Piața carburanților și consumatorii: ce mai este de făcut

Autorităților le place mai mereu să facă niște comparații puternice cu țări precum Germania, Franta, Marea Britanie, Italia. Dar doar atunci când le convine. Hai atunci să vedem dacă ne putem compara cu aceste țări atunci când vorbim despre piața carburanților, care este o piață că și toate celelalte, unde libertatea prețurilor se aplică într-un stat precum Franța.

Începând cu 31 mai 2016, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică publică periodic pe site-ul instituției prețul plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților, de care, ulterior, agenții economici se ghidează pentru a stabili prețul final afișat la stațiile PECO.

Putem spune că există un pic de ordine pe piața carburanților, dar e doar un pas făcut în această direcție. Pentru cei care vor să consulte permanent aceste date, trebuie să deschidă site-ul ANRE. Ceea ce lipsește însă în R. Modlova este informația cu privire la prețurile afișate de toate benzinăriile din țară.

În acest sens, vin cu o propunere care ar fi extrem de utilă pentru consumatori atunci când vor să facă plinul la mașină. Așadar, nu e nevoie să inventăm bicicleta, ci doar să preluăm ceea ce merge bine în alte țări. În Franța de exemplu există un site guvernamental https://prix-carburants.gouv.fr/ care afișează prețurile la carburanți în toată țara. Astfel, fiecare stație de alimentare este obligată să afișeze prețurile pe acest site, inclusiv fiecare modificare pe care o efectuează, chiar dacă asta se întâmplă zilnic.

În R. Moldova, plafonarea se face cam odată la 3 săptămâni, în Franța de exemplu, pe acest site update-urile se fac la cea mai mică schimbare de preț, chiar și zilnic dacă se întâmplă aceste schimbări.

Ulterior, Direcția care se ocupă de protecția consumatorilor, concurență și represiunea fraudelor economice din cadrul Ministerului Economiei francez poate face controale inopinate oricând și dacă prețurile de pe site nu sunt conforme cu ceea ce afișează stațiile peco atunci se aplică amenzi. Dar, în funcție de gravitatea încălcării sau a infracțiunii, amenzile se ridică ușor la zeci de mii de euro.

Aceasta ar fi o propunere pentru autoritățile din R. Moldova, pentru ANRE și Consiliul Concurenței. Este un instrument util pentru consumatorii noștri care iată este folosit cu succes în străinătate. Pentru implementarea unui astfel de proiect nu e nevoie de multă investiție, ci doar de crearea acesui site și gestionarea lui. Astfel, se creează o bază de date importante pentru consumator, dar și pentru autorități.

Pentru că în străinătate lucrurile se fac pentru om. Oare în Moldova poate funcționa un asemenea principiu?

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii