Rujeola a făcut, în primele luni ale anului 2018, 37 de decese în Europa. Au fost înregistrate 41 000 de cazuri de îmbolnăviri. Este o creștere semnificativă față de anul 2017, când au existat în total 23.927 de cazuri.
În Republica Moldova de la începutul anului 2018 au fost înregistrate 282 cazuri confirmate de rujeolă. Din fericire, deocamdată niciun deces.
„Există riscul ca regiunea Europeană să nu elimine rujeola și rubeola pînă în anul 2020 și riscă să nu atingă obiectivele de acoperire a imunizării.
Îndemn toate țările să își focuseze acțiunile pe creșterea vaccinării pentru a preveni îmbolnăvirile cu boli transmisibile și a asigura un mediu sănătos pentru toți. Asigurarea vaccinării trebuie să fie o prioritate pentru toți”, a declarat Dr Nedret Emiroglu, director al Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al OMS, în cadrul sesiunii plenare privind realizarea Planului European de acțiune privind vaccinurile 2015-2020.
„Acoperirea insuficientă a vaccinării în Republica Moldova, inclusiv cazurile de rujeolă raportate în 2018, amenință statutul de eliminare a rujeolei din țară. Contăm în continuare pe suportul OMS în acest sens”, a subliniat Marcela Țîrdea, șeful Delegației.
În timp ce cazurile de rujeolă cresc, iar asta înseamnă că este nevoie de mai multă informare în rândul populației despre vaccinare, în Moldova miniștrii Sănătății se schimbă la fiecare jumătate de an. Așa și se elaborează politici în domeniul sănătății.