Rusia continuă să bage frica în moldoveni: O invazie rusă în Transnistria este doar război informațional

De la declanșarea războiului în Ucraina, Putin și armata sa continuă să bage frica în întreaga lume, așa încât din cauza acestei frici, să fim nevoiți să acceptăm jocurile barbare ale ”țarului” de la Kremlin și să stăm cu capul plecat ca să nu îl supărăm pe Putin. Dar trebuie să înțelegem clar că anume pe acestă frică joacă Putin cu întreaga lume.

Diversiunile din regiunea transnistreană tot în acest scenariu se includ. Realist vorbind, o invazie rusă la Tiraspol este aproape imposibilă, având în vedere problemele cu care se confruntă armata rusă pe frontul de sud-est din Ucraina. Acest război a dezgolit fața adevărată a armatei ruse: slabă, incapabilă să poarte un război tactic, tot ce pot să facă este barbarie, teroare în rândul civililor.

Potrivit Generalului român Virgil Bălăceanu, fost adjunct al reprezentantului militar al României la NATO, “Probabilitatea (unei invazii rusești în Transnistria) este foarte scăzută, este extrem de improbabilă. Efortul noului plan operațional (al Kremlinului) este dictat de zona geografică – sud-estul Ucrainei”. El nu vede, la ora actuală, nicio șansă ca forțele ruse să reușească o conexiune – terestră sau aeriană – între frontul actual și Transnistria. Toate declarațiile referitoare la situația din regiunea separatistă au fost făcute de factori fără putere decizională reală – adjuncți militari, politologi sau analiști ai Kremlinului.

Citește și:

Tensiuni în regiunea transnistreană: Declarația Maiei Sandu după şedința CSS

În același timp, ceea ce se întâmplă în Transnistria, nu numai că ridică un semn de întrebare, dar aparține unui plan.(…) Adică, în subisidiar se induce ideea că Transnistria va putea reprezenta o țintă. Și poate fi o țintă, în contextul unui război informațional. Dar deocamdată nu este o țintă pentru războiul clasic care se duce în Ucraina, mai ales în zona de Sud-Est a Ucrainei, la ora actuală”, a spus Bălăceanu.

„Este evident că este o operațiune sub steag fals (înscenare – n.r) a forțelor speciale și a serviciilor secrete rusești. (…) Este clar că este un punct al războiului informațional care a fost declanșat pe problematica Transnistria, a arătat el.

Militarii ruși din Transnistria nu au cu ce să atace

Pe de altă parte, Bălăceanu a explicat că cei aproximativ 1500 de militari ruși dizlocați în Transnistria nu au mijloacele necesare de luptă pentru a porni o ofensivă, rolul lor fiind acela de a garanta securitatea uriașului depozit de muniție al fostei armate URSS, de la Cobasna. Muniția de aici (circa 20 de mii de tone) “nu poate fi folosită, în mod sigur la ora actuală, de armata rusă”, deoarece este complet depășită.

Amintim aici că mai multe atacuri au avut loc, în ultimele zile, asupra sediului aşa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, a unităţii militare din satul Parcani şi a două turnuri de comunicaţii din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol. Potrivit “Ministerului de Interne” din republica separatistă, nu au fost raportate victime.

Articole similare
Comentarii