Război în Ucraina și Siria, aceeași luptă? Cum acționează de fapt armata lui Putin
Iadul ucrainean este la fel ca cel din Siria? Pe măsură ce Ucraina trăiește deja de 20 de zile coșmarul invaziei ruse, iar marile sale orașe sunt lovite de bombe, tot mai mulți experți fac paralele cu războiul din Siria.
Anchetatorii independenți care au documentat cu minuțiozitate ororile conflictului sirian de ani de zile i-au îndemnat, acum câteva zile, pe liderii mondiali să facă totul pentru a împiedica Ucraina să aibă aceeași soartă. „Din 2015, am văzut practicile Federației Ruse în acest conflict sirian pe care îl vedem astăzi într-o altă țară”, a declarat președintele Comisiei Internaționale Independente de Anchetă în Siria, asociat la ONU, Paulo Pinheiro, făcând aluzie spre Ucraina.
Rusia intervine în conflictul sirian din 2015 alături de regimul președintelui Bashar Al-Assad, ceea ce a permis Damascului să obțină victorii decisive. Se confruntă Ucraina și Siria cu aceeași situație? Fabrice Balanche, geograf și specialist în Siria a răspuns la întrebările publicației HuffPost:
Putem cu adevărat să comparăm războiul din Ucraina cu cel care devastează Siria?
Este relevant să comparăm aceste două războaie, deoarece există asemănări în strategia rusă, mai ales în cursul evenimentelor. Ca și în 2015 în Siria, rușii și-au pregătit atacul în secret. Apoi, unul dintre primii pași ai acestei strategii este preluarea controlului asupra marilor orașe. A cuceri Kievul înseamnă a-ți da legitimitate politică și, în același timp, a controla economia țării. Aceasta este ceea ce au făcut în Siria cu Alep în special.
Există, de asemenea, asemănări în strategia față de civili. Sunt 2,5 milioane de ucraineni care au fugit în câteva săptămâni, dintr-o populație de 40 de milioane. În Siria, strategia Rusiei a fost și de a împinge civilii spre Turcia și Iordania cu bombardamente, deoarece în timpul bătăliilor urbane, civilii sunt o piedică. Ideea este de a face viața imposibilă pe loc prin bombardarea infrastructurilor militare și politice, apoi a spitalelor, școlilor, piețelor, locurilor de trai. Pentru ca oamenii să nu mai aibă de ales. Iar pentru cei recalcitranți, vor fi bombardamente oarbe, nu va mai fi niciun fel de milă.
Deci Rusia va distruge marile orașe ucrainene ca în Siria?
Nu, probabil că nu. În Siria, Rusia a sprijinit armata lui Bashar Al-Assad și s-a ocupat de bombardamentele aeriene și terestre. Rușii nu aveau trupe la sol, așa că nu le păsa deloc de pagubele pe care le puteau face la sol. În Ucraina, nu numai că au trupe la sol, dar intenționează să ocupe țara. Prin urmare, este necesar totuși să-i cruți pe civili puțin pentru a-i face să accepte tutela rusă. De asemenea, în calitate de ocupanți, vor trebui să reconstruiască ulterior țara. Aceasta este o diferență majoră față de intervenția în Siria.
Apoi, trebuie înțeles și faptul că configurația orașelor siriene nu este deloc aceeași ca a orașelor ucrainene. Acestea din urmă sunt dotate cu alei mari, locuințele sunt blocuri mari de clădiri dispuse destul de departe unele de altele. Acestea sunt orașe aerisite unde există loc pentru trecerea tancurilor. În timp ce în Siria, în special în Alep, casele și clădirile sunt lipite împreună, iar străzile sunt foarte înguste. Tancurile nu au pe unde trece. Așa că atunci când o fac, distrug totul în calea lor.
Astăzi, rușii se confruntă cu armata ucraineană. Este acest lucru diferit față de rezistența rebelilor sirieni?
Și da și nu. Da, pentru că nu este același adversar, pentru că rebelii sirieni au fost împărțiți în câteva zeci de miliții concurente. Aici avem o singură armată ucraineană cu un lanț de comandă funcțional și soldați profesioniști.
Citește și :
Dar, în cele din urmă, strategia ucraineană este similară cu cea siriană. În acest război, armata ucraineană nu caută să se confrunte cu tancurile rusești. Ei nu desfășoară tancuri, nu există bătălii mari. Acestea sunt mici grupuri mobile înarmate cu rachete antitanc și antiaeriene, care hărțuiesc trupele rusești. Pentru că știu foarte bine că nu vor fi într-o poziție de forță în cazul bătăliilor tradiționale. Exact ca rebelii sirieni. Și la fel ca și cei din urmă, aceste grupuri militare ucrainene se ascund și printre civili pentru a nu fi depistați. Mai mult, în ambele cazuri au un sprijin larg din partea populației civile.
Vladimir Putin a cerut întăriri din Siria, de ce?
Siria se află într-o stare dezastruoasă așa încât astăzi tinerii sirieni pot fi tentați să se înroleze ca mercenari. Ei cunosc bine războiul, nu le este frică și au fost deja chemați de Turcia pentru Nagorno-Karabah și în Libia. Deci poate că Rusia va reuși să recruteze câteva mii de oameni. Dar ce vor face…
Dacă luăm exemplul Karabakhului în noiembrie 2020, unde Turcia a recrutat o mulțime de rebeli sirieni, ne-am dat seama că turcii i-au pus să semneze contracte care stipulau că vor lupta în spate în timp ce „au fost de fapt dislocați pe prima linie”. Pierderile lor au fost enorme, un sfert dintre luptătorii sirieni au murit.
În Ucraina, armata rusă nu își permite să aibă zeci de mii de morți. Rusia are o rată de fertilitate scăzută, la 1,5 copii pe femeie, așa că multe familii rusești au un singur fiu. Putin nu ar vrea să se încheie cu demonstrații pentru pace în țara sa pentru că au fost prea multe pierderi umane. De fapt, nu este imposibil ca în schimb să trimită mercenari sirieni în prima linie. Dar pentru moment nu există dovezi clare ale prezenței sirienilor în Ucraina.
Care ar putea fi manevra lui Putin de a păstra controlul asupra Ucrainei?
Bashar Al-Assad a expulzat milioane de sirieni în timpul conflictului. Cred că Putin va face la fel. Pe de o parte, fluxul de populație va destabiliza Europa. Pe de altă parte, expulzarea ucrainenilor până când nu rămân decât cei fideli lui îi va permite lui Putin să confiște proprietatea și pământul celor care au fugit pentru a le redistribui celor care va rămâne. Acest lucru va avea ca rezultat mai multă loialitate, pentru că acești oameni nu vor mai dori ca refugiații să se întoarcă, și pentru că vor dori să păstreze ce au dobândit datorită lui Putin.
„În Ucraina, Putin aplică aceleași tactici ca în Alep, în Siria”, spune un diplomat turc
Trupele rusești din Ucraina folosesc tacticile aplicate anterior în Alep, Siria, inclusiv lovituri asupra țintelor civile și împiedicarea eforturilor umanitare și de evacuare, susține fostul ambasador turc la Moscova, Aydin Adnan Sezgin, citat de Milliyet, relatează Ukrinform.
″În prezent, se observă o tendință de atacuri în Ucraina, similară cu cea din Siria. Armata rusă trage fără discriminare”, a reacționat Sezgin.
Potrivit acestuia, Putin folosește, de asemenea, tactica de la Alep atunci când cucerește orașe. În special, este vorba despre anunțarea unor garanții de securitate pentru civili, în timp ce în practică nu există așa ceva.
“Când oamenii caută să fugă din oraș de teama bombardamentelor, el spune să deschidem un coridor umanitar. Când coridorul umanitar este deschis, el nu îi permite să funcționeze la ora care a fost convenită și coordonată, așa că și acesta este bombardat”, a mai declarat fostul ambasador.