România, ”sursă de sclavi pentru Europa”. Așa ne vede vicepremierul Italiei

Declarația controversată a ministrului de Interne al Italiei, Matteo Salvini, liderul formațiunii radicale Liga Nordului, potrivit căreia România ar fi o sursă de sclavi pentru Europa a trezit valuri de nemulțumiri. Și pe bună dreptate. Pentru că o astfel de declarație nu are cum să fie făcută atât de iresponsabil de către un demnitar de stat.

Vicepremierul Italiei a încercat în felul acesta să îi disculpe pe oamenii de afaceri italieni care ajung să profite de pe urma muncitorilor români și dă vina pe regulile europene. De altfel, Matteo Salvini este deja bine cunoscut prin retorica sa anti-europeană.

Românii sunt printre cei mai expuși abuzurilor de pe piața muncii din Italia. Cazurile repetate de sclavie modernă arată că sunt obligați să muncească și câte 17 ore pe zi. Și nu doar că lucrează zi-lumină, sunt plătiți cu salarii de mizerie: trei euro pe oră, scrie www.digi-fm.ro.

Sunt recrutați din zonele rurale sărace ale țării, unde n-au posibilitatea să se informeze asupra riscurilor la care se expun pentru promisiunea unor locuri de muncă bune.

Odată ajunși la destinație, angajatorii le confiscă documentele și îi cazează în condiții insalubre, în camere supraaglomerate. De cele mai multe ori vorbim despre muncitori sezonieri în agricultură.

Printre cazurile care au șocat opinia publică este povestea a 13 români salvați de poliție de pe o plantație din sudul Italiei, în luna iunie. Cei care îi abuzaseră erau și ei tot români și au fost arestați.

Pe de altă parte, cifre oficiale arată că peste un milion de români se află cu acte în regulă în Italia, ceea ce înseamnă că plătesc impozite către statul italian (între aceștia și mulți moldoveni care au dublă cetățenie). Alte cifre, mai puțin oficiale, vorbesc despre trei milioane de români care s-ar afla în 2018, în Italia. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din acest număr sunt persoane care locuiesc și lucrează ”la negru”, din moment ce pe site-ul Ambasadei Române în Italia, numărul conaționalilor trece puțin peste un milion (potrivit Confederației CAPIMED, sursa: www.italiadiaspora.it).

Așadar, în prezent, românii alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini în Peninsulă. Un raport Caritas arată că muncitorii români „sunt pe primul loc la angajări anuale, contibuind cu 1,2% la produsul intern brut italian”.

O reacție la declarațiile controversate ale vicepremierului italian a venit din partea PNL Diaspora:

„Referitor la mesajul domnului Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de Interne prin care acuză România şi Bulgaria că trimit „sclavi” în Europa Occidentală, organizaţia #PNL Italia doreşte să facă anumite precizări. Îi reamintim domnului Salvini faptul că ieşirea din cercul vicios al precarităţii muncii domestice şi al muncii în agricultură este, în primul rând, datoria şi obligaţia statului Italian de a se alinia la principiile fundamentale ale legislaţiei muncii din spaţiul european. Este o obligaţie a statului italian de a implementa eficient o legislaţie în domeniul muncii care să asigure o piaţă a muncii în care să nu se permită exploatarea persoanelor, care să asigure un tratament nediscriminatoriu al lucrătorilor şi să gestioneze, prin sancţiuni corespunzătoare, angajatorii care se abat de la aceste reguli”, a scris PNL Diaspora Italia pe Facebook.

Potrivit, informaţiilor furnizate de Indexul Global al Sclavagiei pentru anul 2018, în România există aproape 90.000 de sclavi. Vorbim despre persoane obligate să muncească pe bani foarte puţini, oameni obligaţi de proxeneţi să se prostitueze ori parteneri care sunt forţaţi să rămână în căsătorii abuzive. Potrivit studiului, din 50 de ţări europene, România este pe locul 19 cu 4 sclavi la mia de locuitori. Pe primele locuri sunt Turkmenistan şi Belarus cu 10 sclavi la mia de locuitori. (sursa: stirileprotv.ro.

Articole similare
Comentarii