Singura ţară din Europa în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită. Ce se întâmplă cu cadavrul după execuție
Singura ţară din Europa care nu a abolit pedeapsa cu moartea este Belarus. Începând cu 1991, circa 300 de condamnări la moarte au fost puse în aplicare în fosta republică sovietică, relatează Europa Liberă.
Condusă de 25 de ani de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, Belarus rămâne unicul stat european în care pedeapsa capitală nu a fost abolită, în ciuda presiunii comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului.
Cea mai recentă execuţie a avut loc în luna ianuarie. Numele condamnatului: Aleksandr Osipovici. Bărbatul a fost condamnat la moarte pentru uciderea a două femei din oraşul Brobuisk.
„Cer iertare rudelor şi întregii ţări. A fost vina mea”, a declarat Osipovici, din spatele gratiilor, televiziunilor adunate la procesul său.
Execuţiile au loc prin împuşcare în cap. După aplicarea pedepsei, trupul condamnatului nu este oferit rudelor, iar locul urmează să fie îngropat este considerat secret de stat.
În 1996, autorităţile belaruse au organizat un referendum privind pedeapsa capitală. Potrivit datelor oficiale, 80% dintre votanţi au fost de acord cu menţinerea pedepsei cu moartea, dar presa vremii a relatat despre nenumărate nereguli în timpul referendumului.
Până în 2017, 142 de ţări au abolit pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de ţări care încă aplică pedeapsa capitală, conform unei statici a Parlamentului European.