Se întâmplă din nou în R. Moldova: Cum pe banii UE sunt promovate valorile rusești

Editorial Elena Robu

Uniunea Europeană va aloca peste 2 milioane de lei pentru restaurarea Cetății Tighina din orașul Tighina. Deși este teritoriu al R. Moldova, orașul Tighina, ca de altfel, întreaga regiune transnistreană, se află din 1991 sub ocupație rusă și este condusă de un regim separatist.

https://www.elenarobu.md/uniunea-europeana-ofera-peste-2-milioane-de-euro-pentru-lucrarile-de-restaurare-a-cetatii-tighina/

Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra trecătoarea de tătari.

În urma războaielor ruso-turce, Cetatea a trecut în stăpânirea Imperiului Rus, generalii țariști găsind de cuviință că e foarte potrivită pentru cazărmile soldățești. De prin anul 1812 sau mai bine zis din a doua jumătate a secolului al XIX-lea cetatea Benderului, căzută pradă unei alte puteri străine, care se călăuzea de cunoscutul principiu imperial „Împarte și stăpânește!”, a început să-și piardă treptat importanta strategică de altă dată, scrie wikipedia.org.

Am vizitat cetatea Tighina în 2014, iar ceea ce am descoperit acolo nu este nici pe departe promovarea istoriei neamului românesc. Despre memoria marelui domnitor Ștefan cel Mare nici pomină. Cetatea are inscripții doar în limba rusă, este înconjurată de monumente ce îi reprezintă pe mai mulți generali ruși, care s-au perindat de-a lungul istoriei.

 

Așadar, ce vrem să restaurăm pe banii Uniunii Europene? Cetatea Tighina așa cum este ea în momentul de față? Cu monumentele generalilor ruși care vor fi păstrate? Vor apărea cumva și inscripții în limba română?

Sunt înțelese aceste eforturi ale R. Moldova, cu susținerea financiară a UE, de promovare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Dar ce ar fi dacă lucrurile ar fi analizate din toate punctele de vedere? Ce ar fi dacă nu s-ar face lucrurile pe jumătate? Cu ce preț se fac toate aceste proiecte? Cu prețul de a promova în continuare o istorie care nu ne reprezintă, personalități ruse care au ocupat aceste teritorii?

Consider că este important ca un asemenea monument istoric să fie restaurat, dar prefer ca această Cetate să promoveze adevăratele noastre valori românești, nu valorile unui Imperiu cu care nu avem nimic în comun decât faptul că am fost ocupați.

Articole similare
Comentarii