Astăzi la Chișinău se desfășoară referendumul prin care oamenii sunt chemați să spună dacă vor sau nu ca primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă (suspendat din funcție pe perioada dosarului de corupție pe numele său) să fie demis din funcție. Nu am crezut că ceea ce a început acum 10 ani, prin alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei capitalei, se va sfârși într-un asemenea hal fără de hal.
Totuși referendumul de astăzi este o armă cu două tăișuri. Indiferent care vor fi rezultatele de astăzi, tot PD va rămâne să controleze și primăria Chișinăului. Și explic de ce: dacă referendumul pică, atunci Silvia Radu va rămâne primar interimar până la următoarele alegeri locale generale care vor avea loc în 2019. Dacă referendumul trece, atunci, în urma alegerilor locale anticipate, cel mai probabil ar putea câștiga socialiștii și, în consecință, alianța PD-PSRM (tacită, dar foarte lucrativă). E un fel de șah-mat din partea PD pentru Primarie. În același timp, alegerile anticipate în municipiul Chișinău ar oferi totuși anumite speranțe pentru segmentul de dreapta, pro-european. Deja există și câteva intenții din partea unor activiști care și-au demostrat spiritul civic în ultimii ani de a participa la următoarele alegeri în capitală, cum ar fi Sergiu Tofilat, iar acest lucru nu are decât să ne bucure.
Care este soluția cea mai bună pentru Chișinău și pentru locuitorii capitalei? Nu voi veni cu formula magică, pentru că a existat o speranță imensă în 2007, prin victoria lui Dorin Chirtoacă în alegeri, o speranță care însă a fost distrusă de sistem. Din păcate, sistemul corupt a fost mai puternic decât orice dorință de schimbare a lucrurilor în bine pentru cetățean.
Ceea ce pot să spun și să îndemn este ca fiecare cetățean să gândescă, să analizeze lucrurile, să se uite mai puțin la televizor și să decidă pentru sine ce are de făcut și în ce țară mai vrea să trăiască. Bine că, deocamdată, libertatea de a alege nu ne-a furat-o nimeni.
Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu