Românca din Liban care predă limba română la o școală din Beirut, o premieră în Orientul Mijlociu

Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS continuă seria de interviuri cu conaționalii noștri stabiliți în străinătate în cadrul proiectului ”Diaspora românească în acțiune”.

Povestea de emigrare a conaționalei noastre Anca Cheaito, originară din Iași, președinta Asociației ”România Levant” din Beirut începe acum 32 de ani. Nu a fost vorba despre o emigrare clasică, pentru că Anca Cheaito s-a stabilit în capitala Libanului prin căsătorie.

”M-am căsătorit cu soțul meu pe când era student la Facultatea de medicină din Iași. Am venit împreună in Liban în 1988. Este o diferență față de persoanele care au emigrat din România, pentru că aici, în Liban, nu am fost singură.  Nu a fost o plecare pentru emigrare, ci o emigrare prin căsătorie”, povestește Anca Cheaito în cadrul interviului difuzat pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS și care poate fi urmărit accesând link-ul de mai jos:

Despre libanezi, conaționala noastră spune că sunt deschiși, francofoni, iar Libanul este complet diferit de ceea ce a trăit în România.

Anca Cheaito este profesoară de limba franceză la un liceu din Beirut, iar din 2013 predă și limba română la o școală din capitala Libanului. Aceste cursuri de limba română sunt o premieră în Orientul Mijlociu.

”Nu mi-a fost dificil să mă încadrez în sistemul de învățământ libanez. Libanezii consideră că au de învățat de la străini. Școala unde lucrez sunt este foarte deschisă. Din 2013 predau și limba română în Beirut, conform programului european de predare a limbilor străine. Este vorba despre 6 clase.  O parte din elevi ajung și studenți în România. Aceste cursuri de limba română sunt o premiera în Orientul Mijlociu. Sunt cursuri care se predau în cadrul unei școli libaneze”, explică Anca Cheaito.

În Liban, conaționala noastră a înființat și o asociație  – Asociația România Levant din Beirut a cărei președintă este, iar în 2017 a lansat revista Orient Românesc.

*Acest proiect este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

*Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Articole similare
Comentarii