În ajunul marcării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Craiova s-a desfășurat cea de a 8-a ediție al Festivalului Basarabia, având anul acesta genericul ”Seara cu Plăcinte”. De altfel, Festivalul Basarabia este un concept al Federației Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB) și o tradiție culturală a Asociației Studențiilor Basarabeni din Craiova (ASBC). Evenimentul are drept scop celebrarea Unirii Basarabiei cu România, dar și prezentarea tradițiilor basarabene românilor din Craiova.
Președintele ASBC, Nicu Certan, student în anul doi la Facultatea de Științe a declarat pentru ER NEWS că anul acesta a avut responsabilitatea să organizeze evenimentul, el fiind în primul an de mandat al președinției ASBC.
”Basarabenii întotdeauna au celebrat unirea cu România pe 27 martie la Craiova, dar de 8 ani a căpătat o formă de festival pentru a fi mai atractivă și mai evoluată. Seara cu plăcinte se face pentru că acest eveniment unește. Oamenii devin mai buni și mai empatici când comunică la aceeași masă și când împart o pâine sau în cazul nostru o plăcintă. Evenimentul ne-a solicitat extrem de mult, atât fizic cât și mental. Am avut multe provocări. Am muncit mult, dar sunt foarte mulțumit de rezultat”, a precizat Nicu Certan.
Evenimentul i-a unit la aceeași masă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului
Studentul de la Facultatea de jurnalism de la Universitatea din Craiova, Aurelian Marian Soare, a povestit pentru ER NEWS cât de bine a fost organizat evenimentul. ”Organizatorii au fost cât se poate de amabili, primitori și descurcăreți. Am participat la un eveniment frumos, mai ales că sunt mulți studenți moldoveni la Craiova și este binevenit să fie marcate evenimentele lor naționale și în România”, a menționat studentul.
Aurelian Marian Soare este din Caracal și a ținut să precizeze că la ei nu se organizează astfel de evenimente cu mâncare tradițională din alte țări, pentru că nu e un oraș mare. În schimb se organizează festivaluri naționale, târguri cu expoziții gastronomice și obiecte din diferite materiale din România, prelucrate manual.
La rândul ei, studenta de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Mihaela Grama, a mărturisit că a fost o plăcere să participe și să organizeze acest eveniment.
”A fost un eveniment pentru a prezenta cultura și tradițiile basarabenilor și de a aduce o parte din R. Moldova la Craiova. Am vrut că prietenii noștri români să guste placintele tradiționale moldovenești asortate cu câte un pahar de vin roșu autohton, pentru că adevărata dragoste trece mai întai prin stomac. Nu a fost foarte greu să organizăm acest eveniment. Deja sunt la a treia ediție și știu cum stau lucrurile. Am început să facem plăcinte de la 8 dimineața. Până la începerea evenimentului, am făcut 200 de plăcinte. Anul acesta procesul a fost mult mai rapid față de anul trecut, pentru că am fost mai multe mâini care să ne ajutăm și să ne coordonăm foarte bine. Mi-a plăcut să aud din partea multor invitații cuvinte de mulțumire pentru tot ce am pregătit pentru ei și asta mă face și pe mine fericită”, a precizat pentru ER NEWS Mihaela Grama.
Și studenta de la facultatea de Drept, Alina-Ștefania Cioroianu, a declarat că evenimentul a fost organizat foarte bine și asta pentru că oamenii care au participat și-au asumat o responsabilitate, au depus efort și a ieșit perfect. ”Nu am cuvinte să-mi exprim trăirile de a participa la acest eveniment. Am fost implicată în tot. De la făcutul plăcintelor până la organizarea sălii și servirea oaspețiilor”, relatează pentru ER NEWS studenta.
Precizăm că evenimentul Seara cu Plăcinte a fost organizat cu ocazia împlinirii a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Prin acest eveniment basarabenii au ținut să aducă o parte din bunătățile Basarabiei craiovenilor pentru a-i delecta cu un strop de cultură, joc și voie bună.
Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS