.000 şi 17.000 de euro.
Medicul Cătălin Cârstoiu, director la Spitalul Universitar din Bucureşti, este unul dintre foştii pacienţi ai AKH. După ce a fost diagnosticat cu un cancer ORL, a ales „calea străinătăţii” pentru şedinţe de chimioterapie. „Am stat internat şase săptămâni în Austria”, spune medicul care recunoşte că în ţară i-ar fi fost imposibil să ducă la bun sfârşit un astfel de tratament, fiindcă nu existau mijloacele necesare. „Noi nu avem o tehnică numită IMRT (n.r. cu ajutorul acestei tehnici sunt distruse celulele canceroase localizate în ganglioni). Fără asta, nu scăpam de cancer”, spune directorul. În total, a plătit 16.000 de euro pentru tratament, o parte din bani fiind obţinuţi şi prin formularul E 112 (procedura prin care românii pot fi trimişi la tratament în spitalele publice din străinătate).
O altă variantă pentru tratarea cancerului este în Franţa, la Institutul Curie. Aici ziua de spitalizare pentru pacienţii oncologici ajunge la 1.700 de euro, după cum ne-a mărturisit Constantin T, din Bucureşti. Acesta a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu câţiva ani şi a ales Institutul „Curie” din Franţa pentru că este vorbitor de franceză. Pentru curele de chimioterapie şi radioterapie a plătit în total 17.000 de euro. „Am mers acolo pentru că în România nu există aparatură de iradiere pentru zona cervicală, aşa cum aveam eu nevoie. Totodată, în ţară nu puteam face chimioterapie în dozele recomandate. Era necesar un aparat cu fascicul de radiaţii foarte precis”, explică bărbatul.
Preţuri mai rezonabile pentru tratarea cancerului sunt în Turcia, unde s-au dezvoltat clinici foarte bune precum Anadolu Medical Center, Acibadem. Costurile pot scădea chiar şi la jumătate, însă depinde mult şi de diagnosticul primit”. (sursa: romanialibera.ro)
***
Așadar, chiar dacă diagnoza e dură, cancerul poate fi tratat dacă este depistat la timp și dacă ne informăm cu privire la tratament.