Tânăra din Moldova care a deschis o Galerie de artizanat moldovenesc în Italia
Anna Chirinciuc, originară din orașul Ungheni, are 29 de ani, a plecat din R. Moldova la vârsta de 17 ani și este stabilită în Italia deja de 12 ani, la Reggio Emilia. După o perioadă în care a activat în diferite domenii precum secretariat sau agenții imobiliare, tânăra a decis să meargă pe cont propriu și să își deschidă propria afacere. Este vorba despre ”Galleria Moldava în Italia”, un magazin online pentru toți iubitorii de obiecte de artizanat.
Cum a reușit Anna Chirinciuc să își deschidă propria afacere și cum a fost acest drum pe care l-a parcurs vă invit să citiți în continuare:
Sunt plecată din țară de 12 ani. În Moldova am studiat pâna în clasa a XI-a la Liceul Mihai Eminescu din Ungheni. Pe atunci aveam 17 ani abia împliniți. Am venit pe această peninsulă cu ajutorul mamei, mai exact cu permis de sejur. Sunt stabilită aici din 2005. Adaptarea a fost foarte ușoară pentru mine și chiar mi s-a potrivit acest stil de viață. În câteva luni am învațat limba italiana și eram deja pe bancile școlii și, fiind cu italienii zi de zi, am perfecționat limba, învațând-o la școală și desigur cu mama acasă. Procesul de învațare a unei limbi noi a fost foarte rapid. Am studiat atât secretariat, cât și contabilitate.
Am lucrat inițial într-o fabrică de prelucrare a materiei din plastic, cu ajutorul acestui job mi-am facut bani pentru școala de șoferie și bineînțeles și pentru a-mi procura o mașină. Apoi am lucrat ca vânzatoare într-un magazin de obiecte casnice, până magazinul și-a schimbat destinația și, odată cu el, și dorința mea de a a face o schimbare. Cu ajutorul unui cunoscut am ajuns să lucrez într-o firmă de transport internațional, unde mi-am făcut practic meseria mea de secretară, dar și ceva contabilitate. Și fiind o fire energică, acel post de lucru parcă îmi tăia energia. Astfel, mi-am propus să mai fac o schimbare. Am făcut multe cursuri și am participat la foarte multe seminare și workshop-uri de dezvoltare personală, lidership și marketing, cursuri care au costat timp și mulți bani. La aceste cursuri și workshop-uri am învâțat mai mult decât în toți 11 ani de studii la școală. Mi-au deschis ochii și mintea spre noi orizonturi. M-au făcut să cred și să înțeleg că obstacolele le aveam doar în minte și dacă îți dorești ceva cu adevărat, trebuie să lupți, să muncești, să renunți și să ai răbdare. Lucrurile se vor întâmpla oricum.
După aceste cursuri și cărți citite, mi-am găsit frumosul serviciu în calitate de agent imobiliar. Am activat doi ani într-o agenție și aproape 3 ani într-o alta mai mare și mai cunoscută aici în oraș. Acest super job și mereu înconjurată de oameni și case, nu îmi bucura suficient buzunarul pentru cheltuielile lunare pe care le am. Așa am decis să renunț la acest job de lux și să îmi desfășor mai intens afacerile pe care le aveam pornite, la care activam în timpul liber și de multe ori wekend-urile.
Astăzi am propria afacere de familie ”Galleria Moldava în Italia”, pe care am deschis-o acum 2 ani. Acest vis și acest nume se năștea inițial la Paris, acolo unde este stabilita sora mea. Ea a dat viață acestei afaceri cu 4 ani ani în urmă. ”Galerie Moldave a Paris” este un ”boutique” frumos cu miros și atmosferă caldă ca acasă la bunei. Aici, în Italia, Galeria este la moment cu vânzari online, din motiv că sunt prea mari cheltuielile pentru întreținerea unui magazin, fie el cât de mic. În galeriile noastre vindem obiecte de artizanat moldovenesc, carți pentru copii și adulți, haine naționale, bijuterii, cărți poștale și multe altele. Fiind un comerț online, nu a fost foarte greu să dăm viață acestei afaceri. Am creat o pagină pe Facebook unde în fiecare zi promovăm produsele pe care le avem în vânzare. Avem minim câte 100 de vizitatori ai acestei pagini aproape în fiecare zi.
Majoritatea clienților sunt moldoveni și români pentru că lor le este cel mai dor de sarmalele făcute în vase de lut, care merg foarte bine cu un pahar de vin de casă servit dintr-un ulcior tot din lut. Astăzi pot să spun că cele mai întrebate lucruri pe care le avem în Galerie sunt vasele din lut sau mai corect spus ceramica roșie, ia tradițională, carțile pentru adulți.
Pot spune că prețurile în Galeria noastră sunt pentru ”buzunarele” care locuiesc aici. Asta și pentru a ne putea scoate cheltuielile noastre. Toate produsele ne vin de la noi din țară, de la meșterii populari și de la cei locali. Saptamânal primim produsele pentru ambele galerii. În această afacere sunt implicați foarte mult și părinții noștri. Ei ne sunt farurile și motoarele acestei afaceri. Tatăl nostru care este în țară se ocupă de toate cumpărăturile. Și tot el face expedierea. Cu ajutorul lui, noi putem livra și bucura clienții cu produse artizanale. La fel și mama care locuiește aici cu mine, este sprijinul și îndrumătoarea noastră. Împreună cu ea participăm la festivaluri, concerte, târguri și alte activități unde promovăm afacerea noastră. Nu este deloc ușor să transporți toate aceste obiecte, să ai grijă să nu se strice ceva în drum spre destinație și evident să ne întoarcem acasă cu o vânzare cât de cât mulțumită.
Fiind un magazin pe roți, posibilitatea de a ne cunoaște și de a promova aceste produse este mai mare decât să ai un magazin aici în oraș. Suntem în perioada de ”semănat” și ca toți agricultorii vom aștepta și roada. Evident, odată cu vânzarea oricărui produs lăsăm și o bucată din noi, pentru că un principiu este foarte înrădăcinat în noi, orice am face, o facem cu dragoste. Și noi vindem cu multă dragoste, încât avem clienți care devin prieteni chiar și la distanță.
În casă vorbim mai des limba română. Avem și o bibliotecă de cărți în limba română care nu stă să prindă praf, dar le citim zilnic. Consider că este important să vorbim limba noastră cel puțin acasă și în public, dacă sunt cetățeni de-ai noștri, pentru un simplu fapt că este limba noastră și cu ea ne-am născut. Sânge apă nu se face, cum este o vorbă și niciodată nu vom uita de unde am pornit.
La alegerile prezidențiale din 2016 cred că am fost singura care a apăsat acceleratorul la mașină și a zburat de la o secție de votare la alta pentru că nu au ajuns buletine de vot. Pentru anul 2018 sperăm să le ajungă hârtie și pentru cetățenii din diaspora, pentru că suntem foarte mulți. Mesajul meu pentru autoritățile din Moldova este cât se poate de simplu: cum își imaginează țara peste 20-30 de ani, cine va mai rămâne în țara noastră?
Astăzi nici nu pot să îmi imaginez cum aș putea să revin acasă. Ce aș putea face acolo?! Ținând cont că lupt să am o viață mai bună și un viitor mai frumos și sănătos pentru familia mea și pentru oamenii din jurul meu. Astăzi activez în două afaceri, una descrisă mai sus și alta în timp liber (de network marketing). În ambele lucrăm tot cu familia. Pe acești 2 piloni astăzi putem construi un viitor mai luminos. Ocupația mea sunt aceste afaceri, unde pun dragoste, suflet și răbdare, cu ambiție și perseverența de a construi ceva frumos și de a aduce valoare persoanelor cu care colaborez.
Pot să spun că mă simt ca acasă aici în Italia. De-a lungul anilor îți faci prieteni și oameni de încredere care nu te lasă nici la bine nici la greu. Cine este plecat în străinătate știe foarte bine cum este aici. În primul rând un mare mulțumesc îi spun mamei mele, ea îmi este alături mereu, chiar dacă uneori noi, copiii, ne credem mai evoluați. Părinții știu întotdeauna unde să îți dea un sfat și unde să te certe.
Cel mai mare vis al meu, dacă îl pot numi așa, este să avem o țară cu mai multe posibilități de a crește, un viitor mai prosper pentru tinerii care se află acasă și mai puține uși închise în față. Avem o țară bogată și mai avem și oameni bogați la suflet. Merită să trăim într-o țară nu numai extraordinar de frumoasă, dar și un pic mai bogată. Și noi, cei de peste mări și țări, să revenim acasă, în vacanță, sau când va vrea Domnul și să avem la cine sta la un pahar de vorbă bună așa cum ne-am născut, primitori și calzi la suflet. Nu ezitați să luptați pentru visele voastre și pentru un viitor mai frumos și mai luminos pentru familia voastră. Fiți perseverenți și cu încredre mergeți spre succes!
Vă mulțumesc pentru acest interviu!
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu