Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a avizat pozitiv desemnarea unor ambasadori și reprezentanți ai Republicii Moldova în organizațiile internaționale.
Membrii Comisiei au avizat pozitiv desemnarea unui nou Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia. Este vorba despre candidatura lui Dumitru Socolan.
Dumitru Socolan are studii în drept. Din decembrie 2019 până în prezent exercită funcția de Secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.
De asmenea, a fost aprobată candidatura Danielei Cujbă în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.
Daniela Cujbă a făcut studii în relații internaționale. De asemenea, este master în științe politice. Din august 2020 – până în prezent deține funcția de Director al Direcției Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din septembrie 2020 – august 2021 a fost Secretar de stat al MAEIE.
Citește și:
Maia Sandu anunță un sprijin nerambursabil de 745 de milioane de lei din partea UE pentru R. Moldova
Comisia politică externă și integrare europeană s-a expus și pe marginea desemnării unui nou Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU). Cu votul majorității membrilor comisiei, candidatura lui Gheorghe Leucă a fost avizată pozitiv.
Gheorghe Leucă deține studii în drept. În perioada 2019-2021 a fost numit Secretar de stat al MAEIE. În august 2021 – numit Ambasador cu misiuni speciale, MAEIE.
De menționat că, potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.
Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.
Propunerile privind rechemarea din aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene.