Prințul Charles, alături de românii din Marea Britanie

Prinţul Charles, moștenitorul Coroanei Britanice, a participat ieri după-amiază la Londra la o slujbă ortodoxă împreună cu aproximativ 200 de cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie.

Serviciul religios a avut loc în biserica din cadrul centrului comunitar St-Dustan-in-the-West, relatează site-ul basilica.ro. St-Dustan-in-the-West este o biserică anglicană care îşi împarte sediul cu Biserica Ortodoxă Română încă din 1964, având şi rolul de centru comunitar, transmite miscareaderezistenta.ro.

La slujbă au participat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, preoți și credincioși ortodocși români stabiliți în Marea Britanie, precum și reprezentați ai Bisericii Anglicane, gazda Parohiei „Sf. Gheorghe” din Londra.

Moștenitorul Coroanei Britanice a fost impresionat atât de slujba Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” – slujba cântată după tradiția psaltică bizantină în limbile română, engleză și greacă de către grupul psaltic al parohiei – cât și de numărul mare de credincioși prezenți în biserică.

Parohia „Sf. Gheorghe” din Londra este cea mai veche parohie românească din Marea Britanie. În biserica parohiei se găsește vechiul iconostas al mănăstirii Antim din București, adus la Londra de către patriarhul Iustinian Marina în 1966.

„Prințul Charles a apreciat foarte mult valoarea și vechimea frumosului iconostas de la Antim care oferă, duminică de duminică, ambientul necesar desfășurării slujbelor ortodoxe”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Pr. Constantin Popescu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din Londra.

Prinţul de Wales are un ataşament special faţă de România, pe care o vizitează în mod regulat. În ultimele două decenii, Alteţa Sa Regală a sprijinit mai multe organizaţii de caritate din România, iar acum patru ani a înfiinţat propria fundaţie caritabilă, Fundaţia Prinţului de Wales România (PWFR).

Este cunoscut faptul că Prinţul de Wales este un susţinător permanent al proiectului „Ambulanța pentru monumente” prin intermediul căruia este finanţată renovarea unor lăcaşuri de cult importante pentru patrimoniul românesc.

Din 2016 până în prezent, prin proiectul „Ambulanța pentru monumente”, s-au desfășurat intervenții la peste 15 monumente din Transilvania și Banat.

Articole similare
Comentarii