Jurnalismul presupune multă ambiție, dinamică, curaj, răbdare și putere. Este un domeniu ce necesită creativitate, dorință și o doză de nebunie. Mereu trebuie să fii prezent, nu contează cum te simți, nu contează că e ziua ta de naștere, nu contează ca afară ninge sau plouă. Contează să te dedici acestei profesii. Dintr-o parte pare simplu și ușor, dar nu este deloc așa. Jurnalismul înseamnă riscuri, înseamnă să lupți, înseamnă să îți faci cel mai bine meseria. Jurnalistul trebuie mereu să fie informat și să informeze lume. Datorită lui societatea poate fii educată.
Tânăra din România, Nicoleta Graur, studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele ale Comunicării, specializarea jurnalism în anul I este o fire dinamică, sociabilă, creativă și de aici pornește alegerea jurnalismului. ,,Am ales jurnalismul pentru că în primul rând am vrut ceva legat de comunicare. Îmi place să cercetez lucruri noi, să fiu în centrul informației. Îmi place dinamica și mi-a plăcut partea de filmat, de vorbit la microfon și de a interacționa cu publicul larg”, a declarat ea pentru ER NEWS.
Multe cursuri sunt plictisitoare și unele din ele inutile spune studenta care și-ar dori mai multă practică. Totuși are 2 seminare pe care le îndrăgește și sunt interesante. ”Tehnici de redactare și jurnalism cultural sunt două cursuri care îmi plac. La tehnici de redactare facem mai multă practică, redactăm texte, suntem învățați cum să scriem un CV corect, cum să scriem un mail corect și multe alte lucruri foarte utile și elementare. De asemenea, un alt seminar este jurnalismul cultural. Noi nu facem cursurile în clase, dar mergem ori la teatru ori la un eveniment anume. După asta analizam, discutăm. Facem o critică asupra evenimentului”, mărturisește Nicoleta.
Alte cursuri și seminare pe care le studiază tânăra sunt etica, introducere în științele sociale, multimedia, presa și actualitatea, informatică și limba engleză. Cerințele pe care le întrunește studenta sunt: prezența la cursuri și seminare pentru că se punctează, activitate la cursuri și teme pregătite la seminare.
Tânăra ne-a spus că ar introduce mai multe seminare practice. ,,De exemplu la informatică, noi trebuie să trimitem chestionare online la oamenii, însă eu aș face chestionarele față în față cu omul sau seminarele să aibă loc sub formă de conferințe de presă sau evenimente așa cum se întâmplă la jurnalismul cultural. Jurnalismul nu se învață doar din teorie, dar și din practică. Cât mai multă practică”, povestește studenta.
Totuși Nicoleta, din marea ei dorință de a face practică, a făcut și un stagiu de practică din proprie inițiativă la TVR Timișoara și la o redacție din cadrul universității UVT-TV. ,,Acolo am învățat cum scrie corect un text jurnalistic. Am fost la mai multe evenimente, am lucrat în teren, am făcut interviuri, chiar am și filmat”.
Pe de altă parte, iată ce crede despre cum se face carte la facultatea de Jurnalism din R. Moldova, Mihaela Milea, studentă la Jurnalism în anul I, Universitatea de Stat.
Tânăra spune că a ales jurnalismul pentru că înseamnă dinamică. Încă din perioada gimnaziului s-a implicat în diverse activități. Îi place să participe la diferite evenimente și rutina nu este pentru ea. ”Eram activă la gimnaziu și liceu, iar jurnalismul este o profesie ce presupune multă mișcare”, spune studenta.
Curriculum universitar în Republica Moldova este diferită față de cea din România. Totuși atât în Moldova, cât și în România, în primul an de facultate se face presă scrisă, în anul doi se face radio și în anul trei televiziune. Cursurile și seminarele diferă foarte mult și nu doar la nivel de țară, dar și de oraș. În Romania, fiecare oraș are programul său de studii la nivel de universitate.
Bazele jurnalismului, jurnalismul de informare, designul, tehnica vorbirii, psihologia actului de creație sunt câteva din cursurile pe care le are Mihaela. ”E multă teorie, dar mai facem și practică. Partea teoretică este un curs denumit platforme digitale în cardul căruia fiecare student a realizat un blog personal pe wordpress. La tehnica vorbirii făceam multe exerciții de dicție. La lectură critică a presei analizam diferite articole, ziare și am învățat tehnicile de manipulare. De asemenea, am făcut practică 6 zile la un portal de știri online de la Chișinău și am scris două articole, după care au fost publicate”, mărturisește tânăra pentru ER NEWS.
Alte cursuri pe care ar dori studenta să le frecventeze ar fi despre drepturile și obligațiunile jurnalistului sau regulile de care ar trebui să țină cont.
Și desigur o cerință foarte importantă pentru un viitor jurnalist este să se informeze, mereu să fie la curent cu cele mai actuale știri.
Din an în an toți mai mulți studenții aleg această specializare cu multe perspective, dar și cu multe riscuri. Jurnalismul înseamnă vocație, înseamnă să faci ce faci din plăcere.
Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS.