Un partid unionist pe ambele maluri ale Prutului?
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a devenit de curând și cetățean al R. Moldova, iar datorită acestui fapt a reușit să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Chiar dacă a declarat deschis că o susține pe lidera PAS Maia Sandu în alegeri, a făcut o gafă monumentală, care, potrivit unor voci, a contribuit la scăderea raitingului Maiei Sandu în rândul alegătorilor care nu împărtășesc idealul unirii. Traian Băsescu a încurcat-o pe Maia Sandu cu Ana Guțu. Întâmplător sau nu? Nu avem de unde ști, chiar dacă dezmințirile au venit imediat.
Acum, foarte mulți ochi ai politicienilor de la Chișinău sunt îndreptați spre pașii pe care îi va face sau nu Traian Băsescu în politica moldovenească. Dacă vine în fruntea unui partid politic unionist sau dacă își creează unul? Dacă ajunge în Parlamentul de la Chișinău și influențează mersul lucrurilor? Este adevărat că există un bazin electoral al unioniștilor în R. Moldova care în momentul de față nu sunt reprezentați de partidele declarate unioniste prin statutul lor. Motivele sunt diverse. În aceste condiții, ideea unui partid unionist care să activeze pe ambele maluri ale Prutului și care să aibă deputați în Parlamentele de la Chișinău și București pare cât se poate de interesantă și de realizabilă.
Deja primele declarații în acest sens au fost făcute de unul dintre cei mai activi unioniști de la Chișinău, Constantin Codreanu, la emisiunea Alb&Negru.
„La întâlnirile pe care le am în afara Chișinăului, dar și în Chișinău s-a vorbit despre ideea unui nou partid unionist. Sunt mulți oameni din partidele care există acum, consilieri și primari de la PD, PAS, PLDM care mi-au spus că ar fi bine să existe un partid în R. Moldova care să fie girat sau susținut de Traian Băsescu. Un partid care să aibă expresie politică pe ambele maluri ale Prutului”, a explicat invitatul.
„Nu putem discuta cu Traian Băsescu un lucru atât de important dacă nu avem un fundament necesar în acest sens. Trebuie să avem o bază de date, un grup de inițiativă, să avem un plan de acțiuni care să declanșeze această formare de partid politic, pentru că este un lucru serios. Fără o pregătire prealabilă, nu putem veni în fața președintelui Băsescu să îi spunem că vrem să facem un partid politic și dl Băsescu să ne spună să facem acest partid. Trebuie să venim cu o strategie, cu lucruri puse pe foaie”, a menționat candidatul.
„Asta vreau să facem. Este foarte puțit timp și putem beneficia de girul care este cel mai bun președinte al României, cel mai bun politician din România și cel mai iubit politician din R. Moldova. Este vorba despre o echipă care vrea să se implice și care vrea să mărească această echipă, să avem forța necesară să câștigăm alegerile parlamentare din 2018. Nu cred că este imposibil acest lucru, mai ales cu un președinte dodonist în fruntea R. Moldova, care va pierde din priza la public, pentru că puterea erodează”.
Așa au sunat declarațiile pe care le-a făcut Constantin Codreanu la emisiunea Alb&Negru.
Deocamdată sunt doar idei, însă după 11 decembrie, când au loc alegerile parlamentare în România, analizele vor fi făcute mai atent și mai profund în funcție de rezultatul pe care îl va obține partidul lui Traian Băsescu (PMP) aici, în R. Moldova. În trecut, la alegerile prezidențiale, basarabenii i-au acordat un credit de încredere foarte mare președintelui Băsescu (90%). Este gata PMP să repete acest scor? Puțin probabil, însă la sigur va fi primul în obțiunile de vot ale basarabenilor. Traian Băsescu a făcut multe rele pentru România. O spun analiștii și simpli cetățeni din România, dar a făcut și multe lucruri bune pentru R. Moldova, indiferent de câte reproșuri am avea.
În felul acesta, există speranțe că totuși se va face o curățenie generală a clasei politice din R. Moldova. Întrebarea este dacă se va reuși până la alegerile parlamentare ordinare din 2018? Dacă vine uninominalul peste noi, atunci șansele pentru această curățare a clasei politice sunt tot mai puține.