Tânăra de la Chișinău care și-a făcut studiile la cea mai bună Universitate de efecte speciale din Europa: A prezentat lucrarea de master în fața a 27 de studiouri de film din întreaga lume
Valeria Răilean are 23 de ani, este originară din Chișinău, iar de 5 ani se află în Franța. Este proaspătă masterandă a celei mai bune Universități din Europa în ce privește efectele speciale în cinematografie, clasată, de altfel, și a patra cea mai bună universitate din lume în acest domeniu. Perseverența acestei tinere care a mers spre realizarea visului ei este de apreciat și de urmat. În toți anii de studii a trebuit, pe lângă studii, să muncească, pentru a-și asigura traiul și existența în Franța.
Despre R. Moldova spune că își dorește ca tinerii să poată să studieze ceea ce le place la ei acasă și să poată trăi din pasiunea lor.
Valeria Răilean împărtășește pe blogul www.elenarobu.md experiența ei de studii în Franța și visele pe care le are pentru viitorul ei profesional.
”Încă din clasa a IX-a știam că vreau să îmi continui studiile în domeniul audiovizualului, după ce am văzut Filmul „Avatar” de James Cameron. În clasa a 12-a am început să mă pregătesc intensiv pentru trecerea examenului de limbă franceză și depunerea actelor în universități (făceam câte 12 ore de franceză pe săptămână). Astfel, am fost acceptată la facultatea de cinematografie din Montpellier. Așadar, în Franța sunt deja de 5 ani, am venit aici imediat după absolvirea liceului ”Mircea Eliade” din Chișinău.
În Republica Moldova nu există universitate ce să ofere studii în domeniul pe care mi l-am dorit (efecte speciale și animație 3D), deci nu pot să compar studiile din R. Moldova cu studiile din Franța la moment. Știu că există mici studiouri de animație 3D si cursuri intensive în Moldova, dar asta nu era suficient pentru mine.
Adaptarea în Franța nu a fost ușoară. Deși sunt o persoană foarte sociabilă, mi-au trebuit 2 ani să mă integrez în totalitate, să înțeleg toate expresiile, umorul și felul lor de a gândi. Dar odată ce vorbești fluent limba lor și ești integrat, francezii privesc cu admirație voința și curajul nostru.
Partea cea mai grea pentru mine a fost să mă descurc financiar. Deși familia m-a ajutat din răsputeri, studiind într-o universitate privată, nu a fost de ajuns… Statul francez oferă burse de aproximativ 400 euro pentru studenții cu situație financiară precară, dar nu și pentru cei din universitățile private. Mai există un ajutor pentru achitarea chiriei de care oricine poate beneficia, se numeste ajutorul de la „Caf”, însă eu am avut mereu doar 80 de euro, ceea ce nu era suficient. În consecință, am fost obligată să gasesc un job part-time, care uneori era și full time, la un restaurant în oraș, după ore și în weekend. Am lucrat astfel din anul întâi și pînă la sfârșit de masterat, fapt ce mi-a permis să plătesc chiria, cheltuielile zilnice și o parte din taxa universității.
Universitatea în care am învățat se numește „ArtFx Visual Effects School” și a fost clasată a 4-a cea mai bună universitate de efecte speciale din lume și prima din Europa. La sfârșitul masteratului am prezentat scurt metrajul cu efecte speciale, pe care l-am realizat timp de un an cu un grup de colegi, în fața la 27 de studiouri de film din toată lumea care au venit să ne vadă special pentru acest eveniment. După ce ne-am întâlnit în particular cu fiecare din aceste studiouri la un fel de „speed dating”, am recuperat mai multe contacte de la studiourile de film ce mă interesau. Acum rămâne să depun candidatura și să aștept răspunsurile. Sper să găsesc jobul la care visez într-un oraș precum Londra, Montreal sau Vancouver.
Domeniul post producerii în cinema sau publicitate e foarte vast, el constă în ultima etapă a realizării unei produceri (după ce filmările sunt terminate, grafiștii, tehnicienii și informaticienii recuperează imaginile filmate și le truchează, adaugă efectele speciale la calculator și montează finalul filmului).
Meseria mea se numește „Effects technical director”, adică eu creez toate efectele ce nu pot fi animate manual și necesită mai multă precizie tehnică (precum exploziile, distrugerile clădirilor sau a drumurilor, particule, simulare de apă, oceane, fum, dar și efecte mai grafice precum creșterea unui material pe un corp uman, etc).
Pentru mine cel mai valoros premiu ar fi „VES awards” – ce reprezinta echivalentul Oscarului pentru efecte speciale. De altfel, anul acesta filmulețul nostru va participa la categoria „student Short movie”, ținem pumnii.
Cel mai mare vis al meu legat de cinematografie e să devin Supervizor sau Lead FX, să pot coordona echipe întregi de „effects artists” în sânul unei enorme companii de producere a filmelor.
Încă din primul an de când am început studiile în Franța am un gând ce mă roade privitor la Republica Moldova. Aș vrea chiar începând cu anul viitor să dau ”masterclasses” pentru tinerii din licee și universități, să le explic meseria pe care o fac și diversitatea ce o oferă ,sa-i ajut să se dezvolte în acest domeniu și posibil să deschid cursuri online și mentorship în domeniul efectelor speciale.
Mai târziu, odată ce mi-am creat mica echipă de „vfx artists” în Moldova, pot să mă gândesc la posibilitatea deschiderii unui studio de post producere, ceea ce ar ridica nivelul cinematografiei, publicității și audiovizualului în țară.
Cel mai mare vis al meu legat de Republica Moldova e ca tinerii să poată să studieze ceea ce le place la ei acasă și să poată trăi din pasiunea lor”.
Vă mulțumesc pentru acest interviu!
Dacă vă doriți ca blogul www.elenarobu.md să vă informeze în continuare liber și echidistant, îl puteți susține făcând o donație aici.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu