R. Moldova nu este stat și nici nu va fi
Doctorul în drept, Alexandru Arseni, unul dintre semnatarii Declarației de Independență explică ce s-a întâmplat în acești 25 de ani de independență cu Republica Moldova. Nu am reușit să construim o clasă politică veritabilă și nici un alegător conștient, responsabil de votul său. Și cetățeanul acestei țări nu este pe deplin cetățean, pentru că nu își cunoaște drepturile, dar și obligațiunile.
Acum este clar, 25 de ani nu au fost suficienți pentru a construi un stat independent. Ce facem mai departe? Mergem prin pustiu 40 de ani sau ne uităm în istorie și găsim acolo soluția de unire?
Vedeți mai jos câteva declarații pe care le-a făcut deputatul în primul Parlament, Alexandru Arseni la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA.
*Societatea ne consideră pe cei care am votat uninominal Declarația de Independență că am dat naștere R. Moldova.
*R. Moldova nu este stat și nici nu va fi. Pe plan mondial am fost recunoscuți, dar în esență, statul este cu totul altceva, este un sentiment din suflet. Din bucată un întreg nu faci. Stat vom fi cu România în UE.
*Atunci când am votat, ne-am autodeterminat, ne-am separat de URSS. Mai departe, am lăsat ca lucrurile să se dezvolte.
*Actuala conducere nu este conducerea R. Moldova. Este de aici din interior, de aici a apărut. Deși cred că acest lucru a fost dirijat de la Moscova, prin anumiți oameni. Este una de interes. Care pe care să amăgească, de unde să fure. A fost crescută de Petru Lucinschi, Andrei Sangheli și apoi de Vladimir Voronin.
*Totul s-a distrus și așa au fost luate una după alta uzinele și fabricile din Moldova. „Marea majoritate au fost luate de firme rusești. Care licitații? Ce aduceau la faliment și apoi le cumpărau.
*Toate s-au început de la două persoane: Lucinschi și Sangheli. Ei au început vinderea cu bucata și cu ridicata a patrimoniului R. Moldova. Până la urmă au vândut și R. Moldova. Dl Snegur a fost o personalitate remarcabilă, dar a fost izolat și au început să dicteze premierul și președintele Parlamentului. S-a început conflictul de interese.
*Ce înseamnă evoluția mentalității? Mie nimeni nu îmi pune macaroane pe urechi. Problema constă în noi ca persoane. Nu arunc pur și simplu buletinul în urnă, dar ce voi scoate eu din acea urnă.
*În 1990 s-a votat conștient, cu mintea trează. În 1994 era așa și așa, din cauza războiului și a fricii. Era și starea de nostalgie față de perioada sovietică. În URSS nu a fost comunism, dar jecmăneală. Corupția și terorismul de la Lenin se trage?
*Clasă politică nici astăzi nu avem. Am avut clasă politică în 1990. Pe deputații de azi întreabă-i ce au votat dimineață că deja nu mai țin minte.
*În calitatea sa de alegător, cetățeanul încă nu este. Nici o bună parte de tineret nu este cetățean pe deplin al acestei republici. CUm să te duci la vânătoare cu praștia la urși?! Își arde o labă și e gata cu tine.
*Nici astăzi nu știm dacă au fost falsificate alegerile în 2009, dacă au votat sau nu morții.
*Cea mai mare badjocură față de cetățeni a fost în 2014. Noi făceam agitație pentru partidele din Alianța pentru Integrare Europeană, dar ei furau cât încăpea în buzunare și saci.
*În 1991, era în jurul de 5 milioane de cetățeni. Au fost elaborate 5 milioane de pașapoarte de cetățean al R. Moldova, plus un milion de pașapoarte diplomatice. Astăzi am rămas mai puțin de jumătate, undeva 2 milioane 300 de mii de oameni.
*Pe liste electorale poți pune și 6 milioane. De ce nu s-a dat publicității recensământul? Există interes ca aceste date să fie secrete, este un decalaj enorm. Se face pentru a uzurpa puterea în stat de către PD. S-a întâmplat prin mituire și prin fotografii compromițătoare. Pe cele mai mârșave căi, cu implicarea vieții private.
*După ultimile informații pe care le dețin și le cred, președintele nu va fi ales de popor, ci de parlament. Această hotărâre pe care a luat-o Curtea Constituțională nu are legitimitate. Curtea Constituțională nu poate modifica Constituția, nu are niciun drept. Ce a fost în 2000, atunci a trebuit să să întreprindă toate măsurile. Ori noi respectăm Consituția, ori Constituția e o hârtie cu care fiecare face ce vrea. De ce s-au făcut aceste schimbări dintr-un partid în altul? Ca să aibă majoritatea pentru alegeri”
*Leancă va fi candidatul la președinție. Va fi președintele Partidului Democrat, nu al poporului și nici al societății.
*Soluția pentru R. Moldova este unirea, prin referendum. Este și o altă cale, însă clădirea Parlamentului nu poate vota, dar în Parlament nu este cine.
*Chiar 40 de ani vor merge prin pustiu, până vom deveni liberi în gândire? Să nu dăm mîinile în jos și să credem că altcineva va face în locul nostru.
*Peste 10 ani văd Moldova întregită și în Uniunea Europeană.