Referendumul pică în România. Ce concluzii putem trage

Referendum România rezultate: ziua a doua: 18,87% – prezența la vot, la ora 19.00, la referendumul pentru familie. Datele sunt oferite de Biroul Electoral Central de la București. Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezență la vot de 30%.

În total, au votat 3.450.189 de români, pentru prima oară în aceste două zile numărul alegătorilor din mediul rural fiind mai mare decât cel al votanților din urban, scrie hotnews.ro.

În Diaspora și-au exercitat dreptul la vot 111.457 persoane, cea mai mare prezență fiind la o secție din Londra, 5.466 votanți.

Așadar, ce ar trebui să înțelegem din aceste rezultate?! În primul rând, un boicot al PSD din partea alegătorilor, pentru că referendumul a fost perceput ca o momeală a actualei guvernări de la București și o dorință a PSD de a-și reconfirma pozițiile politice.

Apoi faptul că noțiunea de familie nu poate fi utilizată în scopuri politice, iar drama prin care trece familia tradițională în societatea românească și-a pus amprenta și asupra acestei consultări populare.

În consecință, alegătorilor le rămâne totuși această armă numită ”vot” prin care își pot exprima nemulțumirea, dezacordul sau dimpotrivă apartenența la anumite valori. În cazul de față, alegătorii din România și-au manifestat dezacordul față de politicile actualei guvernări.

Iată un bun exemplu care trece și peste Prut. O asemenea armă poate fi utilizată și în R. Moldova, la alegeri. Așa alegătorul își poate manifesta voința populară. Dar să nu uităm și să nu neglijăm ”importanța” celor care ”numără voturile” și celor care validează alegerile. În asemenea cazuri, cum au fost alegerile din Chișinău, voința poporului nu a mai contat, a fost doar interesul celor care ”numără voturile” și validează alegerile.

 

Articole similare
Comentarii