Scrisoare deschisă pentru Maia Sandu de la un profesor în medicină, stabilit în SUA
Ian Toma, un basarabean care activează de mai bine de 20 de ani profesor în medicină în SUA, se adresează premierului Maia Sandu prin intermediul unei scrisori deschise. Conaționalul nostru vorbește despre problemele din domeniul medicinei, cele cu referire la alegerea rectorului USMF și spune care sunt cele mai mari piedici în intenția sa de a se reîntoarce în țară.
Portalul de știri ER NEWS a fost solicitat pentru a face vizibilă această scrisoare deschisă în diasporă.
Publicăm integral scrisoarea deschisă a profesorului în medicină Ian Toma către premierul Maia Sandu
”Stimată doamnă Prim-Ministră,
Activez de peste 20 de ani ca profesor la Școala de Medicina a Universității George Washington din SUA. Sunt absolventul USMF ”Nicolae Testemițanu” și mă mândresc cu aceasta. Pe parcursul ultimilor 4 ani, în cadrul programului Fulbright am dorit să contribui la dezvoltarea științei din Moldova, inițiind colaborare cu USMF si UTM. Am dezvoltat 3 proiecte de cercetare prin granturi oferite de SUA de circa 3 mln. de lei. Dar doream mai mult, încercând să aplic la granturi mult mai serioase din SUA și EU în cooperare cu USMF. În pachetul acestor aplicații, printre altele, se cerea auditul independent al USMF. Însă, cu regret, nu am putut primi acceptarea administrației USMF pentru un așa audit, fapt ce făcea imposibilă aplicarea în proiecte comune. Acest refuz insistent îmi părea foarte straniu și neînțeles.
Mă ocup de investigații în domeniul genomului uman și eram interesat să aduc tehnologii și metode noi în Alma Mater. Însă, nu am putut identifica nici un laborator adecvat sau cel putin acceptabil pentru teste moleculare la USMF. Laboratorul Central de Știință și Cercetări (așa-numitul ЦНИЛ ) este o clădire depășită, din 1974, care se află într-o stare deplorabilă și este departe de noțiunea contemporană de laborator pentru cercetări biomedicale. Nu s-a investit în renovare sau menținere.
În același timp, am fost martorul la niște evenimente extraordinar de pompoase și scumpe finanțate de USMF precum:
1. Sărbătorirea aniversării a 70-a;
2. Aleea cu busturi ale medicilor iluștri, pentru care, pe lângă sumele enorme declarate din bugetul USMF, au mai fost solicitate contribuții din partea familiilor celor onorați (câte circa 2 mii euro fiecare).
3. Dezvoltarea Muzeului de Medicină, care pare a fi o cheltuială inutilă, vorbind despre situația actuală din țară unde medicina și cercetarea medicală este într-o stare deplorabilă.
Astfel, am înțeles că USMF așteaptă să vină investiții externe pentru finanțarea științei, fără a depune măcar cele mai mici eforturi și investiții proprii în acest domeniu. Dacă toate universitățile din lume investesc prioritar în cercetări, observăm că la USMF suma alocată pentru “Știință și Inovare” pentru 2019 constituie doar 6% din bugetul alocat de stat, și doar 2,5% din bugetul ei total. Pentru comparație, bugetele pentru știință la universitățile din SUA constituie cel putin 25% și până la 40% din bugetul total.
Totodată, aflându-mă circa 8 luni în USMF, am observat cât de mult se pune accentul pe procurări de mobiliere, reparații scumpe și multe lucruri de lux care depășesc stilul academic al multor universități cu renume mondial. Am făcut chiar comparație cu experiența în colaborarea cu UTM, începând de la biroul modest al rectorului Bostan până la tehnologiile impresionante de la Tekwill. Mă bucur mult că avem și așa universități ca UTM și așa rectori ca domnul Viorel Bostan și aș dori ca și absolvenții USMF să fie mândri de starea lucrurilor la Alma Mater.
Este cunoscut faptul că USMF este cea mai bogată din cele 17 universități publice din țară, având în conturi milioane de euro. Bugetul anual USMF (2019) depășește 530 milioane lei, din care 210 mln sunt din bugetul de stat.
Cât de eficient și justificat sunt cheltuiți acești bani publici?
Cu toate că a fost declarată în Parlament inițiativa deputatului Igor Munteanu de a verifica cum se cheltuie acești banii publici, cu mare regret, se pare că Guvernul, prin Ministerul Sănătății, Muncii, și Protecției Sociale nu e interesat în această transparență, fiind refuzată desfășurarea acestui audit.
Urmărind la moment cum se desfășoară situația cu “alegerile” din USMF, înțeleg că este enormă probabilitatea că rectorul următor, ales doar la indicația și cu acceptarea celui actual, va fi doar o “extensie” a acestuia si continuarea strategiei actuale de cheltuieli minime în știință. Se vor pierde în zădar alți 5 ani din posibilitatea de dezvoltare a universității, în condițiile în care din Moldova pleacă masiv tinerii, inclusiv și cercetătorii. Nu putem vorbi despre alegeri corecte în condițiile în care un rector și-a selectat un senat docil și a modificat toate condițiile în favoarea lui. El, contrar prevederilor Codului Educației, s-a auto-declarat Președinte al Senatului, atribuindu-și drepturi enorme, iar noul rector îi trebuie doar pentru a-l avea ”de buzunar” pentru politica veche în continuare.
Sunt convins că alegerile actuale de la USMF ar trebui să fie suspendate, pusă la îndoială corectitudinea acestora la moment. Această instituție face impresia de a fi capturată de un rector care a fost 25 de ani la cârma ei și care nu vrea să cedeze puterea. Pentru a corecta situația, ar putea fi instalat un rector interimar cu mandat limitat la doar 1 an, ca să fie elaborate criterii de selecție transparente și bazate pe merite științifice. Selecția unui rector nou în condiții netransparente poate crea încă o criza juridică, ca în exemplul de selecție a judecătorilor Curții Constituționale a RM.
Cunosc că marea parte din comunitatea academică a USMF, în special tinerii care doresc să facă cercetare, au așteptat alegerile rectorului USMF, în speranța că noul rector va aduce schimbări esențiale în strategia de dezvoltare a științei și cercetărilor. Tânăra generație, mergând peste hotare, doresc să aibă și acasă posibilitatea unor centre științifice performante. Cu părere de rău, tinerii cercetători nu au nici o susținere de la universitate ca să înceapă niște cercetări calitative. Mulți vizitatori străini, la fel ca și mine, sunt șocați de contradicția dintre pompozitatea blocului administrativ al USMF și sărăcia laboratoarelor științifice. La fel se simte autocrația și în politica de cadre de la USMF unde sunt promovați în mare parte pensionarii fără a respecta legea de vârstă pensionară la poziții de conducere.
După cum se declară în Programul National în domeniile cercetării și inovării 2020-2023, Guvernul ar trebui să “inventarieze” capacitățile pentru cercetare a universităților. Este evidentă necesitatea unui audit independent la majoritatea instituțiilor de învățământ superior, începând cu USMF care ar putea arăta starea reala a capacităților, fondurilor și priorităților.
Transformarea statului capturat într-un stat liber este imposibilă fără eliberarea instituțiilor publice, care au devenit și ele capturate. Pe lângă eliberarea sistemului de justiție, care este necesară și mult așteptată, este important de a nu ignora situația în alte ramuri, nu mai puțin importante. Să nu uităm că cea mai mare valoare pe care o are Moldova este resursa umană. Știința, cercetările și tehnologiile bine dezvoltate pot duce la o creștere economică esențială. Anume aici sunt necesare urgent acțiuni și investițiile urgente!
Cu regret, anume, autocrația, monopolul și lipsa de transparență în sistemul de știință și educație (inclusiv la Academia de Șiințe) sunt cele mai mari piedici în intenția mea de a mă reîntoarce în țară, de a contribui la dezvoltarea științei acasă. Această dorință am avut-o, în special, atunci când am serbat schimbarea guvernării în Moldova.
Rămân în speranța unor schimbări pozitive și stabilirii valorilor democratice n Republica Moldova, inclusiv și în sistemul educației, științei si inovațiilor.
M-am înregistrat pentru întâlnirea cu D-voastră în cadrul vizitei la Washington și voi fi bucuros să răspund la întrebările pe care le puteți avea în urma adresării de mai sus. Însă, fiind în ajunul anului nou de studii, mi se pare că oportunitatea de a corecta situația poate fi ratată, dacă se tărăgănează decizia.
Cu respect,
Ian Toma”