O diaspora comună a României și R. Moldova
De când scriu articole pe blogul www.elenarobu.md la rubrica Jurnal de emigrant, despre experiența conaționalilor noștri de a se stabili în străinătate, putem depista un fir roșu în toate aceste istorii. La întrebarea despre viitorul R. Moldova, majoritatea au răspuns că și-ar dori Unirea cu România. La fel, mulți dintre ei consideră că există o singură diaspora a României și R. Moldova, pentru că cetățenii de pe un mal și altul al Prutului, care au plecat peste hotare, se ajută reciproc, se susțin, organizează activități în comun, conaționalii noștri preferă să meargă la bisericile românești din țările unde se află.
În context, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării spune că România și Republica Moldova au o diasporă comună. Nu sunt două diaspore. Ca urmare a unei interpelări a parlamentarului, adresată Ministerulului pentru Românii de Pretutindeni, devine cunoscut faptul că, pentru a-i asista pe românii de pe ambele maluri ale Prutului stabiliți în afara granițelor țării, Bucureștiul și Chișinăul vor semna un nou Acord bilateral.
Amintim că în octombrie 2015 a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, iar cele două părți au continuat cooperarea conform competențelor legale și prevederile documentului sus-menționat, se arată în răspunsul adresat deputatului Constantin Codreanu de către Ministerul Românilor de Pretutindeni. Însă cele două entități au convenit actualizarea Memorandumului de înțelegere din octombrie 2015, atât în contextul creării Ministerului Românilor de Pretutindeni, cât mai ales pentru dezvoltarea domeniilor prevăzute de acest Memorandum. Momentan, proiectul noului Memorandum se află în stadiul de avizare la Ministerului Afacerilor Externe al României. Noul document va conține inițiative în domeniul educației și a mass-media de limbă română din diaspora comună, precum și în domeniului promovării identității etnice comune.
Pe 31 octombrie 2017 deputatul Constantin Codreanu a prezentat o Declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând guvernului României semnarea cu guvernul Republicii Moldova unui Acord privind diaspora comună a celor două state.
Deocamdată suntem doar la etapa de declarații. Guvernele celor două state se împotmolesc în ”agende de cooperare”, ”strategii”, ”documente” și ”interese de politică externă”. Dar reunirea se poate produce mai rapid prin declararea diasporelor din România și R. Moldova ca fiind una.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu