”Să nu-l supărăm pe Putin, să nu-i supărăm pe ruși”: Așa se naște teroarea

Este a 12 zi de război în Ucraina. Un coșmar care nu se mai termină. Copii morți, destine distruse, imagini terifiante, dar și multă rezistență, determinare, curaj, luptă pentru libertatea de a fi, de a trăi.

Cum am ajuns aici? Cred că în primul rând, din cauza celebrei vorbe ”Să nu-l supărăm pe Putin, să nu-i supărăm pe ruși”. Timp de 70 de ani, poate chiar și mai mult (istoria este reperul nostru de bază), acest lucru ni se repetă constant. În R. Moldova, limba rusă e la ea acasă de 30 de ani de așa-zisă independență. Mulți conaționali de-ai noștri vorbesc în limba rusă, tocmai ”ca sa nu-i supere pe ruși”. Nu s-au închis posturi de televiziune rusești care transmit propaganda Kremlinului pe teritoriul R. Moldova tot ca să nu-l supărăm pe Putin. Rețeaua de socializare Odnoklassniki nu a fost blocată în R. Moldova, până acum, tot din acest motiv.

Țările din Occident privesc cu neputință cum este distrusă Ucraina și nu pot interveni mai mult decât cu ajutoare. Nu pot interveni militar – tot să nu-l supere pe Putin care poate începe al treilea război mondial.

Dar Putin, fie îl supărăm fie nu, își pune în aplicare propriile sale planuri diabolice. Istoria nu mă lasă să mint. A făcut asta în 2008 cu Georgia, apoi în 2014 cu Crimeea, acum în 2022 – cu întreaga Ucraina. Și credeți că singur se poate opri?

”Nu criticați” – un alt celebru îndemn atât de toxic pentru societate

Zilele trecute un guvernator din Rusia, la întâlnirea cu mamele soldaților ruși, care l-au întrebat unde le sunt copii, spunea că ”nu trebuie de criticat”. Este o absurditate totală. Copiii lor, acești soldați ruși rătăciți în niște ordine impuse, mor într-un război absurd, iar mamele sunt chemate să nu critice. Iată teroarea și frica născute din propaganda Kremlinului, care decenii la rând a interzis oamenilor să critice, să își expună poziția, să ceară respectarea drepturilor lor fundamentale.

Și nu doar în Rusia e așa. Aceste practici autoritare au fost răspândite în mai toate țările fostului lagăr sovietic URSS. În R. Moldova, de mici, ni se spunea să nu criticăm, să nu avem propria părere, propria poziție. De fiecare dată când se schimbă guvernările, la fel suntem îndemnați să nu criticăm, să îi lăsăm chipurile să lucreze. Iată tocmai aceste îndemnuri nasc monștri la putere. Iar consecințele le vedem astăzi cu proprii ochi, la televizor.

Propaganda – cea mai puternică armă a lui Putin

Am spus și o mai repet, cea mai puternică armă a lui Putin nu sunt armele și tancurile, dar propaganda de la televizor. De zici de ani, de la televizor oamenii sunt îndobitociți că Occidentul și America reprezintă răul pe pământ și că doar Rusia este salvatoare și eliberatoare. Dacă nu ar fi fost această propagandă a Kremlinului, nici război în Ucraina nu ar fi fost.

Din păcate, această propagandă a intoxicat și continuă să intoxice societatea din R. Moldova. Am scris de nenumărate ori de ce este important de făcut curățenie la noi acasă. În august 2021 spuneam că prima lege care trebuia adoptată de guvernarea PAS este Legea contra știrilor false. Astăzi poate nu am fi fost în situația în care, pe lângă gestionarea unui război la hotar, mai trebuie contracarate campanii de denigrare a refugiaților ucraineni. Nu există pădure fără uscăciuni, dar trebuie făcută clar distincția între cazuri izolate și campanii de denigrare bine orchestrate și puse în aplicare pentru destabilizarea situației în R. Moldova.

Sunați-vă rudele, prietenii din Rusia și povestiți-le ce se întâmplă în Ucraina

Astăzi, cetățenii din Rusia trăiesc în propria lor conservă și văd doar ceea ce vrea Putin să le arate. Ca să înțelegeți cât de grav este acest lucru: părinții nu cred nici măcar ceea ce le povestesc copiii lor despre ororile pe care le trăiesc fiind în Ucraina. Cât de mare și gravă trebuie să fie această îndobitocire, încât să îl crezi pe omul de la televizor și nu pe propriul copil?!

În Rusia nu mai există mass-media independentă, toate au fost închise după ce a intrat în vigoare legea care prevede închisoare pentru jurnaliștii care vorbesc despre război în Ucraina. Cuvântul ”război” este interzis să fie utilizat de către jurnaliști în Rusia. Și instituțiile media străine și-au închis birourile din Rusia, tot din acest motiv. Așadar, cetățenii ruși nu știu ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

Îndemnul meu este să vă sunați rudele, prietenii, amicii, cunoscuții din Rusia și să le povestiți ce se întâmplă în Ucraina. Ei tot au dreptul să știe, să oprească această teroare și să aleagă să trăiască într-o țară normală.

Unele decizii nu ar trebui amânate, ar trebui luate ferm, pentru că pot avea consecințe nebănuite în viitor. Frica de a nu-l supăra pe Putin, de a nu-i supăra pe ruși ne-a adus astăzi exact unde suntem. Oare suntem capabili să învățăm anumite lecții?!

Articole similare
Comentarii