Urmăresc cu interes, cum în acest week-end și Rusia și Franța au fost cuprinse de proteste. Ambele desfășurate împotriva președinților acestor țări: Vladimir Putin (Rusia) și Emmanuel Macron (Franța). Ambele acțiuni au fost organizate de forțele politice de opoziție: Alexei Navalnîi (Rusia) și Jean-Luc Mélenchon (Franța). Dar cât de mari sunt totuși diferențele între protestele într-o țară care seamănă a fi dictatura unui singur om – Rusia și într-o țară unde sunt respectate normele democratice – Franța.
Așadar, în Rusia lui Putin, mii de oameni au ieșit la proteste anti-Putin, chiar înaintea învestirii acestuia în al patrulea mandat la Kremlin. „Bătrânul şi fricosul Putin crede că este un ţar. Nu este un ţar şi de aceea trebuie să ieşim în stradă pe 5 mai”, așa îi îndemna Aleksei Navalnîi pe oameni să iasă la proteste. În urma acestui îndemn mii de oameni au ieșit în mai multe orașe din Federația Rusă pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile lui Putin. Protestele s-au desfăşurat sub sloganul „Putin nu este ţarul nostru!”.
u
Doar că în Rusia lui Putin, manifestanții nu sunt lăsați să protesteze. Ei sunt reținuți, duși la poliție, interogați, anchetați, terorizați, torturați. În urma protestelor, peste 1.600 de oameni au fost ridicaţi de poliţie, inclusiv principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi.
Iată cum acționează poliția la ordinul lui Putin. Iată fața adevărată a regimului de la Kremlin.
În Franța, oamenii au ieșit la proteste atât la Paris, cât și în alte orașe cum ar fi Toulouse, Bordeaux, Strasbourg şi Rennes. Potrivit poliției din Paris, numărul participanţilor la protestele din capitala Franţei a fost de aproximativ 40.000. Francezii au ieșit în stradă nemulțumiți de politicile președintelui Macron, la un an de la începerea mandatului acestuia.
Protestatarii au scandat sloganuri precum „Jos preşedintele bogaţilor!”, „Respingem lovitura de stat socială”, „Un an este prea mult” şi „Să îl oprim pe Macron!”.
Aproximativ 2.000 de agenţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei au fost mobilizaţi pentru mitingul din Paris, iar cel puţin patru protestatari au fost reţinuţi pentru că aveau asupra lor obiecte ilegale.
Așadar, sesizați diferența: motivul protestelor, numărul participanților, comportamentul poliției, numărul persoanelor reținute. În Rusia vorbim despre cel puțin 1600 de persoane reținute de poliție, inclusiv liderul opoziției, cel care a organizat protestele, iar în Franța au fost reținute 4 persoane pentru că aveau asupra lor obiecte ilegale.
Politicienii de la Chișinău care oferă exemplul Rusiei de dezvoltare pentru Moldova n-ar fi rău să revadă aceste imagini şi să spună deschis ce își doresc pentru R. Moldova și cetățenii ei: dictatură sau democrație? Iar pe cetățeni, pe alegători, pe conaționalii noștri, la fel îi îndemn să urmărească atent aceste imagini de la cele două proteste din Rusia și Franța și să decidă în cabina de vot ce fel de viitor vor pentru țara lor.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu