O nouă dublură organizată de BRD: Bienala Diasporei sau cine dorește dezbinarea Diasporei
La sfârșit de an, Biroul relații cu diaspora anunță că organizează în premieră Bienala Diasporei, eveniment la care își propune să premieze jurnaliști din diasporă, medici fără frontiere, migranți reveniți acasă, participanți ai programului DOR, băștinași implicați în proiecte de dezvoltare locală. Nu este clar dacă evenimentul este organizat cu utilizarea banilor publici, adică ai tuturor cetățenilor care plătesc impozite în R. Moldova, dar dacă BRD este o instituție de stat, are și un buget provenit din banii publici.
Până aici, parcă toate ar fi bune, dacă acest eveniment nu ar dubla un alt eveniment care a ajuns deja la a cincea ediție, iar ultimele două ediții sunt autofinanțate (adică se aplică la diferite granturi pentru finanțare). Mă refer la Gala Studenților Originari din R. Moldova, un proiect creat de diasporă pentru diasporă, datorită căruia am cunoscut mulți tineri ambițioși din diasporă și pe care am avut ocazia să îi invit la emisiunea Alb&Negru.
Și până aici parcă totul ar fi bine, dacă nu am cunoaște începuturile Galei Studenților si Bienalei Diasporei și dedublarea acestor evenimente. Ideea Galei Studentilor a venit din Franța: Dumitru Vicol, Doina Guzun și Dorin Dusciac și s-a dorit un eveniment dedicat studenților care au obținut performanțe în anii de studii peste hotare. Ulterior, a fost invitat și un alt moldovean din diaspora să facă parte din echipa de organizare. Este vorba despre Viorel Roșcovan.
Din ceea ce mi-a spus Dumitru Vicol si Viorel Roșcovan, a existat și un principiu agreat între fondatori: evenimentul să fie apolitic. Între timp, unii dintre inițiatori au aderat la partide politice și au trebuit să renunțe la acest proiect. Însă nu cu toții. Unul dintre organizatori care a ales calea politicii, Dorin Dusciac, despre al cărui traseism politic se cunoaște deja: a trecut de la PL, la PLR, apoi la Partidul DREAPTA și acum vicepreședinte al Partidului Unității Naționale condus de fostul președinte al României Traian Băsescu nu a fost de acord să renunțe cu una cu două la proiectul Galei Studenților și, într-o discuție cu Viorel și Dumitru, le-a spus că va dedubla acest eveniment, dacă ceilalți doi nu se vor conforma faptului că el este implicat în politică (implicarea în politică denaturează echidistanța evenimentului). De asemenea, a amenințat că va organiza două Gale, dacă va fi nevoie.
Dar discuțiile se pare că au degenerat într-atât încât s-a recurs și la anumite amenințări. Dorin Dusciac, care pe atunci era viceministru al Mediului, într-o discuție cu Viorel Roșcovan i-a spus că poziția sa în Gala Studențiolor vizavi de el, adică de Dorin Dusciac, poate avea consecințe nefaste asupra colaborării sale cu tatăl lui Viorel, Mihai Roșcovan. În plus, i-a mai spus lui Viorel să decidă ce este mai important pentru el: buna dispoziție a tatălui sau ambițiile lui Dumitru Vicol. Pare a fi o amenințare directă la adresa unui fecior care să aibă grijă ce face ca să nu aibă de suferit tatăl său. Dar ar trebui ca juriștii să se pronunțe mai bine pe acest caz, dacă este cumva un abuz în serviciu.
Dar referitor la cele două Gale, se pare că a fost să se întâmple. Tinerii din diaspora organizează Gala Studenților (GSORM), iar BRD, în care Dorin Dusciac este membru în Grupul de Excelență, selectat de BRD, organizează Bienala Diasporei. Fac, în mod conștient, diferența între Diaspora și BRD, fiindcă tot BRD a organizat un eveniment dublură a Offline-ulului Adoptă un Vot la Chișinău din august 2017, fără ca să amintim că BRD este un reprezentant al Guvernului, al aceluiași Guvern și Parlament care adoptă sistemul de vot mixt pentru a limita puterea Diasporei, sunt tot acei care adoptă politici contra inițiativelor Diasporei și sunt tot acei care, într-un final, fac tot posibilul pentru a înghiți toți banii trimiși de cei din Diaspora acasă, bani care merg pentru susținerea unei economii pe cale de moarte, economie pe care statul nu o poate menține de sine stătător.
Viorel Roșcovan, unul dintre organizatorii mai multor ediții ale Galei Studenților susține că organizarea Bienalei diasporei nu are alt scop decât diluarea imaginii GSORM.
”Dorin Dusciac are obiceiul de a distruge lucrurile asupra căroră nu deține controlul. Se dorește distrugerea unui proiect frumos, care nu este în controlul lui Dusciac și schimbarea lui cu altul în controlul lui Dusciac și sub umbrela politicului. Dusciac are o pasiune față de politică și caută orice modalitate să își mărească vizibilitatea, cu orice preț apropo, spre binele personal…la fel cum a făcut-o și când era viceministru. Se știe bine că atunci când a fost numit viceministru, Dusciac era în Franța, iar pentru săptămâna cât a stat să-și rezolve treburile în Franța, domnia sa a cerut de la Guvernul Moldovei diurne în valoare de 100-150 USD pe zi”, a declarat Viorel Roșcovan pentru blogul elenarobu.md.
La rândul său, unui dintre inițiatorii GSORM, Dumitru Vicol spune că implicarea lui Dorin Dusciac în organizarea Bienalei Diasporei este evidentă.
”Dorin Dusciac nu a făcut parte din echipa de organizare a edițiilor II și III ale Galei. Când Olga Coptu a venit la BRD, a insitat să-l băgăm pe Dusciac în echipa ediției IV. După vreo 2 luni de dezbateri și scrisori, Coptu a zis că BRD se retrage din organizarea Galei. Mai mult, după ediția a III-a, Dana Muntean, Dorin Toma, Viorel, eu și alții am pierdut dreptul de administrator la pagina GSORM din motiv ca Doina Guzun l-a făcut pe Dusciac administrator și el ne-a scos pe toți. Atunci când aveam acele 2 luni de dezbateri, unde BRD și Dusciac argumentau să treacă Gala în format bienal, iar echipa ediției a IV-a credeau totuși că trebuie să rămână anual, Dusciac a postat un mesaj pe pagina Galei că GSORM va fi o data la 2 ani. BRD încă a făcut și share la această postare și anume că GSORM va fi o dată la 2 ani”, a precizat Dumitru Vicol pentru blogul elenarobu.md.
Am solicitat și opinia lui Dorin Dusciac în acest sens și iată care a fost răspunsul.
”Eu nu sunt organizatorul Bienalei Diasporei – eveniment organizat de BRD, cu care eu nu am avut și nu am nici o relație de lucru. Nu particip în niciun fel la organizarea acestui eveniment. Referitor la suprapunerea datelor – habar nu am. Din câte cunosc, aceste doua evenimente sunt, totuși, destul de diferite. Grupurile de Excelență ale Diasporei reprezintă un program implementat de BRD, împreună cu alte instituții publice din RM. Este finanțat printr-un proiect în cadrul unui Memorandum semnat cu Guvernul. Proiectul GED a demarat în luna mai 2017, prin organizarea unui concurs public. Am depus dosar și am fost selecționat.Dar asta nu e legat în vreun fel de Bienala Diasporei”, a comentat Dusciac.
Apropo, nu este prima dată când se dublează evenimentele în diasporă:
anul 2014 – Seminarul de politici publice vs Moldova 2020 (Dorin Dusciac, unul din organizatorii conferinței http://anagutu.net/?p=3487)
anul 2017 – Zilele Diasporei vs Offline-ul Adopta un Vot
anul 2017 – Gala Studenților Originari din R. Moldova vs Bienala Diasporei
În context, Viorel Roșcovan a declarat, în cadrul emisiunii Alb&Negru din august 2017 (începând cu min 18.30) că BRD a preluat anumite proiecte din diasporă și le-a asumat. ”Seminarul de politici publice pe care l-am fondat eu cu Dumitru Vicol și BRD în frunte cu Victor Lutenco, în 2013. Am lansat Seminarul de politici publice, am adunat oameni frumoși și am lansat 3 politici: în domeniul energetic, economic și social. Anul trecut a fost un fel de follow-up la acest seminar, lumea s-a adunat în Germania, inlițial am fost invitați și noi (eu cu Dumitru), dar apoi am primit semnale clare de la foști angajați ai BRD că noi nu suntem așteptați și am fost eliminați, deși noi am fondat acest seminar, am venit cu această idee. Acolo unde nu suntem bineveniți, nu ne băgăm nasul, pentru că nu avem obiectivul de a ne certa cu lumea”, a declarat Viorel Roșcovan.
”Știu că BRD a adunat 7 persoane – Grupul de excelență din diasporă. Ei vor elabora câteva exemple de politici pentru țară. Din 7 persoane, 4 sunt experți în chimie, biologie, mediu și fizică nucleară, un jurist, un specialist IT și doar un singur economist. Îmi vine greu să cred că un grup de excelență care vrea să dezvolte politici publice pentru țară are o experiență atât de profundă în aceste domenii enunțate mai sus, dar problemele țării sunt sociale, micro și macro-economice, sistemul financiar. Mi se pare un grup de excelență care nu este reprezentativ pentru țară, dar și pentru diasporă. Grupul a fost ales de BRD”, a mai spus atunci Viorel Roșcovan.
Totuși, de ce se dorește dublarea evenimentelor în diasporă? De ce cei care pledează pentru unire, de fapt dezbină? Sau unirea nu se referă și la diasporă? Simplu, pentru că Divide et Impera, pentru că dezbinați suntem cu toții mult mai fragili.
Cât vom mai tolera asemenea situații? Cât ne vom mai lăsa intimidați, implicați în aceste jocuri murdare, cât vom mai fi divizați, fiecare cu evenimentul său, cu premiile sale, cu diplomele sale?!
Concluziile care se cer la finalul acestui lung articol:
- BRD dedublează evenimente în diasporă,
- BRD este o structură politică pentru că reprezintă Guvernul,
- Dorin Dusciac face parte din grupul de excelență a BRD (fiind fost membru al grupului de inițiativă a Galei Studenților, membru cu carnet de partid în mai multe rânduri).
Rămâne ca fiecare membru din diasporă să decidă dacă participă la dezbinare sau la unificare. Aplicarea principiilor democratice spune că atunci când nu ne plac conducătorii, îi schimbăm, dar nu îi lăsăm să ne dezbine. Diaspora este peste hotarele R. Moldova, nu în R. Moldova. Și tot ea, diaspora, îi dorește binele acestei republici mai mult decât conducătorii ei.
Și totuși ce va decide Diaspora? Va participa la dezbinare sau la unificare?
Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu