Scrisoare deschisă din Diaspora către Maia Sandu
Vicepreședinta Asociației „Gente Moldava”, Lidia Plop, transmite prin intermediul portalului de știri ER NEWS o scrisoare deschisă către premierul Maia Sandu în care vorbește despre situația creată în contextul organizării Zilelor Diasporei la Chișinău între Asociația „Gente Moldava” și Biroul pentru Relații cu Diaspora:
”Stimată Doamnă Prim-Ministru, Maia Sandu,
Mă adresez dumneavoastră în calitate de vicepreședintă a Asociației „Gente Moldava” din Italia pentru a vă comunica despre cum ideea Aleii Diasporei de la Chișinău, inițiativa mea personală, a ajuns să fie furată de către BRD, cu participarea altor reprezentanți din Diaspora. Vă scriu pentru că ați declarat de nenumărate ori că nu veți tolera niciun tip de furt în R. Moldova, dar și în Diaspora și, că, în acest caz, sunteți reprezentantul puterii executive în măsură de a face dreptate în ceea ce ține problema expusă.
Acestea fiind spuse, vin cu rugămintea de a interveni pentru a clarifica situația creată în contextul organizării Zilelor Diasporei la Chișinău între Asociația „Gente Moldava” și BRD – direcție în cadrul Cancelariei de Stat care se subordonează prim-ministrului, Birou care apără interesele Diasporei, realizează proiecte, dezvoltă programe de granturi, gândește activități în care implică membrii Diasporei, susține Diaspora, creează oportunități pentru a pune în practică cunoștințele acumulate în străinătate pentru dezvoltarea țării de origine, ia decizii, face legatură cu alte autorități competente ca Diaspora să realizeze proiecte, inițiative pentru a fi promovate, muncesc pentru și împreună cu Diaspora.
Obiectul acestei scrisori este ideea proiectului Asociației „Gente Moldava ” cu denumirea Aleea Diasporei de Pretutindeni la Chișinău, idee care aparține exclusiv Asociației pe care o reprezint. Ideea a apărut în timpul evenimentului organizat la Veneția în martie 2017. Atunci Asociația a avut rolul de suport, de gazdă a evenimentului, organizator pe partea tehnică. Tocmai în timpul organizării evenimentului a fost propusă de către Asociație ideea plantării unui copac și inaugurarea Aleii Diasporei de Pretutindeni la Veneția (Italia) dupa care urma să se extindă acest proiect și în Moldova, atât la Chișinău, cât și în satele, raioanele și orașele din țară. La evenimentul din 2017 au fost prezenți participanți din 19 țări ale lumii, cât și cetățeni, reprezentanți ai mass -media din țară.
În data data de 11 iulie 2019 am primit un mesaj de la BRD cu propunerea de a prelua ideea plantării Aleii Diasporei de Pretutindeni și la Chișinău, care să fie inaugurată la Zilele Diasporei din 15-17 august. Firește, am acceptat propunerea, am acceptat și propunerea de a participa ca voluntar la Zilele Diasporei.
După ce am fost contactată de către BRD, am încercat să înțeleg care ar fi pașii, obligațiunile, meritele și responsabilitățile Asociației și ale BRD în realizarea ideii de plantare a Aleii Diasporei la Chișinău. Am avut un șir de convorbiri, schimb de mesaje, e -mailuri cu BRD (majoritatea dintre ele rămânând fără răspuns până în ziua de azi) care au constat în propunerea concretă din partea mea de a semna un acord de colaborare între BRD și Asociație pe acest proiect și care avea ca obiectiv, inclusiv, plasarea în incinta Aleei a unei plăcuțe care să expună parteneriatul Asociației și BRD. În urma acestor discuții, nu am primit niciun răspuns ferm și am înțeles că ideea Asociației a fost pur și simplu furată de BRD și nu doar preluată, cum a fost anunțat inițial și că numele Asociației (căreia de fapt îi aparține ideea) nu va figura nicăieri.
În data de 12 august 2019 m-am prezentat la Chișinău la BRD, însă la intrarea în clădirea Guvernului am constatat că nu sunt inclusă în lista persoanelor înscrise pentru activitatea de voluntariat la Zilele Diasporei. Am fost obligată să mă prezint unui oficial pentru a primi un permis de acces în clădirea Guvernului. Am contactat BRD după care mi -au permis să intru întru-un final.
Întâlnirea cu responsabilul din cadrul BRD, domnul Valeriu Sajin a fost una foarte rece, iar dorința de a face claritate în toată această situație din partea Biroului a lipsit, motivația fiind că timpul este limitat, că nu există un șef al BRD, etc. Am insistat asupra unui răspuns oficial din partea BRD referitor la proiectul pe care l-am propus în legătură cu Aleea Diasporei de Pretutindeni, precizând că vin tocmai din Italia și că până la moment, BRD nu a asigurat o minimă probă de cooperare și un minim răspuns pe care cred că l-am meritat pe deplin. Am cerut să avem un dialog constructiv de colaborare, corectitudine, respect față de ideea care aparține Asociației.
La toate acestea am primit: ”Nu există!”, din partea responsabilului BRD, Dl. Valeriu Sajin
”Nu doriți cumva să vă facem un monument? Ca Dvs sunt mulți în Diaspora”, mi-a reproșat responsabilul din cadrul BRD, dl Valeriu Sajin.
La întrebarea despre textul indicat pe placuța instalată pe alee am primit răspunsul :”Aleea Diasporei de Pretutindeni inaugurată la Zilele Diasporei cu suportul BRD”.
Într-un final, la convorbirea dintre mine și responsabilul din cadrul BRD, Dl. Valeriu Sajin, s-au alăturat Elena Dragalin, (voluntar BRD ) și Galina Sajin (voluntar BRD de mai bine de 2 luni). Această discuție a ajuns să arate mai mult ca o gâlceavă și ca o încercare de a mă face să plec din incinta BRD, fără a rezolva constructiv problema.
Reieșind din faptul că este luna august, temperaturile înalte care nu corespund perioadei de plantare a arborilor, lipsa unui șef la BRD, am propus să amânăm plantarea Aleii în luna octombrie, pentru a avea un timp mai propice plantării copacilor, dar și pentru a soluționa problema parteneriatului dintre Asociația pe care o reprezint și BRD. Am primit același ”Nu” din partea doamnelor prezente la discuție, care, de altfel, urmau să plece la primărie la ora 15.00 pentru a obține toate permisele de plantare și inaugurare a Aleii. Unica soluție propusă de acestea a fost de a pleca împreună la primărie și de a spune că ideea aparține Asociației, mie oferindu-mi-se posibilitatea să plantez un copac care va reprezenta țara în care sunt stabilită. Și atât.
Am avut amarul sentiment de intimidare din partea BRD cu atât mai mult din partea celor care au participat la discuție și care păreau foarte hotărâți și încrezuți că Aleea să fie plantată așa cum doresc ei, deși repet, ideea nu le aparține.
Vă spun sincer, stimată dna prim-ministru, m-am întors acasă cu speranța și dorința ca această idee nobilă să prindă aripi acasă, contribuind la înverzirea plaiului nostru, dar și la sentimentul de apartenență la acest neam. M-am întors acasă cu multe alte idei ale membrilor Asociației care urmau să fie prezentate la BRD și pe care urma să le realizăm împreună, fără vreun interes personal ascuns, doar spre binele țării noastre.
Nu a fost să fie așa.
Asociația ”Gente Moldava” din Italia a fost implicată începând cu anul 2008 la promovarea imaginii R. Moldova peste hotare, fără a avea vreun suport financiar din partea țării noastre, ne descurcam doar cu resursele economice ale fiecărui membru. Am organizat primul Forum economic internațional în Diaspora, colaborăm cu mulți agenți economici din afara țării pentru a atrage investitori străini la noi acasă și multe alte activități în care Asociația se implică cu dăruire .
Începând cu anul 2008 Asociația a fost punctul de referință pentru consulatul din regiunea Veneției, fiind implicată total în organizarea birourilor pentru desfășurarea alegerilor din țara noastră, contribuind gratis și implicându-se la maxim.
Mă întreb oare Asociația “Gente Moldava “ merită o astfel de atitudine din partea BRD?
Și în general de ce am avea nevoie de un astfel de Birou care ne preia ideile, ne aruncă în umbră, ne discriminează făcând în așa fel ca să ne piară orice dorință de a reveni acasă. Oare mai există și astăzi acel viciu al cumetrismului și promovării celor cu priorități la BRD ?
Țin să menționez că reprezentantul BRD a precizat, într-un final, că Proiectul Aleea Diasporei este de bun augur, fiind pe plac toate ideile ce țin de alee, începând cu plantarea, instalarea unei statui care va caracteriza emigrația masivă a moldovenilor, instalarea unei bănci, drapelele țărilor Diasporei participante la plantare. Tot ceea ce deranjează și se neagă este faptul că ideea ne aparține și cu orice preț se încearcă a fi respinsă această realitate, în așa fel ca numele Asociației să nu figureze în niciun caz. Nu se caută o brevetare, se caută un minim respect și recunoștință pentru cei care se implică.
Reieșind din tot ce am menționat mai sus, vin cu rugămintea către dumneavoastră, dna prim-ministru, de a interveni și de a soluționa problema până la desfășurarea Zilelor Diasporei sau să veniți cu o reacție despre modul cum trebuie de procedat în așa cazuri, precum cazul proiectului Aleea Diasporei.
Totodată rugăm sa atrageți atenția la persoanele care răspund direct de relațiile cu Diaspora și vă sugerăm să creați o legătură mai strânsă și directă cu Asociațiile active din Diaspora, pentru a construi punți și nu ziduri.
Cu stimă,
Lidia PLOP”
Portalul de știri ER NEWS este gata să publice reacția premierului Maia Sandu și a celor vizați în această scrisoare deschisă.